21 Ιουνίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το ελληνικό ζήτημα τουλάχιστον ως προς τη γένεσή του δεν φοράει εθνική φανέλα, αλλά ευρωπαϊκή», τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων παραμένει η διαφύλαξη της εθνικής αξιοπιστίας και η σταδιακή μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος με την ενεργό συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας.
Η κ. Μπατζελή άσκησε αυστηρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια περίοδο όπου διακυβεύεται το ενοποιημένο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου εξελίσσονται σενάρια οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας είναι οξύμωρο τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλώνεται σε «παλαιοκομματικού τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακού τύπου φυγομαχίες».
«Με την τακτική σας αυτή παραμένετε δέσμιοι των πρακτικών της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς, η οποία δυστυχώς για εσάς δεν βρίσκει πολιτική και ιδεολογική ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Χριστιανοδημοκρατίας», επισήμανε η κ. Μπατζελή απευθυνόμενη στη Νέα Δημοκρατία.
Αναφερόμενη στην κρισιμότητα των καιρών και στην ανάγκη για συναίνεση, η κ. Μπατζελή επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η συναινετική πρωτοβουλία και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για διευρυμένη πολιτική συνεργασία, η προώθηση ανοικτού πολιτικού διαλόγου για θέματα οικονομίας που ήδη έχει ανοίξει με μία πρωτοφανή διάσταση, η ενεργοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, θα είναι μια άοκνη προσπάθεια εκ μέρους μας και δε θα εμποδιστεί από κανένα επικοινωνιακό «τερτίπι» και από καμία πολιτική «παιδική φοβία».
Η κ. Μπατζελή κατέληξε λέγοντας ότι «η ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος κρίνεται από την ωριμότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η ωριμότητα της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την ωριμότητα των κοινοβουλευτικών διεργασιών. Η ωριμότητα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εξαρτάται πλήρως από τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις, αλλά και την ωριμότητα της ίδιας της κοινωνίας για να τις προωθήσει».
«Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία της κ. Μπατζελή»
Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα οξύμωρο το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου διακυβεύεται τόσο το ενοποιημένο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η ολοκλήρωσή της ως ενός ισχυρού διεθνούς αναπτυξιακού πόλου, αλλά και σε μια περίοδο όπου εξελίσσονται σενάρια οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας, τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλώνεται σε «παλαιοκομματικού τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακού τύπου φυγομαχίες».
Η Νέα Δημοκρατία στη σημερινή κρίσιμη φάση αυτό το οποίο με απόλυτη σαφήνεια επιδιώκει είναι να συνθέσει το παζλ της ισχυροποίησης και μόνο του αρχηγού της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην κομματική της βάση.
Με την τακτική σας αυτή παραμένετε δέσμιοι των πρακτικών της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς, η οποία δυστυχώς για εσάς δεν βρίσκει πολιτική και ιδεολογική ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Χριστιανοδημοκρατίας.
Παραμένετε εγκλωβισμένοι ή δηλώνετε εξαπατημένοι ότι ενώ ο Πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεσή σας για την από κοινού διακυβέρνηση της χώρας, ταυτόχρονα σας εκθέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ρίχνετε τα βάρη της ευρωπαϊκής σας πολιτικής αδυναμίας και αναξιοπιστίας ως προς τις πολιτικές σας θέσεις στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εκφράζετε στην ουσία τη «φοβία» σας να αντιμετωπίσετε τις οργανωμένες πολιτικές παρεμβάσεις των ομοϊδεατών σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της εθνικής αξιοπιστίας μας. Η σταδιακή μετάλλαξη του πολιτικού μας συστήματος με την ενεργό συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Είναι καθήκον των καιρών να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας και τη φερεγγυότητά μας ως σοβαροί διαχειριστές της σημερινής κρίσης μαζί με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.
Η απομόνωση δεν βοηθά τη χώρα, την Ευρώπη και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Η αποδόμηση των πολιτικών μας και η αμοιβαία αποδυνάμωση των πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων μας δεν οδηγεί πουθενά. Η μη μόνο στη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος του καθενός από εμάς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Την περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι προσπαθούν με τις πολιτικές τους - συμφωνούμε ή διαφωνούμε επί της ουσίας μαζί τους- να βρουν λύσεις για την έξοδο από την κρίση χωρίς να καταστραφούν τα κράτη ή τα τραπεζικά συστήματα, κατανοούν ότι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής είναι η ίδια η Κυβέρνηση.
