13 Σεπτεμβρίου 2011
«Ικανότητα υπάρχει. Ας ενισχύσουμε τη βούλησή μας»
Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας απέναντι στην Ε.Ε, αλλά και το ιδιωτικό κεφάλαιο, ζήτησε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στο Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8.
Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι ο «κλοιός της ύφεσης» θα συνεχίσει να σφίγγει όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρά στην ολοκλήρωση της θεσμικής και οικονομικής της διακυβέρνησης, όσο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν βρίσκουν έναν ενιαίο βηματισμό για τον τρόπο χρηματοδότησης των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος και ελλείμματα και όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά με ισχυρή βούληση στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
«Εσκεμμένες διαδικασίες, δηλαδή, να κάνουμε εμείς τους πονηρούς και οι άλλοι τους κακούς δεν υπάρχουν».
Ερωτώμενη δε για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η πρ. Υπουργός τόνισε ότι «ατυχήματα» πολιτικά τέτοιου τύπου δε νομίζω ότι μπορεί να συμβούν».
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέγαμε προηγουμένως κ. Μπατζελή για τα «παιχνίδια» στο εξωτερικό και την αβελτηρία στο εσωτερικό. Κατά την άποψή μου το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα σκηνικό όπου, ένα γερμανικό ή σλοβενικό ή σλοβακικό κοινοβούλιο όπου ένας ξένος υπουργός «ξεροβήχει» έχουμε «σεισμούς». Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό κατά την άποψή σας;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκτά τη νέα οικονομική διακυβέρνηση δηλαδή το νέο τρόπο οργάνωσης και συντονισμού των δημοσίων οικονομικών και όσο καταγράφεται καθυστέρηση στην υλοποίηση της πολιτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, τότε θα υπάρχουν συνεχώς κραδασμοί. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι γίνονται «παιχνίδια» με την έννοια του παρασκήνιου, αλλά γίνονται πολύ γρήγορες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες κινήσεις για τον τρόπο που θα χρηματοδοτείται πλέον η Ε.Ε και κυρίως το νομισματικό κομμάτι που μας αφορά ιδιαίτερα και το οποίο είναι αναγκαίο για τη σταθερότητα του ευρώ και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα των χωρών-μελών που έχουν δημόσια ελλείμματα και δημόσιο χρέος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι ένα ξένο κοινοβούλιο μπορεί να επιβάλει στο ελληνικό κοινοβούλιο μέτρα και έκτακτες αποφάσεις;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ως ζήτημα αρχής όχι. Από πλευράς όμως διαδικασίας εφόσον αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ή αργότερα κάποια άλλη χώρα δεν μπορεί να βγει στην αγορά για να δανειστεί από το ταμπλό των χρηματιστηρίων, από την ελεύθερη δηλ. αγορά, σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι εθνικοί προϋπολογισμοί που έχουν δεσμευθεί να χρηματοδοτήσουν μια χώρα σε κρίση, όπως σήμερα η Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν ως βάση κάποιες συμφωνίες. Και εμείς τη συμφωνία μας την έχουμε κάνει. Και αυτή λέγεται Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δεν υπάρχει άλλη συμφωνία.
Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται, αυτά οφείλονται αφενός στο ότι όλες οι χώρες «κινούνται» πλέον στο ρυθμό της ύφεσης που είναι ευρωπαϊκή κυρίως, αλλά και παγκόσμια και αφετέρου στο ότι υπάρχουν αποκλίσεις από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Υπάρχουν κυβερνήσεις που τηρούν τις συμφωνίες και υπάρχουν κυβερνήσεις που λόγω συνθηκών δεν μπορούν συγκυριακά να πιέσουν την κοινωνία για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών. Εσκεμμένες διαδικασίες, δηλαδή, να κάνουμε εμείς τους πονηρούς και οι άλλοι τους κακούς δεν υπάρχουν. Και νομίζω ότι προέχει αυτή τη στιγμή να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις για έναν ευρύ διάλογο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύνες για τις αποκλίσεις αυτές αναζητούνται μόνο στη διαρκώς συντηρούμενη ύφεση ή υπάρχουν και στην κυβέρνηση;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι ευθύνες μοιράζονται και στις δύο πλευρές. Και νομίζω ότι οι ευθύνες της δικής μας κυβέρνησης, οι οποίες είναι σίγουρες και δεδομένες, είναι η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι κάτω από δύσκολες κοινωνικές συνθήκες ψηφίσαμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου βασικός «κορμός» του ήταν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Πρόκειται για δύο καίρια ζητήματα για τα οποία έγινε πολύμηνη κουβέντα.
Εκείνο που απαιτείται είναι το αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος οργανισμός που έχει συσταθεί, αλλά και η Γενική Διεύθυνση περί αποκρατικοποιήσεων να παρουσιάσουν πολύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι πωλήσεις. Και είναι γεγονός ότι δεν πρόκειται να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη διαδικασία. Δημιουργούμε όμως ένα διαφορετικό κλίμα επιχειρηματικότητας και αξιοπιστίας απέναντι στην Ε.Ε και στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο θα συμμετάσχει στη διαδικασία της μη χρεωκοπίας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι δεν έχει γίνει αυτό επιτείνει το αρνητικό κλίμα ως προς τη βούληση, την ικανότητα της κυβέρνησης να το προχωρήσει;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ικανότητα υπάρχει. Ας ενισχύσουμε τη βούλησή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις, διότι οι χρηματιστηριακές τιμές είναι χαμηλές και κανείς δε θα βάλει την υπογραφή του στην πώληση μιας επιχείρησης και να αντιμετωπίσει αυτά που ήδη ακούγονται.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχουμε ψηφίσει ένα νόμο ο οποίος έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά τρίμηνα. Τα τρίμηνα αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν να κάνουν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 25η Μαρτίου και την 21η Ιουλίου, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 190-210 δισ. ευρώ. Και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το γερμανικό δικαστήριο κτλ. έχουν τονίσει ότι εφόσον υπάρχει ένα πλαίσιο δράσης το οποίο μάλιστα έχει ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή, δεν υπάρχει περίπτωση να καταδικαστεί κάποιος.
Ως πολιτικοί, διότι έχουμε όλοι μας έχουμε βάλει τις υπογραφές μας, το ερώτημα που θέτουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία είναι αν θα πάρουμε την απόφαση να πουλήσουμε σε χαμηλότερη τιμή ή αν θα χρεοκοπήσει η χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό το ερώτημα. Ρητορικό όμως ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν είναι καθόλου ρητορικό. Διότι αν τον επόμενο μήνα δεν πάρουμε την 6η δόση τότε στην πραγματικότητα θα βιώσουμε τι σημαίνει έστω για ένα μήνα χρεωκοπία ή στάση πληρωμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας υπάρχει ενδεχόμενο, λόγω «ατυχήματος», όπως χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό η έκφραση αυτή, να οδηγηθούμε σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: «Ατυχήματα» πολιτικά τέτοιου τύπου δε νομίζω ότι μπορεί να συμβούν.