Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στο ρ/σ Flash 96 και στους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Γιάννη Καμπουράκη

«Το 2011 μπορεί να είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά δημιουργεί αισιοδοξία για την ανάκαμψη της εθνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα ζητήματα της ανάπτυξης πρέπει να τεθούν στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρώπης, η οποία αναζητώντας τις «νέες δομές» της, δημιουργεί εσωτερικές- αναμενόμενες άλλωστε- συγκρούσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν διασπαστικές της ενιαίας φυσιογνωμίας της Ε.Ε», τόνισε σε συνέντευξή της στον FLASH 96 η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή.

Παρατίθεται αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Καλημέρα σας κ. Μπατζελή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα και καλή χρονιά.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα και καλή χρονιά.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ήσαστε στην περιφέρειά σας αυτές τις ημέρες;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ναι, η απάντηση είναι προφανής.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα των συμπολιτών σας κ. Μπατζελή; Τι σας έλεγαν;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μπορείτε να προχωρήσετε, αρκεί να κάνετε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ περίεργο, αλλά μπορεί να καταλάβουν ή να ανεχθούν ακόμη κάποιες περιοριστικές πολιτικές που επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αλλά όταν οι περικοπές αυτές συνδυάζονται με εμφανείς αλλαγές σε θέματα διαρθρωτικής πορείας της οικονομίας. Το να δημιουργούμε ένα φόβητρο, μια απαισιοδοξία για το 2011, μια κατήφεια από την 1η κιόλας μέρα του χρόνου δεν είναι σωστό και δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειές μας για την έξοδο από την κρίση.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αν μου επιτρέπετε κ. Μπατζελή…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το κλίμα πρέπει να είναι κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας γιατί βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πορείας δύσκολης, πρέπει να δημιουργηθεί αισιοδοξία, γιατί θα δημιουργηθεί ανάκαμψη. Παρουσιάζεται και από τους αριθμούς των εξαγωγών, της μείωσης ων ελλειμμάτων, του θετικού πνεύματος που έχει δημιουργηθεί από τους διεθνείς αναλυτές και τις διεθνείς τράπεζες για την πορεία των ελλειμμάτων και του χρέους στη χώρας μας. Και μη ξεχνάμε ότι περνάμε ταυτόχρονα μια αλλαγή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με προσπάθειες πολύ μεγαλύτερες του εθνικού αναστήματός μας.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσο σας βοηθά ως κυβέρνηση, ως κυβερνών κόμμα σε ένα κλίμα στο οποίο ο κόσμος και μάλιστα στη συντριπτική του πλειοψηφία πιέζεται και δεν έχει δει ακόμη το φως στο τούνελ. Πιστεύω ότι όλοι ζούμε ένα κλίμα και αντίδρασης και αναμονής. Πόσο σας βοηθούν «εκρήξεις» σαν του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλου που ούτε λίγο ούτε χαρακτήρισε «κοπρίτες» τους δημοσίους υπαλλήλους; Ο κόσμος νιώθει λίγο προσβεβλημένος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταθούμε στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου πάντα εκφράζονται και το ξέρετε με έναν έκρυθμο τρόπο και περιγράφει τις πολιτικές του απόψεις με ένα ειδικό και ιδιόρρυθμο τρόπο. Φυσικά έχει την άποψή του, η οποία πέραν του τρόπου με τον οποίο χαρακτηρίζει, ο καθένας μπορεί να το αναλύσει πολιτικά και ιδεολογικά. Εγώ πάντως θα ήθελα να εστιάσω στο πρώτο μέρος της ερώτησής σας.
