Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 6/5/10
Συνάντηση της ΥπΑΑΤ με Οικολόγους-Πράσινους
Την πάγια θέση της κυβέρνησης κατά της χρήσης και της διάδοσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών εξέφρασε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων-Πράσινων, κκ. Σγουρό και Παρασκευόπουλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης, οι δυο πλευρές προχώρησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, είχατε συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους, που περιστράφηκε η συζήτηση;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Συζητήσαμε τα ζητήματα της χρήσης ή της διάδοσης των μεταλλαγμένων καθώς και του τρόπου προστασίας της βιολογικής γεωργίας από την επιμόλυνση από τα μεταλλαγμένα. Είναι μια προτεραιότητα και του Υπουργείου και όλων των πολιτικών κομμάτων. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τους Οικολόγους Πράσινους θα προχωρήσουμε στη βελτίωση τόσο των συνθηκών όσο και στην εφαρμογή αυστηρότερων νόμων σε ότι αφορά καταρχήν τα βιολογικά προϊόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Λένε όχι οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και η Greenpeace στις μεταλλαγμένες ζωοτροφές και ζητούν να υπάρχει μια ειδική σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έφαγαν από αυτές τις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Σχεδιάζει το Υπουργείο να κάνει κάτι προς αυτόν τον τομέα, ή η Ευρώπη γενικότερα;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχει μια συμφωνία, καταρχήν, με πάρα πολλές επιχειρήσεις, κυρίως του γαλακτοκομικού τομέα, που επιζητούν και έχουν αποδεχτεί τη θετική επισήμανση, δηλαδή το ότι δεν έχουν τραφεί οι αγελάδες και τα πρόβατα με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Αυτή λοιπόν η επισήμανση, θα προσπαθήσουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να περάσει και στα καταναλωτικά προϊόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάρουν κάποιο ειδικό σήμα στα προϊόντα τους οι εταιρείες που θα λέει ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε αυτό. Ο τρόπος της επισήμανσης θα είναι όμως κατανοητός και αντιληπτός από τους καταναλωτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, πως βλέπετε αυτές τις πρωτοβουλίες της Υπουργού και τι συμπεράσματα βγήκαν από αυτή τη συνάντηση;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπρόσωπος Τύπου Οικολόγων Πράσινων):
Η συνάντηση ήταν σε θετικό κλίμα. Επισημάναμε ότι είναι ώρα όχι μόνο για διακηρύξεις αλλά και για πρακτικές κινήσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η καινούργια Commission του κυρίου Barroso κινείται σταθερά υπέρ των μεταλλαγμένων και είναι όλο και εντονότερη η ανάγκη για πρωτοβουλίες από τις χώρες μέλη, τις κοινωνικές οργανώσεις, από τα κόμματα, από τους κοινωνικούς φορείς, να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Θέσαμε στην κυρία Υπουργό το αίτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Βιοκαλλιεργητών για ένα Πανευρωπαϊκό Μορατόριουμ και στις καινούργιες εγκρίσεις και στην καλλιέργεια των ήδη εγκεκριμένων ποικιλιών, τουλάχιστον μέχρι να ακυρωθούν οι όροι που είχαν θέσει στα τέλη του 2008 οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να την πάρει το Υπουργείο. Είναι θετικό ότι συνεργάζεται με άλλες χώρες οι οποίες δεν θέλουν κι αυτές τα μεταλλαγμένα αλλά χρειάζεται και μια κεντρική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα θέλαμε να σταθεί η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση στο αντίστοιχο ύψος με αυτό στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 όταν το τότε ευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα μεταλλαγμένα είχε ξεκινήσει με ελληνική πρωτοβουλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτως η άλλως όμως η χώρα μας είναι κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ: Η πολιτική της Commission φέρνει τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη και δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία μπορεί αργότερα να αποδειχτούν μη αντιστρέψιμα. Δεν αρκεί κάθε χώρα να λέει μόνη της όχι, χρειάζεται να γίνουν πράγματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ίδια ζητήματα τα θέσαμε σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή μας του Μιχάλη Τρεμόπουλου στον αρμόδιο Επίτροπο και περιμένουμε αύριο τις απαντήσεις του.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να προσθέσω και το εξής. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι τα μεταλλαγμένα είναι υπόθεση μόνο προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι και του περιβάλλοντος. Είναι ένας διττός στόχος: διατροφή, βιοποικιλότητα, προστασία του περιβάλλοντος και δημόσια υγεία. Είναι αλληλένδετες έννοιες τις οποίες θα πρέπει κάθε πολιτική ηγεσία και κάθε επιτροπή των ευρωπαϊκών κοινοτήτων να τις προστατέψει και μάλιστα σε μια τόσο πολύ δύσκολη περίοδο για τη γεωργία, για το περιβάλλον και για τους ίδιους τους καταναλωτές.