Σχετικά με το θέμα των τεχνικών μέτρων που προτείνονται προκειμένου να διατηρηθούν οι αλιευτικοί πόροι, η Υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση κατ αρχήν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων, πράγμα που κάνει δημοκρατικότερη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις καθιστά περισσότερο αξιόπιστες απέναντι στους πολίτες που καλούνται να τις εφαρμόσουν.
Εξάλλου, το θέμα αυτό, πέραν των περιβαλλοντικών, έχει και εξίσου σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και θα πρέπει να εξετασθεί παράλληλα με τη συνολική αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αφού προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αλιέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα θιγούν από τα μέτρα.
Σε ότι αφορά στο αίτημα της Πολωνίας να της επιτραπούν κρατικές ενισχύσεις για αγορά γεωργικής γης, το οποίο και τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτό, η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών-Μελών όταν οι γεωργοί αντιμετωπίζουν προβλήματα και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσιμη, όπως η σημερινή.
Όπως δήλωσε η κυρία Μπατζελή: «Οφείλουμε να επιδεικνύουμε ευαισθησία, ιδιαίτερα σε θέματα που συνδέονται με διαρθρωτικά ζητήματα διαχείρισης της αγροτικής γης και μάλιστα στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Η σωστή διαχείριση και ανακατανομή της αγροτικής γης με σχεδιασμό κεντρικό, μπορεί να αναδείξει σημαντικές προοπτικές της γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πέραν του σεβασμού του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της απασχόλησης, απαιτείται η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες διαχείρισης των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να μη θίγονται οι κανόνες του ανταγωνισμού και να μην τίθενται σε αμφισβήτηση οι αρχές της ΚΑΠ και η μη επανεθνικοποίηση της. Τα ίδια τα μέτρα πρέπει να είναι αποτελεσματικά, υπέρ των γεωργών και του τομέα στο σύνολό του».