Η οποία Κυβέρνηση μάχεται για την οικονομική σταθερότητα της χώρας σε μακροχρόνια βάση, αποτρέπει τον απομονωτισμό της χώρας και καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξή της σε μια γενικότερη επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης. Ενώ αγωνιά και για την ενεργοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ένας καινούργιος τρόπος πολιτικής και κοινωνικής συνεργασίας.
Η συναινετική πρωτοβουλία και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για διευρυμένη πολιτική συνεργασία, η προώθηση ανοικτού πολιτικού διαλόγου για θέματα οικονομίας που ήδη έχει ανοίξει με μία πρωτοφανή διάσταση, η ενεργοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, θα είναι μια άοκνη προσπάθεια εκ μέρους μας και δε θα εμποδιστεί από κανένα επικοινωνιακό «τερτίπι» και από καμία πολιτική «παιδική φοβία».
H ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος κρίνεται από την ωριμότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η ωριμότητα της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την ωριμότητα των κοινοβουλευτικών διεργασιών. Η ωριμότητα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εξαρτάται πλήρως από τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις, αλλά και την ωριμότητα της ίδιας της κοινωνίας για να τις προωθήσει.
Σήμερα δεν έχουμε μία κοινωνική διαμάχη μεταξύ αντιτιθέμενων κοινωνικών ομάδων που η κάθε μία ξεχωριστά μάχεται για την οικειοποίηση ή την απεμπλοκή της από τα αποτελέσματα και τις πολιτικές που απορρέουν από την οικονομική κρίση. Η διαμάχη σήμερα βρίσκεται ακόμα μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ίδιων των κρατών. Εκεί πρέπει ως πολιτικές δυνάμεις να είμαστε ενοποιημένοι.
Σε αυτή τη σύγκρουση -η οποία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ενίοτε πλασματική εφόσον μεσολαβούν και οίκοι αξιολόγησης- το ευρώ διαφαίνεται ότι δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της αποδόμησής του ως ισχυρού νομίσματος.
Το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης του ευρώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εφόσον δεν έχει λήξει η σύγκρουση μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της Ανατολής και των ώριμων οικονομιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η προσπάθεια για την ανάληψη των υποχρεώσεων των τραπεζών ή εκείνων που έχουν επιμολυνθεί από την κρίση του 2008 βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (2013-2015), την επέκταση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων για να αποτρέψουν τη φυγή του ανθρώπινου αλλά και κεφαλαιουχικού δυναμικού της κοινωνίας και των επιχειρήσεων αντίστοιχα.
Στη διεργασία αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει από πολύ νωρίς την επαναδιαπραγμάτευση για τους όρους της νέας δανειοδότησης της χώρας μας ενόψει της τελικής ένταξής μας στο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (2013-2015).
Δεν περιμέναμε την «άδεια» της Νέας Δημοκρατίας ούτε αφεθήκαμε στο να παρακολουθούμε εξ' αποστάσεως το πολύπλοκο αυτό νέο ευρωπαϊκό και οικονομικό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε ενεργά και ουσιαστικά. Διότι το «ελληνικό ζήτημα» τουλάχιστον ως προς τη γένεσή του δεν φοράει εθνική φανέλα, αλλά ευρωπαϊκή.
Να γίνει φυσικά σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μέχρι τώρα «εκ των άνω νομισματική ενοποίηση» της Ε.Ε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποδείχτηκε ότι επιτεύχθηκε μόνο μια πλασματική προσέγγιση, η οποία πιέζει σήμερα τις εθνικές οικονομίες σε έναν αγώνα δρόμου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας χωρίς να έχουν τη δυνατότητα όλες οι χώρες να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
Αυτής του κόστους παραγωγής, της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της αξιοπιστίας των τραπεζικών συστημάτων απέναντι στις αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι στη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε , αλλά και στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας θα απαιτηθούν αλλαγές στο κόστος εργασίας, της απόδοσης των κεφαλαίων, της μείωσης της σπατάλης, της μεταφοράς πόρων από το δημόσιο τομέα σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και της φορολογικής σύγκλισης.
