Ερώτηση Κατερίνας Μπατζελή προς την Υπουργό Παιδείας για την χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των παιδιών Ρομά στα σχολεία της Φθιώτιδας

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας ζητώντας την επιτάχυνση της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων για την ανεμπόδιστη και χωρίς αποκλεισμούς ισότιμη πρόσβαση των παιδιών Ρομά στα σχολεία του νομού Φθιώτιδας για το σχολικό έτος 2010-2011.
Ειδικότερα, η κ. Μπατζελή στην ερώτησή της προς την κ. Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι σε μια εποχή όπου δεν χωρούν διακρίσεις και στερεότυπα, είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης μηχανισμών άρσης του αποκλεισμού σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση των Ρομά στα σχολεία του Νομού Φθιώτιδας.

Υπουργέ,

Η κοινή διαπίστωση όλων μας για τον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά επιβάλλει την αναζήτηση λύσεων για την ισότιμη συμμετοχή τους στις ευρύτερες δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας με διαδικασίες, οι οποίες είναι κοινωνικά αποδεκτές και αποτελεσματικές.
Η πρόσβαση της νέας γενιάς Ρομά στην Εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα το βασικότερο μηχανισμό άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και μάλιστα έχει αναδειχθεί ως μία από τις βασικές ευρωπαϊκές πολιτικές, όπου κάθε χώρα-μέλος οφείλει να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα μέχρι τέλος του έτους.
Στο σχολικό έτος 2010-2011 προβλέπεται η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά».
Για το Νομό Φθιώτιδας προβλέπεται η ένταξη στο πρόγραμμα των παρακάτω σχολικών μονάδων: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, 7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, 11ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας.
Με εξαίρεση το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα στα υπόλοιπα δεν υπάρχει αντίστοιχη λειτουργία, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1) Πότε θα τοποθετηθεί προσωπικό για την εφαρμογή του προγράμματος, όταν ήδη έχει αρχίσει η σχολική περίοδος;
2) Πώς και πότε θα λυθούν τα προβλήματα εμβολιασμού σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες;
3) Έχει διασφαλιστεί ο τρόπος στήριξης των Ρομά έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά την τελική τους ένταξη, όπως αυτή προβλέπεται από το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού;