12 Ιανουαρίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λέτε πρώτα από όλα για αυτά που γίνονται στη Στυλίδα που είναι και η εκλογική σας περιφέρεια;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι όλοι οι βουλευτές και κυρίως του ΠΑΣΟΚ έχουμε τονίσει ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2006, 2007 με τις κατασκευαστικές εταιρείες των εθνικών οδών ήταν συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο βάρος που επωμίζονταν ο κάθε πολίτης. Σήμερα οι πολίτες που διασχίζουν την Εθνική Οδό προς Φθιώτιδα πληρώνουν επιπλέον ένα μέρος του κόστους των έργων που θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή εσείς ήσαστε τότε Ευρωβουλευτής, αλλά έχω την υποψία ότι αν ψάξουμε τα πρακτικά της Βουλής θα ανακαλύψουμε ότι οι συμβάσεις αυτές είχαν ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως. Θέλω ωστόσο να επισημάνω το εξής. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσπαθεί να αλλάξει αυτές τις δημόσιες συμβάσεις πάλι με νόμο. Ένας νόμος δεν αλλάζει με Προεδρικά Διατάγματα. Είναι η Κυβέρνηση που παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Ήδη το Υπουργείο βρίσκεται σε σημαντική διαβούλευση μαζί με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Πάρα πολύ σύντομα όμως θα λυθεί τόσο ο τρόπος πληρωμής των διοδίων όσο και η επιβάρυνση που έχει ο κάθε πολίτης από την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε βέβαιη για το πάρα πολύ σύντομα;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνει ο κ. Μαγκριώτης είναι ότι τους επόμενους μήνες θα κλείσει η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών και θα καταλήξουμε σε μια αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη Στυλίδα θεωρώ ότι αυτό που έγινε ήταν μια έκφραση των πολιτών, η οποία βγαίνει από τον καθωστρεπισμό ή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εκφράζει τις διαφορές του με την Πολιτεία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι πλέον οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν μεγαλύτερες εξουσία και αυτό τους δίνει τους δίνει τη μεγάλη ευθύνη να τη διαχειρίζονται με σωστό τρόπο έτσι ώστε να αμβλύνουν τα προβλήματα των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά καλά έκανε ο Γκλέτσος που επιχείρησε να εκφράσει την οργή των συμπολιτών του;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Την οργή και το δίκαιο των συμπολιτών μας την έχουμε εκφράσει πάρα πολλές φορές. Σας πληροφορώ ότι οι βουλευτές της Φθιώτιδας κυρίως, αλλά και της Βοιωτίας που επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος, έχουν γίνει «στενός κορσές» στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.
Προσωπικά θέλω να πω ότι ο καθένας από εμάς εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Ο κ. Γκλέτσος εκφράζει τα αιτήματα των δημοτών του με ένα καθαρά επικοινωνιακό τρόπο. Πιθανόν η ίδια η κοινωνία να θέλει τέτοιες ρήξεις. Γι’ αυτό υπάρχει και μια συμπαράσταση από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας στο σημερινό Δήμαρχο. Από εκεί και πέρα όμως θεωρώ ότι τέτοιες γενικευμένες εκφράσεις και ένας τέτοιος τρόπος αντίδρασης δε συνάδει με μια πολιτεία που θα πρέπει να λύνει τις διαφορές της με διαφορετικό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή πάμε σε ένα άλλο θέμα. Αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Οι αγρότες αυτή τη φορά δε ζητούν λεφτά, αλλά διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ζητούν πάγωμα των αυξήσεων και πάγωμα των κατασχέσεων στις περιουσίες τους. Είστε αλληλέγγυα με τα αιτήματά τους;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο αίτημα των αγροτών, αυτό των περιουσιών, πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το τραπεζικό σύστημα και κυρίως από την ΑteBank, διότι σε αυτή βρίσκεται η υποθήκη μεγάλου μέρους της περιουσίας των αγροτών, η οποία υποθηκεύεται μάλιστα δύο και τρεις φορές. Δηλαδή, αν ένας αγρότης έχει να πάρει 1.000 ευρώ δάνειο ή προκαταβολή έναντι των επιδοτήσεων, η τράπεζα υποθηκεύει ολόκληρη την αξία του περιουσιακού στοιχείου του αγρότη. Αν αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια «πολυκατοικία» υποθήκης των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. Αυτό θα πρέπει να λυθεί. Δεν μπορεί να κινούμαστε σε μια περίοδο κρίσης και μάλιστα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με τέτοιους όρους.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέχρι τώρα ίσχυε ότι οι άλλες παραγωγικές τάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών, θα στηρίζουν τους αγρότες για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στη λογική αυτή εντάσσονταν και τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το ξέρω αν σχεδιάζουν. Και το λέω αυτό διότι τα αιτήματα των αγροτών που συζητούμε είναι επιλύσιμα, είναι ορισμένα τα οποία έτσι και αλλιώς έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο της εξυγίανσης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά δε θεωρώ ότι οι αγρότες βάσει της σημερινής συγκυρίας αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το 2010 οι αγρότες έλαβαν 5,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις ως εκκαθάριση της προηγούμενης χρονιάς και για πρώτη φορά πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις πολύ νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους.
Οι εμπορικές τιμές στο βαμβάκι, τη ζάχαρη, τα σιτηρά αυξήθηκαν. Και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες, όπως τα λιπάσματα, δεν έχουν αυξηθεί. Συνεπώς θα πρέπει να εκφράζουν τα προβλήματά τους με έντονο πιθανά τρόπο σεβόμενοι όμως πάντα το κοινωνικό σύνολο. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας ρωτούσαμε για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, θα μας λέγατε το ίδιο; Εν πάσει περιπτώσει δεν φέρνει κόστος στην Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όλη αυτή η «πληθωρικότητα» του Αντιπροέδρου;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί ως ένας έμπειρος πολιτικός στο δικό του πολιτικό χώρο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Από την άλλη ο κ. Γκλέτσος ως ηθοποιός τώρα μπήκε στον πολιτικό χώρο και εκφράζεται με την παιδεία που πολύ σωστά είχε σε έναν άλλο εργασιακό χώρο.
Ως προς τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, έχω δηλώσει ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις με τον τρόπο που τον κατέχει. Όταν όμως μιλάμε πολιτικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που ζούμε και να μη δημιουργούμε επιπλέον ρήξεις με την κοινωνία, τα παραγωγικά στρώματα. Διότι το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους έχει ανάγκη. Και μάλιστα έχει ανάγκη από μια κοινωνική συμφωνία για να πάει μπροστά ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή να ζητήσω το σχόλιό σας για το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοσίευση που έφερε στο φως το Wikileaks, βάσει του οποίου ένα τμήμα του τύπου χαρακτηρίζει τον κ. Χρυσοχοϊδη ως «βαθύ λαρύγγι» για τους Αμερικανούς, επειδή ενημέρωνε τον Αμερικανό Πρέσβη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το θέμα που έχει ανακύψει με το Wikileaks έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα γενικότερα στη διεθνή διπλωματία. Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο να βγαίνουν τα απόρρητα σπάζοντας κάποιους κωδικούς. Από εκεί και πέρα πρέπει να δείξουμε λίγο σεβασμό στον κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έχει κάνει πολύ μεγάλες τομές στο χώρο που έχει λειτουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Ωστόσο, όταν ο Υπουργός λέει στον Αμερικανό Πρεσβευτή ότι η ΕΥΠ είναι άχρηστη, είναι ένα σουρωτήρι, δεν είναι ένα ζήτημα αυτό;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Πολιτικοί που έχουν διατελέσει για μακρό χρονικό διάστημα σε πολλούς τομείς έχουν πλήρη άποψη για το πως λειτουργούν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι λογικό να την εκφράζει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά στον Αμερικανό Πρεσβευτή είναι ένα θέμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν γνωρίζω πώς έγινε. Όμως κρατώ μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη ως προς τα γεγονότα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ζωή χωρίς υπουργείο πώς είναι;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι μια ζωή, η οποία δεν έχει το άγχος της καθημερινότητας και της διαχείρισης όλων των άλλων πολιτών. Είναι ενδιαφέρουσα πολιτικά, διότι μπορείς να εκφράζεσαι πιο άνετα πάντα στα πλαίσια του εποικοδομητικού ρόλου ενός βουλευτή. Και λίγο ελεύθερος χρόνος δε βλάπτει κανέναν για ένα χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στενοχωρημένη δεν θα έπρεπε να είστε; Διότι είστε η μοναδική που πλήρωσε το «μάρμαρο», όταν μάλιστα η θέση σας δικαιώθηκε με την εκλογή του κ. Περγαντά;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αν οι πολιτικοί ήταν μάντεις πιθανά δε θα χρειαζόμαστε τίποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι όταν μπαίνεις στην πολιτική είσαι προετοιμασμένος για όλα. Επιπλέον, δεν αισθάνθηκα πίκρα σε καμία περίπτωση. Αυτό που πιθανά με στενοχώρησε είναι ότι είχαν δρομολογηθεί πολλές μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Είχαν γίνει ρήξεις στα ζητήματα της αγοράς, της ενέργειας, των αλλαγών των περιβαλλοντικών όρων και της αύξησης του