Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στο Flash 96

Αθήνα, 06/12/2010

Την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση εν μέσω μιας ισχυρής και δύσκολης οικονομικής περιόδου, εξέφρασε η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 και στους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Κωστή Παρρά.
«Συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν ανά τον κόσμο και προστατεύονται από το διεθνές εργατικό δίκιο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε δια μέσου μίας ισχυρότατης, δυσκολότατης, οικονομικής περιόδου να καταλύσουμε βασικές εργασιακές σχέσεις» δήλωσε η κ. Μπατζελή τονίζοντας παράλληλα ότι «στον καινούργιο νόμο θα πρέπει εξειδικεύεται τόσο το χρονικό όριο όσο και οι οι προϋποθέσεις. Δηλαδή όταν σε μια επιχείρηση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πτώχευσης, να μην ενεργοποιείται και η μείωση του μισθού. Αυτά μπορούν να προβλεφτούν και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι στο καινούργιο νομοσχέδιο αυτά με κάποιο τρόπο θα προβλέπονται ή θα διασφαλιστούν κατά τη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Παρατίθεται αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Μπατζελή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα σας.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Πώς τα βλέπετε τώρα τα πράγματα με τα μάτια μιας απλής Βουλευτή;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είτε με τα μάτια της Βουλευτή είτε με τα μάτια της Υπουργού, η αλήθεια είναι ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Είναι μια προσπάθεια συλλογική που πρέπει να γίνει από το σύνολο της κοινωνίας, της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων για να μπορέσουμε να περάσουμε τη δύσκολη οικονομική κρίση, η οποία εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια αναδιάρθρωσης όλης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, διότι είναι δύο συνδεόμενοι κρίκοι.
Θεωρώ ότι τα θέματα της πολιτικής και των συγκεκριμένων μέτρων που χρησιμοποιεί κάθε φορά το κάθε κράτος και εμείς ως χώρα, κρίνονται, κατακρίνονται, σχεδιάζονται, εφαρμόζονται και στο τέλος αξιολογούνται και στην αποτελεσματικότητά τους.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: κ. Μπατζελή θέλω να σας πω ότι άκουσα εξαιρετικά ελληνικά. Επίσης παρακολούθησα μια εξαιρετικά δομημένη κατάθεση σκέψεων, αλλά στον απόλυτα στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο. Και πρέπει να πω από μικροφώνου ότι δεν σας το έχω. Ανήκετε στην κατηγορία των πολιτικών που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Το ερώτημα της Αγγελικής έχει να κάνει με το ότι ο Υπουργός είναι πιο δύσκολο. Βλέπετε τι τραβάει η κ. Κατσέλη, επειδή είπε κάτι που είχε να κάνει με ένα είδος «φρένου» σε αυτό το τσουνάμι που έρχεται. Ως Βουλευτής φαντάζομαι ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο. Είναι έτσι;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Περιθώριο δράσης και αντίδρασης, διαφορετικής προσέγγισης, όταν αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαλόγου είτε είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, νομίζω ότι υπάρχει. Είναι γεγονός.
Πολλοί Υπουργοί, αλλά και εγώ η ίδια είτε με την ιδιότητα της Βουλευτή είτε με την ιδιότητα της Υπουργού που είχα, εκφράζουμε, ο καθένας ξεχωριστά και με σαφήνεια τη δική μας προσέγγιση, η οποία όμως έχει έναν κοινό στόχο. Ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση στην οποία βρισκόμαστε με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Κανείς δε διαφοροποιείται ως προς το στόχο αυτό.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Θεωρείτε ότι η επιχειρησιακή σύμβαση που προωθείται αυτές τις ημέρες είναι ένας τρόπος για να βγούμε πιο γρήγορα από την κρίση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θεωρώ ότι η επιχειρησιακή σύμβαση που αναφέρετε ενόψει του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που θα κατατεθεί δεν είναι μέσα στη λογική του μνημονίου, αλλά εντάσσεται στις αλλαγές που προέκυψαν από την εξέλιξη του αρχικού μνημονίου. Και δε μιλάω για την απώλεια των μισθών του ιδιωτικού τομέα της τάξης του 12%, διότι αυτό δεν αναφέρεται πουθενά. Κανένα μνημόνιο στο αρχικό του σχήμα δεν ανέφερε για μείωση μισθών. Αναφερόταν και αναφέρεται σε όρους που αφορούν ευελιξία στο χώρο εργασίας, μια πολιτική που εφαρμόζεται και σε κοινοτικό επίπεδο με διαφορετικούς όρους και υποχρεώσεις και από εκεί και πέρα ενισχύει κατά έναν τρόπο και την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: 'Aρα τι γίνεται; Υπερβαίνουμε το μνημόνιο;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τα εργασιακά κατά την τρόικα είναι θέμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Εάν εμείς θεωρούμε ότι η ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας περιλαμβάνει και μια μείωση μισθών είναι πολιτικό ζητούμενο. Δεύτερον, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης. Η μείωση των μισθών μειώνει τη ζήτηση και αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, των καταναλωτών με αποτέλεσμα να πρέπει να εξεταστεί ποιο είναι το επόμενο βήμα, έτσι ώστε αν περάσει μια μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, να μη μειωθεί η ζήτηση, ιδίως σε περιόδους ύφεσης. Δεν είναι εύκολο επιχείρημα.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Και να μην εκτοξευθεί ο δείκτης ανεργίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εάν αυτή η πρόταση δε συνοδευθεί με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή, ποια είναι η επιχείρηση υπό καθεστώς πτώχευσης, δηλαδή, κάποιος που χρωστά σε τράπεζες, ποιες είναι οι διευκολύνσεις που θα έχει στις τράπεζες, οι οποίες απέκτησαν και μεγαλύτερη ρευστότητα με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και με την ενίσχυση που λάβανε πρόσφατα από το κράτος. Από την άλλη πλευρά ποιες είναι οι υποχρεώσεις μιας επιχείρησης να μην απολύσει τους εργαζόμενους. Διότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα μεγαλύτερο φαύλο κύκλο.