Δημιουργούμε ένα αρνητικό κλίμα και ταυτόχρονα, χωρίς πολλές φορές να το θέλουμε, όλοι μας είτε επικοινωνιακά είτε πολιτικά, υποκρύπτουμε ή δεν παρουσιάζουμε την άλλη πλευρά της οικονομίας, η οποία πηγαίνει καλά και πρέπει να την αναδεικνύουν γιατί είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για την Κυβέρνηση μιλάτε ή για εμάς;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μιλάω για την οικονομία. Εγώ θα σας πω δύο τρία παραδείγματα, τα οποία είναι ποσοτικά, είναι μετρήσιμα και είναι ελπιδοφόρα. Έχουμε μια αύξηση των εξαγωγών της χώρας. Οι βιομηχανικές παραγγελίες των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 54% σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης και συνολικά κατά 31%. Μειώθηκε συνολικά και για πρώτη φορά το δημόσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 15 δις. ευρώ. Με κόπο και με ανοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά κ. Μπατζελή πώς μειώθηκε το έλλειμμα. Δηλαδή πολιτικές πραγματικές μείωσης του ελλείμματος, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και άλλες τέτοιες που είναι διαρθρωτικές πολιτικές, δεν έχουν γίνει ακόμη. Θα μου πείτε αυτά θέλουν χρόνο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: κ. Καμπουράκη γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προείπα ότι οι βίοι είναι παράλληλοι στις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανέναν. Αλλά το να καλύπτουμε και να παρουσιάζουμε μόνο τη μία γραμμή του σιδηροδρόμου και την άλλη όχι, θα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ότι εκτροχιάζεται πάντα το τρένο. Αυτό είναι μέγα λάθος. Εδώ κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάλογα με τις ανοχές και τις δομές της οικονομίας. Να βάλουμε το τρένο ξανά στις ράγες και μάλιστα σταδιακά να αυξήσει και ταχύτητα.
Έχουμε το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει ένα βαθμό απορρόφησης 16%, έχουν δοθεί 4 δισ. σε προγράμματα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυξήθηκαν και θα δίνεται τώρα μέσω του καινούργιου ΕΤΕΑΝ 1,5 δις. για ενίσχυση της ρευστότητας κάθε χρόνο. Βλέπουμε λοιπόν ότι το 2011 το οποίο το παρουσιάζουμε ως δύσκολη χρονιά, θα είναι και η τελευταία χρονιά της πτώσης και της συρρίκνωσης των περιοριστικών μέτρων.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: κ. Μπατζελή θα θέλαμε να μείνουμε στην αρνητικά πλευρά του πράγματος, γιατί μας ξεφύγατε πριν. Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει μειώσει μισθούς και συντάξεις, χωρίς να έχει σημειώσει εντυπωσιακές επιδόσεις στην φοροδιαφυγή. Αυτό έχει δημιουργήσει μια διάρρηξη στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο αισθάνεστε;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έχει δημιουργηθεί μια ένταση και μια έντονη διαμάχη εντός των κοινωνικών στρωμάτων τα οποία στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό το οποίο πρέπει να αναδεικνύεται και να γινόμαστε κατανοητοί σε όλες τις ομάδες και τα κοινωνικά στρώματα είναι ο σκοπός και η διαδρομή την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση κάνοντας μεγάλες αλλαγές. Δηλαδή π.χ. το θέμα του ΟΣΕ πέρα και έξω από το συντεχνιακό τρόπο με τον οποίο πολλές φορές εκφράστηκαν είτε σύντροφοι είτε εργαζόμενοι του μεγάλου αυτού κλάδου, ουδείς από την ίδια την κοινωνία αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αλλαγής των μέσων μεταφοράς. Από την άλλη πλευρά σε καμία περίπτωση ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Αθηναίος πολίτης ταλαιπωρείται με τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες που γίνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ενώ πάνε να γίνουν αλλαγές, εξοικονομήσεις και εκσυγχρονισμός μεγάλων ΔΕΚΟ, οι οποίες ήδη έπρεπε να είχαν αρχίσει εδώ και μια δεκαετία, για να προσαρμοστούν σε μια σύγχρονη κοινωνία, υπάρχουν «σαμαράκια» τα οποία το εμποδίζουν. Και προφανώς πρέπει να πείσουμε τον κόσμο που ασχολείται, τον εργαζόμενο ότι πρώτον δε θα χάσει τη δουλειά του και δεύτερον ότι πάμε για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό που θα διευκολύνει την ανάπτυξη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και όχι να δώσουμε την εντύπωση ότι θα απολυθούν. Ουδείς όμως μπορεί να πιστέψει ότι κάποιος θα έχει σήμερα αυτά που είχε παλαιότερα, τα οποία στην ουσία δεν τα δικαιούται.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά που λέτε αφορούν ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων. Το μεγαλύτερο ποσοστό, ανεξαρτήτως του πώς βρέθηκε ο καθένας στον ΟΣΕ, λαμβάνει μισθό που κυμαίνεται μεταξύ των 1800 ευρώ που δέχθηκε άλλο ένα 10% μείωση στο μισθό του.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Και δεν είναι και να τους λες κοπρίτες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μη βάζετε νερό στο μύλο τώρα. Προφανώς ο κ. Πάγκαλος το είπε με την έννοια του τρόπου πρόσληψης αυτών των ανθρώπων. Νομίζω ότι δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε, διότι δε λύνει κανένα ζήτημα ούτε αντιμετωπίζει την ουσία του ζητήματος.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιο σκοπό, ποια πολιτική και ποια γραμμή εξυγίανσης εξυπηρετούσε η διαγραφή των χρεών 24 δισ. και μάλιστα χωρίς κατάλογο οφειλετών; Ένα θέμα το οποίο η κοινή γνώμη το έβλεπε παράλληλα με τη μείωση των αποδοχών του;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: κ. Καμπουράκη, σε αυτό το θέμα πρέπει να σημειώσουμε δύο ζητήματα.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ότι υποχώρησε η Κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν είναι θέμα υποχώρησης. Όταν ήρθε το θέμα στη ΚΟ το συζητήσαμε, το αναλύσαμε και ζητήσαμε ως ΚΟ αυτές οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να εισπραχτούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, να έρθουν με πολύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για να μη θεωρηθούν οριστικές και για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι διευκολύνουμε ορισμένες επιχειρήσεις. Συνεπώς ο διάλογος εντός ΚΟ είναι πάντοτε εποικοδομητικός.
Τώρα γιατί ήρθε και γιατί μπορεί να έρθει ένα τμήμα αυτού του ποσού με άλλη μορφή, όπως νομοθετική.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δε λειτουργούν και σε πολλές από αυτές δεν μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα. Υπάρχουν φυσικά επιχειρήσεις που λειτουργούν, έχουν πάρει ποσά από τους επενδυτικούς νόμους και συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αυτές θα πρέπει να επανεξεταστούν. Εφόσον λειτουργούν αναρωτιέμαι το κατά πόσον θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 δισ. ευρώ ή σε ένα άλλο ποσό, όπως αυτό ορισθεί από τον Υπουργό.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: κ. Μπατζελή να επικαλεστώ την εμπειρία σας σε ευρωπαϊκά θέματα καθώς και την εμπειρία σας ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να σας ρωτήσω για ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας. Βλέπετε συντήρηση της κρίσης ή ακόμη και ρήξη στην Ευρωζώνη;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήδη υπάρχει μεγάλη ρήξη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ρήξη που ξεκινά από δύο βασικά αίτια. Πρώτον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί της Ε.Ε έχουν φθάσει στο όριό του. Θα πρέπει να βρεθούν καινούργιοι μηχανισμοί στήριξης και χρηματοδότησης των πολιτικών της Ε.Ε, όπως π.χ. το Ευρωομόλογο. Δεύτερο μια Ευρώπη των 27 που έχει η κάθε κυβέρνηση την αυτοδυναμία να αποφασίζει τη δημοσιονομική της πολιτική, ενώ είναι ενοποιημένη η νομισματική πολιτική, δημιουργεί συστημικές συγκρούσεις. Αυτά θα πρέπει να επιληφθούν και κατά τη γνώμη μου θα επιληφθούν πολύ σύντομα με δύο βασικές κινήσεις, οι οποίες ήδη διαμορφώνονται. Πρώτον το ότι μπορεί να υπάρξει μια προσέγγιση στα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η εξισορρόπηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων και το ευρωομόλογο. Για το τελευταίο υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το πώς και ποιο θα είναι. Το μόνο εύκολο και το οποίο μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τη γερμανική κυβέρνηση είναι να αποτελέσει νέο τρόπο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως των υποδομών και της απασχόλησης, όπως άλλωστε υποστηρίζεται και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή, διαμέσου του ευρωομολόγου θα αναλαμβάνεται ένα μέρος του χρέους, των ελλειμμάτων καθώς και των εθνικών δαπανών για να προωθούνται οι αναπτυξιακές πολιτικές.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πέρα από αισιόδοξη είναι και λίγο τεχνική η ανάλυσή σας. Περισσότερο πολιτικής υφής είναι τα συμφέροντα που τρέχουν αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Διαβάζουμε, ακούμε και μαθαίνουμε ότι κυρίως οι Γερμανοί τρέχουν την Ευρωζώνη σε ένα δρόμο που μόνο αυτοί μπορούν να ακολουθήσουν. Από εκεί και πέρα υπάρχει όμως μια ασθενής αντίδραση του Ευρωπαϊκού Νότου. Θέλω κι εγώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας, αλλά είναι μόνο θέμα να βρεθούν τεχνικές λύσεις σε αυτά που μας είπατε προηγουμένως ή έχει να κάνει και με μια πολιτική διαπραγμάτευση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν είναι τεχνική λύση. Η Γερμανία και η Γαλλία τρέχουν για να βάλουν τις δικές τους προϋποθέσεις στη νέα Ευρώπη. Γιατί θα είναι πάλι ενοποιημένη, αλλά με διαφορετικές πιθανά ταχύτητες. Γιατί η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν και τις αγορές και τη καλή λειτουργία του Νότου, διότι όπως ξέρετε πολύ καλά, είναι πολύ επωφελημένοι από τις αγορές του Νότου. Όπως και το αντίστροφο. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη του 2013 δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που έχουμε σήμερα. Πιθανά να υπάρχουν κύκλοι ή διαφορετικές ταχύτητες σε πολιτικές ανάπτυξης ή απασχόλησης. Το ευρώ όμως θα υπάρχει και θα λειτουργεί ως ενιαίο νόμισμα. Το ενιαίο νόμισμα, αλλά και η κρίση του ευρώ, καθορίζει τις νέες πολιτικές, την ταχύτητα, αλλά και την προϋπόθεση όπου ο η κάθε χώρα θα μπει σε αυτές τις πολιτικές.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Και μια τελευταία ερώτηση κ. Μπατζελή. Θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αναθεώρηση της ΚΑΠ;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η συζήτηση έχει αρχίσει. Το ΥΠΑΑΤ έχει προετοιμασθεί. Καταρχήν ως προς τις βασικές αρχές και διεκδικήσεις. Πάντως σε καμία περίπτωση η Κοινή Αγροτική Πολιτική δε θα είναι η ίδια, όπως στο παρελθόν. Ο τρόπος λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων αναμένεται να αλλάξει εφόσον επικρατήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των κρατών μελών. Και τα κράτη μέλη δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι τώρα. Συνεπώς με τους καινούργιους μηχανισμούς στήριξης θα γίνει και νέα αναδιανομή των πόρων, τα οποία έχει η Ευρώπη των 27.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με λίγα λόγια. Είμαστε έτοιμοι ή όχι;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είμαστε έτοιμοι στη φάση της ευρείας διαβούλευσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κυβερνήσεις και τους φορείς. Άλλωστε το κλείσιμο της ΚΑΠ και των διαρθρωτικών ταμείων θα γίνει το 2012.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Καλή χρονιά κ. Μπατζελή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επιτρέψτε μου να πω το εξής। Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι। Δίνουμε μια μάχη και θα σας μεταφέρω ένα πολύ ωραίο μήνυμα που έλαβα από έναν πολύ καλό μου φίλο। Κατερίνα είμαστε τυχεροί, γιατί το 2011 είναι στην ουσία 20 + 11 = 31. Τυχαίο;