εισοδήματος. Είχαν προετοιμασθεί νομοσχέδια, όπως η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, το Μητρώο Εμπόρων, τα Φυτοφάρμακα κτλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μείνανε στη μέση ή προχωρούν;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η αγωνία μου ήταν στιγμιαία, διότι ο κ. Σκανδαλίδης με το επιτελείο του προωθεί αυτά τα νομοσχέδια, βάζοντας πάντα και τη δική του πινελιά, όπως κάνει το κάθε πολιτικό στέλεχος της Κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα διότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Προέχει να φτιάξουμε τους θεσμούς και μετά να αφήσουμε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει στην αγροτική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να ευχηθώ κ. Μπατζελή στον πρώτο ανασχηματισμό και δεν το λέω για λόγους πολιτικού τακτ, αλλά γιατί θεωρώ ότι το αξίζετε, να είστε ξανά στην Κυβέρνηση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά βασικό ζητούμενο τώρα είναι να ηρεμήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο στρογγυλεμένο. Πάνω από όλα όμως θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Φθιώτιδα έχει δίκιο στο ζήτημα των διοδίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ κ. Μπατζελή σας ευχαριστούμε πολύ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟ ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λέτε πρώτα από όλα για αυτά που γίνονται στη Στυλίδα που είναι και η εκλογική σας περιφέρεια;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι όλοι οι βουλευτές και κυρίως του ΠΑΣΟΚ έχουμε τονίσει ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2006, 2007 με τις κατασκευαστικές εταιρείες των εθνικών οδών ήταν συμβάσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στο βάρος που επωμίζονταν ο κάθε πολίτης. Σήμερα οι πολίτες που διασχίζουν την Εθνική Οδό προς Φθιώτιδα πληρώνουν επιπλέον ένα μέρος του κόστους των έργων που θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή εσείς ήσαστε τότε Ευρωβουλευτής, αλλά έχω την υποψία ότι αν ψάξουμε τα πρακτικά της Βουλής θα ανακαλύψουμε ότι οι συμβάσεις αυτές είχαν ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Βεβαίως. Θέλω ωστόσο να επισημάνω το εξής. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσπαθεί να αλλάξει αυτές τις δημόσιες συμβάσεις πάλι με νόμο. Ένας νόμος δεν αλλάζει με Προεδρικά Διατάγματα. Είναι η Κυβέρνηση που παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις. Ήδη το Υπουργείο βρίσκεται σε σημαντική διαβούλευση μαζί με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Πάρα πολύ σύντομα όμως θα λυθεί τόσο ο τρόπος πληρωμής των διοδίων όσο και η επιβάρυνση που έχει ο κάθε πολίτης από την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε βέβαιη για το πάρα πολύ σύντομα;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνει ο κ. Μαγκριώτης είναι ότι τους επόμενους μήνες θα κλείσει η διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών και θα καταλήξουμε σε μια αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη Στυλίδα θεωρώ ότι αυτό που έγινε ήταν μια έκφραση των πολιτών, η οποία βγαίνει από τον καθωστρεπισμό ή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εκφράζει τις διαφορές του με την Πολιτεία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι πλέον οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν μεγαλύτερες εξουσία και αυτό τους δίνει τους δίνει τη μεγάλη ευθύνη να τη διαχειρίζονται με σωστό τρόπο έτσι ώστε να αμβλύνουν τα προβλήματα των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά καλά έκανε ο Γκλέτσος που επιχείρησε να εκφράσει την οργή των συμπολιτών του;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Την οργή και το δίκαιο των συμπολιτών μας την έχουμε εκφράσει πάρα πολλές φορές. Σας πληροφορώ ότι οι βουλευτές της Φθιώτιδας κυρίως, αλλά και της Βοιωτίας που επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος, έχουν γίνει «στενός κορσές» στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.
Προσωπικά θέλω να πω ότι ο καθένας από εμάς εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Ο κ. Γκλέτσος εκφράζει τα αιτήματα των δημοτών του με ένα καθαρά επικοινωνιακό τρόπο. Πιθανόν η ίδια η κοινωνία να θέλει τέτοιες ρήξεις. Γι’ αυτό υπάρχει και μια συμπαράσταση από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας στο σημερινό Δήμαρχο. Από εκεί και πέρα όμως θεωρώ ότι τέτοιες γενικευμένες εκφράσεις και ένας τέτοιος τρόπος αντίδρασης δε συνάδει με μια πολιτεία που θα πρέπει να λύνει τις διαφορές της με διαφορετικό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή πάμε σε ένα άλλο θέμα. Αυτό των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Οι αγρότες αυτή τη φορά δε ζητούν λεφτά, αλλά διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ζητούν πάγωμα των αυξήσεων και πάγωμα των κατασχέσεων στις περιουσίες τους. Είστε αλληλέγγυα με τα αιτήματά τους;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο αίτημα των αγροτών, αυτό των περιουσιών, πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το τραπεζικό σύστημα και κυρίως από την ΑteBank, διότι σε αυτή βρίσκεται η υποθήκη μεγάλου μέρους της περιουσίας των αγροτών, η οποία υποθηκεύεται μάλιστα δύο και τρεις φορές. Δηλαδή, αν ένας αγρότης έχει να πάρει 1.000 ευρώ δάνειο ή προκαταβολή έναντι των επιδοτήσεων, η τράπεζα υποθηκεύει ολόκληρη την αξία του περιουσιακού στοιχείου του αγρότη. Αν αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια «πολυκατοικία» υποθήκης των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. Αυτό θα πρέπει να λυθεί. Δεν μπορεί να κινούμαστε σε μια περίοδο κρίσης και μάλιστα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με τέτοιους όρους.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μέχρι τώρα ίσχυε ότι οι άλλες παραγωγικές τάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των νοικοκυριών, θα στηρίζουν τους αγρότες για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Στη λογική αυτή εντάσσονταν και τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το ξέρω αν σχεδιάζουν. Και το λέω αυτό διότι τα αιτήματα των αγροτών που συζητούμε είναι επιλύσιμα, είναι ορισμένα τα οποία έτσι και αλλιώς έπρεπε να γίνουν στο πλαίσιο της εξυγίανσης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά δε θεωρώ ότι οι αγρότες βάσει της σημερινής συγκυρίας αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το 2010 οι αγρότες έλαβαν 5,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις ως εκκαθάριση της προηγούμενης χρονιάς και για πρώτη φορά πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις πολύ νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους.
Οι εμπορικές τιμές στο βαμβάκι, τη ζάχαρη, τα σιτηρά αυξήθηκαν. Και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες, όπως τα λιπάσματα, δεν έχουν αυξηθεί. Συνεπώς θα πρέπει να εκφράζουν τα προβλήματά τους με έντονο πιθανά τρόπο σεβόμενοι όμως πάντα το κοινωνικό σύνολο. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας ρωτούσαμε για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, θα μας λέγατε το ίδιο; Εν πάσει περιπτώσει δεν φέρνει κόστος στην Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όλη αυτή η «πληθωρικότητα» του Αντιπροέδρου;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί ως ένας έμπειρος πολιτικός στο δικό του πολιτικό χώρο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά. Από την άλλη ο κ. Γκλέτσος ως ηθοποιός τώρα μπήκε στον πολιτικό χώρο και εκφράζεται με την παιδεία που πολύ σωστά είχε σε έναν άλλο εργασιακό χώρο.
