Μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 21/6/10
Μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Niu Dun και πενταμελή αντιπροσωπεία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν εκτενώς τα πεδία συνεργασίας του αγροτικού τομέα, στα οποία δίνουν προτεραιότητα για ανάπτυξη και προώθηση.

Η κυρία Μπατζελή, αφού αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία των δύο Υπουργείων στον αγροτικό τομέα, εξέφρασε την επιθυμία της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μέσα από συγκεκριμένες δράσεις.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ τηρεί αυστηρές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές, φυτοϋγειονομικές και ποιοτικές απαιτήσεις για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Από πλευράς Κίνας, οι αντίστοιχες προδιαγραφές για την εισαγωγή προϊόντων είναι διαφορετικές. Για να βεβαιωθείτε για την εξαιρετική ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων μας, προτείνω τη σύσταση Ομάδας Εργασίας εμπειρογνωμόνων για θέματα πιστοποίησης και ελέγχου, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα».

Επιπλέον, η κυρία Μπατζελή εξήρε την αξία της Μεσογειακής Διατροφής και των προϊόντων της, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά και η φέτα, τονίζοντας ότι: «Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η αιχμή του δόρατος όχι μόνο για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας αλλά για να αναδείξουμε την αγροτική οικονομία μας».

Ο Κινέζος Υφυπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κίνας για την τεχνογνωσία και τα προϊόντα της υδατοκαλλιέργειας της χώρας μας, σημειώνοντας ότι: «Γνωρίζουμε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και τα ποιοτικά της προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο, τα οπωροκηπευτικά, τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Με τη συνεργασία σας, επιθυμούμε να γίνουν γνωστά σε όλες τις περιφέρειες της Κίνας, σε όλους τους πολίτες της Κίνας».

Στη συνέχεια, η Κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ΕΘΙΑΓΕ και μονάδα υδατοκαλλιέργειας στη Λάρυμνα.