ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης παρουσία Υπηρεσιακών παραγόντων συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 9/3/2010 με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, κ. Μολφέση και την Γενική Γραμματέα, κ. Μοριανού.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δυο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις για την καλύτερη συνεργασία του Υπ.Α.Α.Τ με τις φιλοζωικές οργανώσεις.

Συζητήθηκαν θέματα όπως ο ρόλος των Σωματείων και των Δήμων στο να προβαίνουν στη διάσωση, την περίθαλψη και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, η διοργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών κατά της κακοποίησης των ζώων καθώς και θέματα που άπτονται της εφαρμογής και του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των ζώων.

Μετά τη συνάντηση, οι δυο πλευρές προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Κατερίνα Μπατζελή, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«To Υπουργείο σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές Οργανώσεις και τους Δήμους θα προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος στην κακοποίηση των ζώων έτσι ώστε να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία αλλά και την ίδια την ευζωία των ζώων. Πιστεύω ότι είναι δείγμα πολιτισμού και ποιότητας ζωής την οποία σε καθημερινή βάση πρέπει να αναδεικνύουμε».

Κλέα Μοριανού, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας:
«Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία δείχνει ενδιαφέρον και όχι μόνο, για τα προβλήματα των ζώων συντροφιάς, τα παραγωγικά και τα άγρια ζώα. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι έχοντας τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας ότι θα συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, θα υπάρξει συγκεκριμένο κομμάτι του Υπουργείου το οποίο θα αναλάβει δράση νομοθετική;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Υπάρχει αρμόδια Υπηρεσία που ασχολείται με αυτό το θέμα και θα πρέπει να αλλάξουμε σημαντικά σημεία του Νόμου και της Εγκυκλίου. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε πιλοτικά προγράμματα διάσωσης των ζώων, όπως προβλέπεται και από Κοινοτικά προγράμματα, και θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένους ελέγχους σε χώρους όπου διακινούνται τα ζώα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την “καυτή πατάτα» του Σχιστού πως πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να την αντιμετωπίσουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Μόνο με την συλλογική δράση Υπουργείου, Νομαρχιών, αστυνομίας και πάνω απ’ όλα με τη συμπαράσταση του ίδιου του κόσμου».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και είπατε για τη συμπαράσταση του κόσμου, θα υπάρξει κάποια ενημέρωση, θα υπάρξουν καμπάνιες από κοινού με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Οι ενημερωτικές καμπάνιες εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας. Θα προχωρήσουμε σε μια εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών -διότι πολλά παίζονται στο όνομα των μικρών παιδιών- έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ότι όταν αγοράζει ένα ζώο πρέπει να είναι πιστοποιημένο και να μη γίνει θύμα του παρεμπορίου και της παραοικονομίας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο από εσάς κυρία Πρόεδρε;
(Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας)
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που νιώθουμε αισιόδοξοι ότι κάτι θα αλλάξει στην Ελλάδα σε σχέση με την ελεεινή εικόνα που δίνουμε προς τα έξω».