Πρέπει να «σπάσουμε τη φούσκα» της πλασματικής ανάπτυξης, του πλαστικού χρήματος, της πλασματικής στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και της πραγματικής παραοικονομίας για την οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι.
Η Κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταγραφή ενός τριετούς εθνικού σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο και θα συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ολομέλεια δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, όπως ορισμένοι θέλουν να προβάλλουν, αλλά την κοινή βάση.
Οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως προς το θέμα αρχών είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη μέλη.
Εμείς καλούμαστε να εξαλείψουμε τις διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες τις οποίες άλλωστε έχουμε εμμέσως πλην σαφώς αποδεχτεί όλοι μας.
Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν όταν πρέπει να καταργηθούν πελατειακά προνόμια και να «χτυπηθούν» οι ανισότητες και οι αδικίες ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού συστήματος.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον της διασφάλισης της δανειοδότησής μας, της αντιμετώπισης της λιτότητας και της ύφεσης, της συνέχισης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση δίνει σκληρές μάχες.
α. Διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι λόγω της ανάγκης εθνικής συμμετοχής
β. Διεκδικεί την ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών ώστε να καλυφθούν όχι μόνο οι νέες ανάγκες, αλλά και έργα εθνικής εμβέλειας. Να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας μας από την ύφεση η οποία μαστίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και παρεμποδίζει την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας.
γ. Προωθεί την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων με τη χρηματοδοτική τους στήριξη και την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου και η εξισορρόπηση των εμπορικών μας συναλλαγών αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε απλά και μόνο στη συζήτηση για τη μείωση του χρέους, αλλά να στραφούμε και στη συζήτηση για τη μείωση των ελλειμμάτων.
δ. Διαπραγματεύεται την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας διαμέσου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα εξισορροπεί τα βάρη των πολιτικών της εξυγίανσης, της φορολογικής και αναδιανεμητικής πολιτικής προστατεύοντας τους συνταξιούχους και τους χαμηλοεισοδηματίες, της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το που και με ποιους τρόπους θα ανακατανεμηθούν τα δημοσιονομικά βάρη μεταξύ των γενεών.
Η κοινωνική συνοχή όσο κι αν φαίνεται περίεργο θα πρέπει να προσμετράται στα αποτελέσματα της καθεμίας πολιτικής που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Απαντώντας στο αίτημα των πολιτικών κομμάτων για εκλογές θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.
• Εάν το νέο κοινοβουλευτικό σώμα θα μπορεί να αλλάξει ριζικά το σύνολο των πολιτικών εφόσον αυτές εντάσσονται σε μια συνολική νέα οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε
• Εάν το νέο πολιτικό σύστημα ή η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο σταθερή από τη σημερινή,
• Εάν είναι έτοιμα όλα τα πολιτικά κόμματα τα οποία θα χρειαστεί να συμμετέχουν σε μια συναινετική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, να υποχωρήσουν από τις βασικές τους πολιτικές, ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές τους δεσμεύσεις. Διαφορετικά θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε ένα αδιέξοδο με επικοινωνιακό πολιτικό διάλογο.
Δικός μας στόχος ως πολιτικό κόμμα είναι να αποκτήσουμε συναίνεση με την ίδια την κοινωνία.
Δεν θα περιοριστούμε απλά και μόνο στην επίτευξη μιας εκ των άνω πολιτικής συναίνεσης.
Σήμερα όλοι μας κρινόμαστε για το αύριο της χώρας μας και για το μέλλον της νέας γενιάς.
Είναι χρέος όλων μας να φανούμε αντάξιοι και όχι κατώτεροι των περιστάσεων.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ιστορικές. Οι καιροί δεν επιτρέπουν ευθυνοφοβίες, μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρα επικοινωνιακή πολιτική αντιπαράθεση.
Για το λόγο αυτό δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για το μέλλον της χώρας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το ελληνικό ζήτημα τουλάχιστον ως προς τη γένεσή του δεν φοράει εθνική φανέλα, αλλά ευρωπαϊκή», τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων παραμένει η διαφύλαξη της εθνικής αξιοπιστίας και η σταδιακή μετάλλαξη του πολιτικού συστήματος με την ενεργό συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας.
