Την ανάγκη για την εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος, τόνισε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Κανάλι 1. Ερωτώμενη για τη σύγκληση του συμβουλίου των ολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός θέλει στην ουσία να δείξει το πόσο υπεύθυνο πρέπει να είναι το πολιτικό σύστημα απέναντι στην ίδια την κοινωνία και όχι μόνο απέναντι στην τρόικα, τους διεθνείς και κοινοτικούς δανειστές μας».
Σχετικά με το κίνημα των «αγανακτισμένων», η Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι πρόκειται για ένα αυθόρμητο κίνημα, το οποίο έρχεται σήμερα να κρίνει και να πιέσει το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιηθεί. Θέλουν έναν πολιτικό μετασχηματισμό και αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω, της κοινωνίας προς τα κόμματα, είμαι σίγουρη ότι θα φέρει αποτέλεσμα».
Παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Μπατζελή
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε κάτι ιδιαίτερο από τη σημερινή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σήμερα δοκιμάζεται το πολιτικό σύστημα, η υπευθυνότητα των κομμάτων μπροστά στην ίδια την κοινωνία, η οποία διαμαρτύρεται στις πλατείες με πολύ ήρεμο τρόπο. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει στην ουσία το πόσο υπεύθυνο πρέπει να είναι το πολιτικό σύστημα απέναντι στην ίδια την κοινωνία και όχι μόνο απέναντι στην τρόικα, τους διεθνείς και κοινοτικούς δανειστές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να πάει σε μια αυτοκριτική και να κάνει αποδεκτές τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση; Διότι συναίνεση σημαίνει ότι κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο όχι μόνο έχει κάνει διαχρονικά από το 2004 την αυτοκριτική του, αλλά είχε αναμονή στον «πάγκο» πάρα πολλά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε στον «πάγκο»;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εννοώ ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, έμεινε στον «πάγκο» διότι ήθελε εσωτερικά και απέναντι στην ίδια την κοινωνία να δείξει ότι έχει αλλάξει, ότι πρέπει να αλλάξει και να πάει σε μια άλλη δομή και οργάνωση. Από εκεί και πέρα σήμερα η αυτοκριτική της Κυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει απέναντι στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο διακυβέρνησής της. Η αυτοκριτική πρέπει να γίνει από τη Νέα Δημοκρατία προς την ίδια την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτά που λέτε και αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς ότι εγώ δεν πρόκειται συναινέσω σε εκβιασμούς προκειμένου να στηρίξουμε ένα αποδεδειγμένο λάθος, εννοώντας το μνημόνιο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για συναίνεση ή συνάντηση πολιτικών αρχηγών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχω την εντύπωση ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα και σήμερα κανένας δε θα κριθεί για το παρελθόν του. Θα κριθεί από την εντιμότητα, την υπευθυνότητά του για το μέλλον, το αύριο της Ελλάδας. Αν αυτό το αύριο έχει πολύ συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις, εδώ είμαστε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός να το συζητήσουμε.
Και αναφέρομαι σε κοστολογημένες, διότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «2012-2015» στην ουσία πρόκειται για προετοιμασία του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε μέχρι το 2015. Δεν είναι να λέμε ούτε ότι λεφτά έχουμε, αλλά ούτε και ότι μπορώ να το κάνω με άλλα μέτρα τα οποία όμως μέχρι τώρα είναι ωραία πολιτικά, αλλά η ίδια η τρόικα, τουλάχιστον από τις έμμεσες πληροφορίες που έχουμε είναι ανέφικτα, αναποτελεσματικά τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα. Και αναφέρομαι στα μέτρα που παρουσίασε η ίδια η ΝΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θεωρείται ότι υπάρχει θέμα πληρωμών;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν γνωρίζω. Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να σας πω τι χρήματα υπάρχουν στο ταμείο. Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ και της Επιτροπής για το αν θα μας στηρίξουν, εμείς να κοινοποιούμε την οικονομική μας κατάσταση. Και δεν το λέω γιατί οι ξένοι δεν γνωρίζουν την κατάστασή μας, αφού έχουν μπει στα ταμεία και μας ελέγχουν. Αλλά δε χρειάζεται να δημιουργούμε μια ψυχολογία φόβου και τρόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη ψυχολογία τη δημιούργησε η ίδια η Επίτροπος που είπε ότι αν εμείς δεν υποταχθούμε σε αυτά που λένε οι δανειστές μας θα ξαναγυρίσουμε στη δραχμή. Αυτό ακούγεται εκβιαστικό από έναν άνθρωπο που έχει προϊστορία αγώνων για κάτι καλύτερο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με όση καλή θέληση μπορούσα να είχα για να κρίνω την κ.Δαμανάκη, θεωρώ ότι έστω κι αν υπάρχει αυτό το σενάριο -που δεν υπάρχει- ο τρόπος δημοσιοποίησης θα έπρεπε να ήταν διαφορετικός. Διότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται το μέλλον και η αξιοπιστία της κ. Δαμανάκη για να πει ότι χρεοκοπήσαμε ή θα βγούμε από την ευρωζώνη. Κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης, της ελληνικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Συνεπώς αυτή την ευθύνη την έχουν άλλοι και όχι η κ. Δαμανάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή σε περίπτωση που δεν βρεθεί «χρυσή τομή»…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πρέπει να βρεθεί σήμερα μια λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν βρεθεί, οι εκλογές είναι πιο κοντά;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι εκλογές είναι λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, οι εκλογές είναι η λύση; Και το λέω διότι πολλοί δε θέλουν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας πω το εξής. Σήμερα τα πάντα θα είναι στο τραπέζι. Και θεωρώ, πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα καταθέσουν ειλικρινώς, κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις, τις αγωνίες και τις λύσεις τους, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες, πολιτικά, ιδεολογικά, για μερικούς ή για όλους μας. Σήμερα όμως εκτιμώ ότι το μήνυμα το οποίο πρέπει να στείλουμε προς τα έξω, προς την κοινωνία, πρέπει να είναι μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη. Εκλογές, ανασχηματισμός, ανασχηματισμός όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά διευρυμένος -κι αυτό δεν το κρίνω εγώ, θα το κρίνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί και κατά βάση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- δημοψήφισμα ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι εδώ στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και έχει καταντήσει μια μεγάλη «Βαβέλ». Θα τα βρουν με εκπροσώπους διαφορετικών κομμάτων, διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών; Και μιλώ για τις διαφορετικές τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η «Βαβέλ» στο κόμμα σας, υπάρχει η πιθανότητα να τα βρείτε και με τους άλλους;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «Βαβέλ». Αλλά θέλω να τονίσω ότι η στασιμότητα πρέπει να τελειώσει. Και όταν υπάρχει στασιμότητα, πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι και εγώ η ίδια πολλές φορές, κάνεις προσεγγίσεις για να «κινήσεις» το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λαός όμως λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχουν πολλές παροιμίες. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει μια παροιμία. Το ζήτημα είναι ότι στην περίπτωση «κεφάλι» εννοούμε συνολικά την κυβέρνηση. Γιατί ο Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι έχει αναδείξει το πρόβλημα της Ελλάδας, έχει πιέσει για να γίνει εκτός Ε.Ε η πρώτη ενίσχυση της Ελλάδας με έναν πρωτότυπο ευρωπαϊκό και διεθνή μηχανισμό, ο οποίος μεταλλαγμένος, μετασχηματισμένος έχει περάσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά βλέπετε ότι όλοι οι ξένοι που στήριξαν την Ελλάδα, τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να διαφοροποιούνται και λένε μας υποσχεθήκατε πολλά, αλλά δεν κάνατε τίποτα. Μιλάνε κυρίως για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκρουστεί με τους δικούς τους ανθρώπους, τους συνδικαλιστές που το ίδιο δημιούργησε. Μπορείτε να το κάνετε τώρα; Μπορείτε σε ένα μήνα να κάνετε ό,τι δεν κάνετε σε δώδεκα;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εκτιμώ ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή, η μείωση του ρόλου του κράτους ως παραγωγός, ως ιδιοκτήτης έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και όσον αφορά την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να το είχε ξεκινήσει νωρίτερα, π.χ. από τον Ιανουάριο του 2010. Έχουμε καθυστερήσει πέρα και έξω από το τι μας λένε οι δανειστές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε όμως να συγκρουστείτε με τα στελέχη σας; Τους συνδικαλιστές σας που ουσιαστικά στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου και στην εκλογική του νίκη και στις δύσκολες στιγμές.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για να μην υπάρχει λοιπόν σύγκρουση έπρεπε και έχουμε ακόμα το χρονικό διάστημα να καταθέσουμε ολοκληρωμένα επιχειρησιακά προγράμματα των δημοσίων επιχειρήσεων που σταδιακά θα αποκρατικοποιηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε χρόνο κ. Μπατζελή; Διότι κάποιοι λένε ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Από ό,τι γνωρίζω σε δυο τρεις μεγάλες επιχειρήσεις ήδη έχουν προσκληθεί οι αξιολογητές οι οποίοι και θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένες προτάσεις, έτσι ώστε να βγούμε με τα εναλλακτικά σενάρια στην αγορά, να δούμε ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι και σε τι τιμή, με τι όρους και μετά η κυβέρνηση στο σύνολό της να βρει την τελική λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο κ. Μπατζελή. Μια δική σας προσέγγιση στο κίνημα των «αγανακτισμένων» που βλέπουμε να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά να στρέφεται κατά όλων των πολιτικών, ανεξάρτητα αν φταίνε ή αν δεν φταίνε.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επειδή πέρασα χθες από το Σύνταγμα, είδα ανθρώπους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν φαίνονταν ότι είναι κομματικοποιημένοι. Είναι ένα αυθόρμητο κίνημα το οποίο έρχεται σήμερα να κρίνει και να πιέσει το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιηθεί. Οι πολίτες στην ουσία δε θέλουν εκλογές. Θέλουν έναν πολιτικό μετασχηματισμό και αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω, της κοινωνίας προς τα κόμματα, είμαι σίγουρη ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Άλλωστε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και μεταξύ μας εκδηλώνουμε αυτή την αγωνία έτσι ώστε να μπορέσουμε συνολικά ανεξαρτήτως κόμματος να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε βασικά ζητήματα. Και αυτή η κοινωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω δεν έχει καμία σχέση με καμία συντεχνία, με κανένα συνδικαλισμό, με καμία πελατειακή αντίληψη.
Σχετικά με το κίνημα των «αγανακτισμένων», η Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι πρόκειται για ένα αυθόρμητο κίνημα, το οποίο έρχεται σήμερα να κρίνει και να πιέσει το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιηθεί. Θέλουν έναν πολιτικό μετασχηματισμό και αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω, της κοινωνίας προς τα κόμματα, είμαι σίγουρη ότι θα φέρει αποτέλεσμα».
Παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Μπατζελή
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε κάτι ιδιαίτερο από τη σημερινή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σήμερα δοκιμάζεται το πολιτικό σύστημα, η υπευθυνότητα των κομμάτων μπροστά στην ίδια την κοινωνία, η οποία διαμαρτύρεται στις πλατείες με πολύ ήρεμο τρόπο. Και πιστεύω ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει στην ουσία το πόσο υπεύθυνο πρέπει να είναι το πολιτικό σύστημα απέναντι στην ίδια την κοινωνία και όχι μόνο απέναντι στην τρόικα, τους διεθνείς και κοινοτικούς δανειστές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να πάει σε μια αυτοκριτική και να κάνει αποδεκτές τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση; Διότι συναίνεση σημαίνει ότι κάνουμε κάποιες παραχωρήσεις.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο όχι μόνο έχει κάνει διαχρονικά από το 2004 την αυτοκριτική του, αλλά είχε αναμονή στον «πάγκο» πάρα πολλά χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε στον «πάγκο»;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εννοώ ότι όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, έμεινε στον «πάγκο» διότι ήθελε εσωτερικά και απέναντι στην ίδια την κοινωνία να δείξει ότι έχει αλλάξει, ότι πρέπει να αλλάξει και να πάει σε μια άλλη δομή και οργάνωση. Από εκεί και πέρα σήμερα η αυτοκριτική της Κυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει απέναντι στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία κατά την περίοδο διακυβέρνησής της. Η αυτοκριτική πρέπει να γίνει από τη Νέα Δημοκρατία προς την ίδια την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτά που λέτε και αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς ότι εγώ δεν πρόκειται συναινέσω σε εκβιασμούς προκειμένου να στηρίξουμε ένα αποδεδειγμένο λάθος, εννοώντας το μνημόνιο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για συναίνεση ή συνάντηση πολιτικών αρχηγών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχω την εντύπωση ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα και σήμερα κανένας δε θα κριθεί για το παρελθόν του. Θα κριθεί από την εντιμότητα, την υπευθυνότητά του για το μέλλον, το αύριο της Ελλάδας. Αν αυτό το αύριο έχει πολύ συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις, εδώ είμαστε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός να το συζητήσουμε.
Και αναφέρομαι σε κοστολογημένες, διότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «2012-2015» στην ουσία πρόκειται για προετοιμασία του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε μέχρι το 2015. Δεν είναι να λέμε ούτε ότι λεφτά έχουμε, αλλά ούτε και ότι μπορώ να το κάνω με άλλα μέτρα τα οποία όμως μέχρι τώρα είναι ωραία πολιτικά, αλλά η ίδια η τρόικα, τουλάχιστον από τις έμμεσες πληροφορίες που έχουμε είναι ανέφικτα, αναποτελεσματικά τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα. Και αναφέρομαι στα μέτρα που παρουσίασε η ίδια η ΝΔ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θεωρείται ότι υπάρχει θέμα πληρωμών;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν γνωρίζω. Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να σας πω τι χρήματα υπάρχουν στο ταμείο. Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες του ΔΝΤ και της Επιτροπής για το αν θα μας στηρίξουν, εμείς να κοινοποιούμε την οικονομική μας κατάσταση. Και δεν το λέω γιατί οι ξένοι δεν γνωρίζουν την κατάστασή μας, αφού έχουν μπει στα ταμεία και μας ελέγχουν. Αλλά δε χρειάζεται να δημιουργούμε μια ψυχολογία φόβου και τρόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη ψυχολογία τη δημιούργησε η ίδια η Επίτροπος που είπε ότι αν εμείς δεν υποταχθούμε σε αυτά που λένε οι δανειστές μας θα ξαναγυρίσουμε στη δραχμή. Αυτό ακούγεται εκβιαστικό από έναν άνθρωπο που έχει προϊστορία αγώνων για κάτι καλύτερο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με όση καλή θέληση μπορούσα να είχα για να κρίνω την κ.Δαμανάκη, θεωρώ ότι έστω κι αν υπάρχει αυτό το σενάριο -που δεν υπάρχει- ο τρόπος δημοσιοποίησης θα έπρεπε να ήταν διαφορετικός. Διότι αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται το μέλλον και η αξιοπιστία της κ. Δαμανάκη για να πει ότι χρεοκοπήσαμε ή θα βγούμε από την ευρωζώνη. Κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης, της ελληνικής οικονομίας και του πολιτικού συστήματος. Συνεπώς αυτή την ευθύνη την έχουν άλλοι και όχι η κ. Δαμανάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή σε περίπτωση που δεν βρεθεί «χρυσή τομή»…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πρέπει να βρεθεί σήμερα μια λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν βρεθεί, οι εκλογές είναι πιο κοντά;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι εκλογές είναι λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, οι εκλογές είναι η λύση; Και το λέω διότι πολλοί δε θέλουν.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας πω το εξής. Σήμερα τα πάντα θα είναι στο τραπέζι. Και θεωρώ, πιστεύω και θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα καταθέσουν ειλικρινώς, κεκλεισμένων των θυρών τις προτάσεις, τις αγωνίες και τις λύσεις τους, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες, πολιτικά, ιδεολογικά, για μερικούς ή για όλους μας. Σήμερα όμως εκτιμώ ότι το μήνυμα το οποίο πρέπει να στείλουμε προς τα έξω, προς την κοινωνία, πρέπει να είναι μια πρόταση πολύ συγκεκριμένη. Εκλογές, ανασχηματισμός, ανασχηματισμός όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά διευρυμένος -κι αυτό δεν το κρίνω εγώ, θα το κρίνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί και κατά βάση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- δημοψήφισμα ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είναι όλα πάνω στο τραπέζι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι εδώ στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και έχει καταντήσει μια μεγάλη «Βαβέλ». Θα τα βρουν με εκπροσώπους διαφορετικών κομμάτων, διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών; Και μιλώ για τις διαφορετικές τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η «Βαβέλ» στο κόμμα σας, υπάρχει η πιθανότητα να τα βρείτε και με τους άλλους;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «Βαβέλ». Αλλά θέλω να τονίσω ότι η στασιμότητα πρέπει να τελειώσει. Και όταν υπάρχει στασιμότητα, πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι και εγώ η ίδια πολλές φορές, κάνεις προσεγγίσεις για να «κινήσεις» το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λαός όμως λέει ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Υπάρχουν πολλές παροιμίες. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει μια παροιμία. Το ζήτημα είναι ότι στην περίπτωση «κεφάλι» εννοούμε συνολικά την κυβέρνηση. Γιατί ο Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι έχει αναδείξει το πρόβλημα της Ελλάδας, έχει πιέσει για να γίνει εκτός Ε.Ε η πρώτη ενίσχυση της Ελλάδας με έναν πρωτότυπο ευρωπαϊκό και διεθνή μηχανισμό, ο οποίος μεταλλαγμένος, μετασχηματισμένος έχει περάσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά βλέπετε ότι όλοι οι ξένοι που στήριξαν την Ελλάδα, τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να διαφοροποιούνται και λένε μας υποσχεθήκατε πολλά, αλλά δεν κάνατε τίποτα. Μιλάνε κυρίως για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκρουστεί με τους δικούς τους ανθρώπους, τους συνδικαλιστές που το ίδιο δημιούργησε. Μπορείτε να το κάνετε τώρα; Μπορείτε σε ένα μήνα να κάνετε ό,τι δεν κάνετε σε δώδεκα;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εκτιμώ ότι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή, η μείωση του ρόλου του κράτους ως παραγωγός, ως ιδιοκτήτης έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και όσον αφορά την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να το είχε ξεκινήσει νωρίτερα, π.χ. από τον Ιανουάριο του 2010. Έχουμε καθυστερήσει πέρα και έξω από το τι μας λένε οι δανειστές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε όμως να συγκρουστείτε με τα στελέχη σας; Τους συνδικαλιστές σας που ουσιαστικά στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου και στην εκλογική του νίκη και στις δύσκολες στιγμές.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για να μην υπάρχει λοιπόν σύγκρουση έπρεπε και έχουμε ακόμα το χρονικό διάστημα να καταθέσουμε ολοκληρωμένα επιχειρησιακά προγράμματα των δημοσίων επιχειρήσεων που σταδιακά θα αποκρατικοποιηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε χρόνο κ. Μπατζελή; Διότι κάποιοι λένε ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Από ό,τι γνωρίζω σε δυο τρεις μεγάλες επιχειρήσεις ήδη έχουν προσκληθεί οι αξιολογητές οι οποίοι και θα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένες προτάσεις, έτσι ώστε να βγούμε με τα εναλλακτικά σενάρια στην αγορά, να δούμε ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι και σε τι τιμή, με τι όρους και μετά η κυβέρνηση στο σύνολό της να βρει την τελική λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι τελευταίο κ. Μπατζελή. Μια δική σας προσέγγιση στο κίνημα των «αγανακτισμένων» που βλέπουμε να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά να στρέφεται κατά όλων των πολιτικών, ανεξάρτητα αν φταίνε ή αν δεν φταίνε.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επειδή πέρασα χθες από το Σύνταγμα, είδα ανθρώπους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν φαίνονταν ότι είναι κομματικοποιημένοι. Είναι ένα αυθόρμητο κίνημα το οποίο έρχεται σήμερα να κρίνει και να πιέσει το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιηθεί. Οι πολίτες στην ουσία δε θέλουν εκλογές. Θέλουν έναν πολιτικό μετασχηματισμό και αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω, της κοινωνίας προς τα κόμματα, είμαι σίγουρη ότι θα φέρει αποτέλεσμα. Άλλωστε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και μεταξύ μας εκδηλώνουμε αυτή την αγωνία έτσι ώστε να μπορέσουμε συνολικά ανεξαρτήτως κόμματος να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε βασικά ζητήματα. Και αυτή η κοινωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω δεν έχει καμία σχέση με καμία συντεχνία, με κανένα συνδικαλισμό, με καμία πελατειακή αντίληψη.