Αυτά τα μέτρα, όπως κι αν περάσουν και με βάση τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις που σας προανέφερα και με τις μειώσεις των μισθών, πρέπει να γίνει σαφές ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να είναι πεπερασμένου χρόνου. Δεν μπορεί να είναι ένα μέσο «άλωσης» των συλλογικών συμβάσεων, των κλαδικών συμφωνιών, αλλά να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και να ενταχθούν στα μέτρα εξόδου από την κρίση.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Πώς θα γίνει αυτό; Θα φέρουμε π.χ σε δύο ή σε πέντε χρόνια ένα άλλο νόμο που θα φέρει πίσω αυτά που «πήρε» από τον υπάλληλο; Θα γίνει αυτό; Ή θα ισχύσει αυτό που ισχύει στη γωνιά του πλανήτη. «Ελλάδα ό,τι έχασες το έχασες»;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχουμε δύο, τρεις παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να είναι σεβαστές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν ανά τον κόσμο. Προστατεύονται από το διεθνές εργατικό δίκαιο. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εν μέσω μιας δυσκολότατης οικονομικής περιόδου να καταλύσουμε βασικές εργασιακές σχέσεις. Αυτές οι εργασιακές σχέσεις που είναι διαμέσου των συλλογικών συμβάσεων ή διαμέσου των κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες ψηφίστηκαν με το νόμο του κ. Λοβέρδου, πριν μερικούς μήνες, ούτε κι αυτές θα γίνονται πλέον σεβαστές. Συνεπώς, στο νέο νόμο θα πρέπει να αναφέρονται το χρονικό όριο ή οι προϋποθέσεις, δηλαδή όταν σε μια επιχείρηση δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πτώχευσης, δεν πρέπει να ενεργοποιείται και η μείωση του μισθού. Αυτά μπορούν να προβλεφθούν και είμαι απόλυτα σίγουρη ότι στο καινούργιο νομοσχέδιο αυτά θα προβλέπονται με κάποιο τρόπο ή θα διασφαλιστούν κατά τη συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ουσιαστικά μας λέει η κ. Μπατζελή ότι πιθανότατα να γνωρίζει ότι και άλλοι συνάδελφοί της Βουλευτές θα το βάλουν στη Βουλή με ένα δυνατό τρόπο πιέζοντας την Κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κάθε νομοσχέδιο τίθεται σε διαδικασία επεξεργασίας τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ όσο και σε επίπεδο ολομέλειας. Κάθε φορά βλέπουμε αλλαγές σε κάποια νομοσχέδια, τα οποία προέρχονται από συζητήσεις στο Κοινοβούλιο.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθειά σας. Τη δική σας και των υπολοίπων βουλευτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο Πρωθυπουργός πάντα την είχε και θα την έχει. Και νομίζω ότι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι όχι μόνο αρωγός, αλλά συμβάλλει στο κυβερνητικό έργο, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διότι ξέρετε και το λέω από προσωπική εμπειρία ότι οι Υπουργοί καθοδηγούν τις τομεακές πολιτικές, αλλά οι αναμεταδότες της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι βουλευτές. Συνεπώς οι βουλευτές δέχονται τα μηνύματα της κοινωνίας, τα μεταφέρουν στους υπουργούς και την κυβέρνηση, αυτά «μεταλλάσσονται», εφόσον είναι εφικτό και συνέχεια επιστρέφουν στις περιφέρειές τους ενημερώνοντας εκ νέου την ίδια την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει αυτή την επαφή. Δέχεται την κυβερνητική πολιτική ως προς το στόχο της. Μπορεί να διαφοροποιείται μερικώς ως προς τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Να δούμε τι θα ψηφίσετε και στη Βουλή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Οι αλλαγές γίνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η απόφαση σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι εκφράζω και το σύνολο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα ψηφίσω το νομοσχέδιο, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, βάσει και του νέου κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ενισχύει θα έλεγα τη «φωνή» των βουλευτών κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ενός νομοσχεδίου.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε, κ. Μπατζελή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κι εγώ.