Η κ. Μπατζελή άσκησε αυστηρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια περίοδο όπου διακυβεύεται το ενοποιημένο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου εξελίσσονται σενάρια οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας είναι οξύμωρο τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλώνεται σε «παλαιοκομματικού τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακού τύπου φυγομαχίες».
«Με την τακτική σας αυτή παραμένετε δέσμιοι των πρακτικών της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς, η οποία δυστυχώς για εσάς δεν βρίσκει πολιτική και ιδεολογική ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Χριστιανοδημοκρατίας», επισήμανε η κ. Μπατζελή απευθυνόμενη στη Νέα Δημοκρατία.
Αναφερόμενη στην κρισιμότητα των καιρών και στην ανάγκη για συναίνεση, η κ. Μπατζελή επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η συναινετική πρωτοβουλία και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για διευρυμένη πολιτική συνεργασία, η προώθηση ανοικτού πολιτικού διαλόγου για θέματα οικονομίας που ήδη έχει ανοίξει με μία πρωτοφανή διάσταση, η ενεργοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, θα είναι μια άοκνη προσπάθεια εκ μέρους μας και δε θα εμποδιστεί από κανένα επικοινωνιακό «τερτίπι» και από καμία πολιτική «παιδική φοβία».
Η κ. Μπατζελή κατέληξε λέγοντας ότι «η ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος κρίνεται από την ωριμότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η ωριμότητα της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την ωριμότητα των κοινοβουλευτικών διεργασιών. Η ωριμότητα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εξαρτάται πλήρως από τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις, αλλά και την ωριμότητα της ίδιας της κοινωνίας για να τις προωθήσει».
«Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία της κ. Μπατζελή»
Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα οξύμωρο το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου διακυβεύεται τόσο το ενοποιημένο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η ολοκλήρωσή της ως ενός ισχυρού διεθνούς αναπτυξιακού πόλου, αλλά και σε μια περίοδο όπου εξελίσσονται σενάρια οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας, τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλώνεται σε «παλαιοκομματικού τύπου πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακού τύπου φυγομαχίες».
Η Νέα Δημοκρατία στη σημερινή κρίσιμη φάση αυτό το οποίο με απόλυτη σαφήνεια επιδιώκει είναι να συνθέσει το παζλ της ισχυροποίησης και μόνο του αρχηγού της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και στην κομματική της βάση.
Με την τακτική σας αυτή παραμένετε δέσμιοι των πρακτικών της παραδοσιακής ελληνικής δεξιάς, η οποία δυστυχώς για εσάς δεν βρίσκει πολιτική και ιδεολογική ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Χριστιανοδημοκρατίας.
Παραμένετε εγκλωβισμένοι ή δηλώνετε εξαπατημένοι ότι ενώ ο Πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεσή σας για την από κοινού διακυβέρνηση της χώρας, ταυτόχρονα σας εκθέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ρίχνετε τα βάρη της ευρωπαϊκής σας πολιτικής αδυναμίας και αναξιοπιστίας ως προς τις πολιτικές σας θέσεις στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εκφράζετε στην ουσία τη «φοβία» σας να αντιμετωπίσετε τις οργανωμένες πολιτικές παρεμβάσεις των ομοϊδεατών σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της εθνικής αξιοπιστίας μας. Η σταδιακή μετάλλαξη του πολιτικού μας συστήματος με την ενεργό συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας. Είναι καθήκον των καιρών να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας και τη φερεγγυότητά μας ως σοβαροί διαχειριστές της σημερινής κρίσης μαζί με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας.
Η απομόνωση δεν βοηθά τη χώρα, την Ευρώπη και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Η αποδόμηση των πολιτικών μας και η αμοιβαία αποδυνάμωση των πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων μας δεν οδηγεί πουθενά. Η μη μόνο στη μείωση της διαπραγματευτικής ισχύος του καθενός από εμάς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Την περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι προσπαθούν με τις πολιτικές τους - συμφωνούμε ή διαφωνούμε επί της ουσίας μαζί τους- να βρουν λύσεις για την έξοδο από την κρίση χωρίς να καταστραφούν τα κράτη ή τα τραπεζικά συστήματα, κατανοούν ότι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής είναι η ίδια η Κυβέρνηση.