Ως προς τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, έχω δηλώσει ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις με τον τρόπο που τον κατέχει. Όταν όμως μιλάμε πολιτικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη συγκυρία που ζούμε και να μη δημιουργούμε επιπλέον ρήξεις με την κοινωνία, τα παραγωγικά στρώματα. Διότι το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους έχει ανάγκη. Και μάλιστα έχει ανάγκη από μια κοινωνική συμφωνία για να πάει μπροστά ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή να ζητήσω το σχόλιό σας για το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοσίευση που έφερε στο φως το Wikileaks, βάσει του οποίου ένα τμήμα του τύπου χαρακτηρίζει τον κ. Χρυσοχοϊδη ως «βαθύ λαρύγγι» για τους Αμερικανούς, επειδή ενημέρωνε τον Αμερικανό Πρέσβη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το θέμα που έχει ανακύψει με το Wikileaks έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα γενικότερα στη διεθνή διπλωματία. Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο να βγαίνουν τα απόρρητα σπάζοντας κάποιους κωδικούς. Από εκεί και πέρα πρέπει να δείξουμε λίγο σεβασμό στον κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έχει κάνει πολύ μεγάλες τομές στο χώρο που έχει λειτουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Ωστόσο, όταν ο Υπουργός λέει στον Αμερικανό Πρεσβευτή ότι η ΕΥΠ είναι άχρηστη, είναι ένα σουρωτήρι, δεν είναι ένα ζήτημα αυτό;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Πολιτικοί που έχουν διατελέσει για μακρό χρονικό διάστημα σε πολλούς τομείς έχουν πλήρη άποψη για το πως λειτουργούν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι λογικό να την εκφράζει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά στον Αμερικανό Πρεσβευτή είναι ένα θέμα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν γνωρίζω πώς έγινε. Όμως κρατώ μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη ως προς τα γεγονότα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ζωή χωρίς υπουργείο πώς είναι;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι μια ζωή, η οποία δεν έχει το άγχος της καθημερινότητας και της διαχείρισης όλων των άλλων πολιτών. Είναι ενδιαφέρουσα πολιτικά, διότι μπορείς να εκφράζεσαι πιο άνετα πάντα στα πλαίσια του εποικοδομητικού ρόλου ενός βουλευτή. Και λίγο ελεύθερος χρόνος δε βλάπτει κανέναν για ένα χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στενοχωρημένη δεν θα έπρεπε να είστε; Διότι είστε η μοναδική που πλήρωσε το «μάρμαρο», όταν μάλιστα η θέση σας δικαιώθηκε με την εκλογή του κ. Περγαντά;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αν οι πολιτικοί ήταν μάντεις πιθανά δε θα χρειαζόμαστε τίποτε άλλο. Η αλήθεια είναι ότι όταν μπαίνεις στην πολιτική είσαι προετοιμασμένος για όλα. Επιπλέον, δεν αισθάνθηκα πίκρα σε καμία περίπτωση. Αυτό που πιθανά με στενοχώρησε είναι ότι είχαν δρομολογηθεί πολλές μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Είχαν γίνει ρήξεις στα ζητήματα της αγοράς, της ενέργειας, των αλλαγών των περιβαλλοντικών όρων και της αύξησης του εισοδήματος. Είχαν προετοιμασθεί νομοσχέδια, όπως η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, το Μητρώο Εμπόρων, τα Φυτοφάρμακα κτλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μείνανε στη μέση ή προχωρούν;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η αγωνία μου ήταν στιγμιαία, διότι ο κ. Σκανδαλίδης με το επιτελείο του προωθεί αυτά τα νομοσχέδια, βάζοντας πάντα και τη δική του πινελιά, όπως κάνει το κάθε πολιτικό στέλεχος της Κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα διότι έρχονται δύσκολοι καιροί. Προέχει να φτιάξουμε τους θεσμούς και μετά να αφήσουμε την ελεύθερη αγορά να λειτουργήσει στην αγροτική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να ευχηθώ κ. Μπατζελή στον πρώτο ανασχηματισμό και δεν το λέω για λόγους πολιτικού τακτ, αλλά γιατί θεωρώ ότι το αξίζετε, να είστε ξανά στην Κυβέρνηση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά βασικό ζητούμενο τώρα είναι να ηρεμήσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο στρογγυλεμένο. Πάνω από όλα όμως θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η Φθιώτιδα έχει δίκιο στο ζήτημα των διοδίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ κ. Μπατζελή σας ευχαριστούμε πολύ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά.