ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΝΕΤ 105.8»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΏΝ
κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΝΕΤ 105.8»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Τ. ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ Π.ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ


«Έφθασε η στιγμή να γίνουν ο μεγάλες αλλαγές
εντός Ε.Ε. και εντός Ελλάδος»


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κυρία Μπατζελή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γύρω του κόσμου έχει κάνει ο κύριος Παπανδρέου. Θα βγει κάτι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι για πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός μεσούσης της οικονομικής κρίσης, τόσο σε ελληνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, έχει “εκμεταλλευτεί” την ευκαιρία που του δίνεται να αναδείξει τη μεγάλη κρίση που δέχεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι γεγονός ότι η πολιτική διαχείριση της Ε.Ε. δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει το διεθνές κεφάλαιο και αυτό επανειλημμένως έχει αναφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως μέχρι τώρα οι εποπτικές αρχές της Commission αναπαύονταν. Όμως νομίζουμε ότι έφτασε η στιγμή που πρέπει να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές εντός Ε.Ε. και προφανώς και εντός Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι, αυτό το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, δεν ξέρω πως θα ονομαστεί, μήπως λειτουργεί κι αυτό αυτόνομα, δηλαδή είναι ένα διεθνές νομισματικό ταμείο με σκληρούς όρους σε μια χώρα που θα χρηματοδοτεί, που θα έχει και τη δυνατότητα, που θα την έχει λογικά, να επιβάλει τους όρους, γιατί το διεθνές νομισματικό ταμείο θα σε πληρώνει. Έτσι δεν είναι; ενώ αντίθετα αυτό θα μπορεί να επιβάλει και τα μέτρα όπως έχει γίνει τώρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε τη δομή και την αρμοδιότητα του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, διότι σε καμία περίπτωση ένα παρόμοιο σύστημα δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά και τις αρμοδιότητες του Διεθνούς, διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει την πολιτική και εφαρμόζει κατ΄ ανάγκη πολιτικές βάση των αναγκών των ίδιων των πιστοληπτών σε χώρες που είναι υπερχρεωμένες. Συνεπώς τα χαρακτηριστικά σε ένα τέτοιο ταμείο σε επίπεδο ευρωπαϊκό δεν θα είναι τα ίδια. Αυτό όμως το οποίο αξίζει να τονίσουμε και να επισημάνουμε είναι ότι δια μέσου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια ως προς τη διευκόλυνση της δανειοδότησης ή της αγοράς ομολόγων κρατικών ή ευρωπαϊκών εάν αυτά προχωρήσουν, θεωρούμε ότι είναι ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί για πρώτη φορά σε ζητήματα διαχείρισης της Ευρώπης μπαίνει και η διαχείριση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τώρα, εάν η πρόταση αυτή προχωρήσει ή όχι, έχει δοθεί το μήνυμα και πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό οφείλεται στον ίδιο τον Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, κυρία Μπατζελή, τα οποία τα θέτει πολύ απλά ο κόσμος. Μέχρι πότε; ας πούμε ότι μπήκαμε, ξεκινήσαμε, έχουμε μπει σε αυτή τη πορεία, τα μέτρα αυτά θα προχωρήσουν … Μέχρι πότε; Για πόσο; Τα μέτρα θα είναι μόνιμα ή προσωρινά; Πότε θα βγούμε από αυτή την κρίση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που ενδιαφέρει είναι μόνιμα να φύγουμε από την κρίση, δηλαδή, μόνιμα να βελτιώσουμε την οργάνωση του κράτους, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και μόνιμα να δηλώσουμε ότι είμαστε ένα κράτος το οποίο μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες και τα έσοδα για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ελλείμματος, ασχέτως αν αυτά προβλέπονται ή δεν προβλέπονται. Η τακτοποίηση και το νοικοκύρεμα είναι σημαντικότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι δική σας δουλειά και γι αυτό είσαστε στην Κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Το δεύτερο, θα πρέπει στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τους χώρους, τους τομείς παραγωγής. Ο δημόσιος τομέας αυτή τη στιγμή καταναλώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να το διευθετήσουμε, να οριοθετήσουμε, να τον ενισχύσουμε έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει ενέργειες πολιτικές προς τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος και πρέπει να αυξήσει την αποδοτικότητά του και την παραγωγικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ώρα πάντως τον δημόσιο τομέα τον έχετε βάλει στο στόχαστρο. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει στο δημόσιο τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι η αίσθηση ότι ο δημόσιος τομέας είναι ένας στοχευόμενος τομέας που μπορεί εύκολα το κράτος, ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει εύκολα έσοδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τι σημαίνει αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο δημόσιος τομέας, τα Υπουργεία, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκρατικοποιηθούν. Οι ΔΕΚΟ που είναι άλλες επιχειρήσεις, άλλου τύπου, κοινής ωφελείας, όπου οι περισσότερες, εκτός από τον ΟΣΕ νομίζω, είναι ιδιωτικοποιημένες. Αυτό λοιπόν το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να οριοθετήσουμε το δημόσιο τομέα και να αναπτύξουμε τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε μια περίοδο που βρισκόμαστε σε ύφεση πρέπει να αυξήσουμε τη ρευστότητα και την ανάπτυξη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο τέλος του μήνα αρχές Απριλίου θα ανακοινωθεί από όλα τα παραγωγικά Υπουργεία, Ανάπτυξης, Παιδείας, Εργασίας, Γεωργίας. Έχουμε τα δικά μας προγράμματα τα οποία θα “ρίξουμε” στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχονται οι ιδιώτες και λένε π.χ. για λόγους ανταγωνιστικότητας ας εφαρμοστούν και αυτά τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις, είναι αποφασισμένες. Σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν πάμε να διαταράξουμε τις εργασιακές συμφωνίες, καθεστώτα και συλλογικές συμβάσεις. Δεν είναι στο χέρι μας, με την έννοια ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για τις απολύσεις. Για τις απολύσεις υπάρχει ένα όριο και η Κυβέρνηση μελετά να αυξηθεί αυτό το όριο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κάθε ιδιωτικός τομέας μπορεί να απολύσει το 2% ετησίως. Δηλαδή είναι ένα ποσοστό το οποίο έχει αποφασιστεί και από τις δύο πλευρές. Από ότι γνωρίζω η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε κανένα προσανατολισμό ούτε καν να αυξήσει το ποσοστό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Σαββατοκύριακο βρεθήκατε στο Βόλο. Εκεί είχατε αντιδράσεις από το ακροατήριο σας. Τι ήταν αυτό που ζήταγε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν η μοναδική ανοιχτή συγκέντρωση των στελεχών τα οποία είχανε βγει. Είχα κάνει δύο συγκεντρώσει, μια για τα αγροτικά και μια για τα οικονομικά ζητήματα. Στο Δημαρχείο μαζεύτηκε και κόσμος εκτός ΠΑΣΟΚ, και από άλλα πολιτικά κόμματα τα οποία σε κάποια στιγμή αναφέρθηκαν στα δικά τους συστήματα και για το ρόλο των μεγάλων κομμάτων, πως καταχρώνται την εξουσία κτλ. Τα γνωστά συνθήματα ορισμένων πολιτικών κομμάτων. Υπήρχε μια αντίδραση από τους συμμετέχοντες του ΠΑΣΟΚ…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δικό σας ακροατήριο, όταν μιλήσατε σε ακροατήριο ΠΑΣΟΚ, τι ήταν αυτό που σας ζητάει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το οποίο ζητάει είναι σταθερότητα στις αποφάσεις μας, αποφασιστικότητα των πολιτικών για να βγούμε από την κρίση και εγγύηση ότι θα υπάρχουν τιμωρίες για αυτούς που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Είναι ένα μήνυμα το οποίο το παίρνουμε από κάθε γωνιά, από κάθε πολίτη και από κάθε πολιτικό κόμμα και αυτό είναι εντυπωσιακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας έχει φτάσει ότι σας περιμένουν στη γωνία για το φορολογικό νομοσχέδιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα δικαιότερα φορολογικά νομοσχέδια το οποίο θα έχει παρουσιάσει ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί θα χτυπά τις επιχειρήσεις, τα μερίσματα, offshore εταιρείες, ενώ θα έχει αρκετές φορολογικές κλίμακες οι οποίες αποδεικνύουμε ότι κατανέμουμε τα φορολογικά βάρη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο κόμμα σας και στους κυβερνητικούς βουλευτές υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Είδαμε την περασμένη Παρασκευή και με τον κύριο Παπουτσή, τις δηλώσεις του κυρίου Σκανδαλίδη. Πως σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση της οικονομικής κρίσης. Την αντιμετώπιση καταρχήν και μετά την επίλυση. Σε ένα πολιτικό χώρο ακούγονται διάφορες προτάσεις και ακόμα και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν διάφορες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν τις μαθαίνουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι γράφονται οι περισσότερες, άλλοτε σωστά, άλλοτε λάθος, έχετε κάποια πληροφόρηση. Εκείνο το οποίο μετράει είναι ότι όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει ότι με συλλογικές κινήσεις μπορούμε αναδεικνύοντας την δική μας αδυναμία να ανατρέψουμε και διεθνής και ευρωπαϊκές πολιτικές και αυτό το ρόλο πρέπει όλοι να τον τιμήσουμε. Και να τιμήσουμε πάνω από όλα τη ψήφο που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, όχι για να καλοπεράσουμε ως Κυβέρνηση, αλλά για να δεινοπαθήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας στο ελληνικό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχει δίκιο ο κύριος Παπουτσής που σας βασανίζει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κύριος Παπουτσής καταρχήν βασανίζεται ο ίδιος, ταλαιπωρείται επεξεργαζόμενος από κοινού τις προτάσεις τις οποίες κατεβάζουμε. Είναι ένας ενεργός πολιτικός που δεν αφήνει από την εργασιομανία του κιόλας να ασχολείται με τα πάντα. Τώρα λίγο ο εκνευρισμός, λίγο οι διαδηλώσεις…. Πολιτικοί ήμαστε, άνθρωποι ήμαστε, λίγος εκνευρισμός παραπάνω δεν μπορεί να σπιλώσει το έργο και τη συλλογικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την πλήρωσε ο κύριος Σαχινίδης τελικά….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ την έχω πληρώσει, ο κύριος Σαχινίδης, αύριο θα είναι η μέρα κάποιου άλλου, εντάξει όλοι ένα κύκλο κάνουμε. Αν νομίζετε ότι κι εγώ την πέρασα στο απυρόβλητο κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Όλα έχουν τον κύκλο τους. Καλά να ήμαστε και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατό όταν δρα και σκέφτεται συλλογικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.