Η οποία Κυβέρνηση μάχεται για την οικονομική σταθερότητα της χώρας σε μακροχρόνια βάση, αποτρέπει τον απομονωτισμό της χώρας και καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξή της σε μια γενικότερη επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης. Ενώ αγωνιά και για την ενεργοποίηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί ένας καινούργιος τρόπος πολιτικής και κοινωνικής συνεργασίας.
Η συναινετική πρωτοβουλία και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης για διευρυμένη πολιτική συνεργασία, η προώθηση ανοικτού πολιτικού διαλόγου για θέματα οικονομίας που ήδη έχει ανοίξει με μία πρωτοφανή διάσταση, η ενεργοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, θα είναι μια άοκνη προσπάθεια εκ μέρους μας και δε θα εμποδιστεί από κανένα επικοινωνιακό «τερτίπι» και από καμία πολιτική «παιδική φοβία».
H ωριμότητα ενός πολιτικού συστήματος κρίνεται από την ωριμότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η ωριμότητα της ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος εξαρτάται από την ωριμότητα των κοινοβουλευτικών διεργασιών. Η ωριμότητα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εξαρτάται πλήρως από τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις, αλλά και την ωριμότητα της ίδιας της κοινωνίας για να τις προωθήσει.
Σήμερα δεν έχουμε μία κοινωνική διαμάχη μεταξύ αντιτιθέμενων κοινωνικών ομάδων που η κάθε μία ξεχωριστά μάχεται για την οικειοποίηση ή την απεμπλοκή της από τα αποτελέσματα και τις πολιτικές που απορρέουν από την οικονομική κρίση. Η διαμάχη σήμερα βρίσκεται ακόμα μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ίδιων των κρατών. Εκεί πρέπει ως πολιτικές δυνάμεις να είμαστε ενοποιημένοι.
Σε αυτή τη σύγκρουση -η οποία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και ενίοτε πλασματική εφόσον μεσολαβούν και οίκοι αξιολόγησης- το ευρώ διαφαίνεται ότι δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της αποδόμησής του ως ισχυρού νομίσματος.
Το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης του ευρώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί εφόσον δεν έχει λήξει η σύγκρουση μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της Ανατολής και των ώριμων οικονομιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η προσπάθεια για την ανάληψη των υποχρεώσεων των τραπεζών ή εκείνων που έχουν επιμολυνθεί από την κρίση του 2008 βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (2013-2015), την επέκταση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ενεργοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων για να αποτρέψουν τη φυγή του ανθρώπινου αλλά και κεφαλαιουχικού δυναμικού της κοινωνίας και των επιχειρήσεων αντίστοιχα.
Στη διεργασία αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει από πολύ νωρίς την επαναδιαπραγμάτευση για τους όρους της νέας δανειοδότησης της χώρας μας ενόψει της τελικής ένταξής μας στο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (2013-2015).
Δεν περιμέναμε την «άδεια» της Νέας Δημοκρατίας ούτε αφεθήκαμε στο να παρακολουθούμε εξ' αποστάσεως το πολύπλοκο αυτό νέο ευρωπαϊκό και οικονομικό γίγνεσθαι. Συμμετέχουμε ενεργά και ουσιαστικά. Διότι το «ελληνικό ζήτημα» τουλάχιστον ως προς τη γένεσή του δεν φοράει εθνική φανέλα, αλλά ευρωπαϊκή.
Να γίνει φυσικά σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η μέχρι τώρα «εκ των άνω νομισματική ενοποίηση» της Ε.Ε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποδείχτηκε ότι επιτεύχθηκε μόνο μια πλασματική προσέγγιση, η οποία πιέζει σήμερα τις εθνικές οικονομίες σε έναν αγώνα δρόμου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας χωρίς να έχουν τη δυνατότητα όλες οι χώρες να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
Αυτής του κόστους παραγωγής, της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της αξιοπιστίας των τραπεζικών συστημάτων απέναντι στις αγορές.
Αυτό σημαίνει ότι στη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε , αλλά και στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας θα απαιτηθούν αλλαγές στο κόστος εργασίας, της απόδοσης των κεφαλαίων, της μείωσης της σπατάλης, της μεταφοράς πόρων από το δημόσιο τομέα σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και της φορολογικής σύγκλισης.
Πρέπει να «σπάσουμε τη φούσκα» της πλασματικής ανάπτυξης, του πλαστικού χρήματος, της πλασματικής στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και της πραγματικής παραοικονομίας για την οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι.
Η Κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταγραφή ενός τριετούς εθνικού σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο και θα συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ολομέλεια δεν αποτελεί ελληνική πατέντα, όπως ορισμένοι θέλουν να προβάλλουν, αλλά την κοινή βάση.
Οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως προς το θέμα αρχών είναι υποχρεωτικές για όλα τα κράτη μέλη.
Εμείς καλούμαστε να εξαλείψουμε τις διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες τις οποίες άλλωστε έχουμε εμμέσως πλην σαφώς αποδεχτεί όλοι μας.
Ας μην λαϊκίζουμε λοιπόν όταν πρέπει να καταργηθούν πελατειακά προνόμια και να «χτυπηθούν» οι ανισότητες και οι αδικίες ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού συστήματος.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον της διασφάλισης της δανειοδότησής μας, της αντιμετώπισης της λιτότητας και της ύφεσης, της συνέχισης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση δίνει σκληρές μάχες.
α. Διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι λόγω της ανάγκης εθνικής συμμετοχής
β. Διεκδικεί την ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών ώστε να καλυφθούν όχι μόνο οι νέες ανάγκες, αλλά και έργα εθνικής εμβέλειας. Να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας μας από την ύφεση η οποία μαστίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και παρεμποδίζει την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας.
γ. Προωθεί την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων με τη χρηματοδοτική τους στήριξη και την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η μείωση του εμπορικού ισοζυγίου και η εξισορρόπηση των εμπορικών μας συναλλαγών αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε απλά και μόνο στη συζήτηση για τη μείωση του χρέους, αλλά να στραφούμε και στη συζήτηση για τη μείωση των ελλειμμάτων.
δ. Διαπραγματεύεται την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας διαμέσου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα εξισορροπεί τα βάρη των πολιτικών της εξυγίανσης, της φορολογικής και αναδιανεμητικής πολιτικής προστατεύοντας τους συνταξιούχους και τους χαμηλοεισοδηματίες, της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το που και με ποιους τρόπους θα ανακατανεμηθούν τα δημοσιονομικά βάρη μεταξύ των γενεών.
Η κοινωνική συνοχή όσο κι αν φαίνεται περίεργο θα πρέπει να προσμετράται στα αποτελέσματα της καθεμίας πολιτικής που θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Απαντώντας στο αίτημα των πολιτικών κομμάτων για εκλογές θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.
• Εάν το νέο κοινοβουλευτικό σώμα θα μπορεί να αλλάξει ριζικά το σύνολο των πολιτικών εφόσον αυτές εντάσσονται σε μια συνολική νέα οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε
• Εάν το νέο πολιτικό σύστημα ή η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο σταθερή από τη σημερινή,
• Εάν είναι έτοιμα όλα τα πολιτικά κόμματα τα οποία θα χρειαστεί να συμμετέχουν σε μια συναινετική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, να υποχωρήσουν από τις βασικές τους πολιτικές, ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές τους δεσμεύσεις. Διαφορετικά θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε ένα αδιέξοδο με επικοινωνιακό πολιτικό διάλογο.
Δικός μας στόχος ως πολιτικό κόμμα είναι να αποκτήσουμε συναίνεση με την ίδια την κοινωνία.
Δεν θα περιοριστούμε απλά και μόνο στην επίτευξη μιας εκ των άνω πολιτικής συναίνεσης.
Σήμερα όλοι μας κρινόμαστε για το αύριο της χώρας μας και για το μέλλον της νέας γενιάς.
Είναι χρέος όλων μας να φανούμε αντάξιοι και όχι κατώτεροι των περιστάσεων.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ιστορικές. Οι καιροί δεν επιτρέπουν ευθυνοφοβίες, μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρα επικοινωνιακή πολιτική αντιπαράθεση.
Για το λόγο αυτό δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για το μέλλον της χώρας.