ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Οκτωβρίου 2011
15 Οκτωβρίου 2011
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Γεωθερμία - Ενέργεια Ανάπτυξης» στα Καμένα Βούρλα όπου αναδείχθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησής της στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και οι πρακτικές εφαρμογής της, οι οποίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Οι εργασίες της ημερίδας άρχισαν με χαιρετισμούς της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Πόπης Γερακούδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Θωμά Στάικου, του Δημάρχου Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου και Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Βαγγέλη Τετριμίδα και του Προέδρου του ΕΒΕ Φθιώτιδας κ. Αλέκου Διαμαντάρα, ενώ το λόγο έλαβε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας για να εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο.
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι των Συνεταιριστικών Ενώσεων και πολλοί άλλοι.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Διαμαντάρας τόνισε τη σημασία της γεωθερμίας και γενικότερα των ΑΠΕ για την οικονομική ανάπτυξη, για την αναγκαιότητα συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτήν και τη δικτύωσή τους, έτσι ώστε τα οφέλη της γεωθερμίας να είναι πολλαπλασιαστικά.
Επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι επείγει η ενεργοποίηση όλων των φορέων ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρχει συγκροτημένη και συλλογική πρόταση για τη συμμετοχή όλων των φορέων στην επιτυχία του «στοιχήματος» της γεωθερμίας και του ιαματικού τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου κ. Τετριμίδας επισήμανε την καθυστέρηση που υπάρχει στη διαχείριση της τουριστικής περιουσίας των Καμένων Βούρλων και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί κεντρικά η απεμπλοκή έτσι ώστε η ευρύτερη περιοχή να μπορέσει να εκμεταλλευθεί σε τοπικό καταρχήν επίπεδο τις δυνατότητες του γεωθερμικού πεδίου και των ιαματικών λουτρών.
Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε η Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τόνισε ότι ο νομός Φθιώτιδας είναι πλούσιος σε γεωθερμικά πεδία, όπως πιστοποιούν και πολλές έρευνες του ΙΓΜΕ, τα οποία πρέπει βάσει και των νέων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΚΑ να αξιοποιήσουμε για την ενίσχυση του ιαματικού τουρισμού, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
«Πολιτική βούληση υπάρχει. Και οφείλουμε όλοι μας, συλλογικά και στοχευμένα να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο μας, για να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας και να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα για την οικονομική ανάταση του νομού», τόνισε η κ. Μπατζελή επισημαίνοντας παράλληλα ότι «προς την κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα θετικό ρόλο θα έχει και η σύνδεση της γεωθερμίας με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε».
Η προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση της λεκάνης του Σπερχειού, η Υ.Α για άδειες διανομής θερμικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και η Υ.Α για τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος του Δημοσίου για έρευνα και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού βεβαιωμένων ή πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας της χώρας, αποτελούν εφαλτήριο για την προαγωγή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής.
Ο κ. Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής γεωθερμίας στο Α.Π.Θ αναφέρθηκε εκτενώς στη γεωθερμική κατάσταση της Φθιώτιδας αναλύοντας τις δυνατότητες αξιοποίησής της, αντλώντας μάλιστα και πετυχημένα παραδείγματα άλλων περιοχών της χώρας, όπως υπερσύχρονα πρότυπα θερμοκήπια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, υπεδαφική θέρμανση για πρωίμηση σπαραγγιών στη Ξάνθη, Θέρμανση κτιριακών εγκαταστάσεων (πτέρυγες διαμονής, υδροθεραπευτήριο, εστιατόριο) στα Λουτρά Τραϊανούπολης στον Έβρο κτλ. Συμπερασματικά τόνισε ότι μικρές επενδύσεις στη γεωθερμία μπορούν να έχουν μεγάλα αποτελέσματα στην τοπική ανάπτυξη, το αγροτικό και τουριστικό εισόδημα.
Ο κ. Βασίλης Φωτεινός, Σύμβουλος Management της Advanced Services Group, μίλησε για τη δυνατότητα προώθησης γεωθερμικών επενδύσεων, βάσει του ισχύοντος θεσμικού και νομικού πλαισίου, καθώς και για τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» (ΠΑΑ), Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», Ε.Π. «ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ», Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), Νέος Επενδυτικός Νόμος 3908/2011.
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Πετρέας, Επιστημονικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε σε σύγχρονες πρακτικές ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού σε γείτονες χώρες της Ελλάδας, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, οι οποίες όπως τόνισε έχουν στραφεί τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των εγκαταστάσεων spa με αποτέλεσμα το τουριστικό ρεύμα να κινείται διαρκώς ανοδικά. Ο κ. Πετρέας τόνισε ότι πρέπει στη χώρα μας και ειδικά στη Φθιώτιδα που είναι ένας «τόπος ευλογημένος» σε ιαματικά νερά να στραφούμε σε στοχευμένες στρατηγικές για την ενίσχυση του θεραπευτικού τουρισμού ενισχύοντας τις ίδιες τις εγκαταστάσεις, αλλά και βελτιώνοντας τις γύρω υποδομές ώστε οι επισκέπτες να αυξάνουν τη διάρκεια παραμονής στον τόπο. «Πάνω από όλα υπερέχει η πιστοποίηση και αναγνωρισιμότητα του τουριστικού προϊόντος στη Φθιώτιδα», τόνισε ο κ. Πετρέας.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Αναστασιάδης αναφέρθηκαν βάσει της εμπειρίας τους στον τρόπο οργάνωσης για τον ιαματικό τουρισμό, ενώ ο κ. Στρατής Γδύσης, Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χίου ανέλυσε το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του Δήμου για την προώθηση όλων των εναλλακτικών μορφών δραστηριότητας που προέρχονται από τη γεωθερμία.
Ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία των θερμοκηπίων με χρήση γεωθερμίας αναλύοντας τα πλεονεκτήματα που έχουν για τον αγρότη, στον τρόπο εφαρμογής τους, αλλά και στο ενδεικτικό κόστος εγκατάστασής τους. Συμπλήρωσε δε ότι ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων στη γεωργία και το διατροφικό τομέα μικρές θερμοκηπιακές εκτάσεις θα βοηθήσουν στην αλλαγή όχι μόνο του μοντέλου γεωργικής ανάπτυξης, αλλά και στην εντατικοποίηση της παραγωγής, της διασφάλισης ελεγχόμενων ποιοτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην περιβαλλοντική προστασία με την παύση ή τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Επισήμανε δε ότι η γεωθερμία αποτελεί τη βάση ενός λειτουργικού και άκρως ανταγωνιστικού υδροπονικού θερμοκηπίου.