Οι οίνοι Φθιώτιδας αποκτούν «ταυτότητα»

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2011

«H κατοχύρωση του δικαιώματος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Φθιώτιδας αποτελεί το διαβατήριο για τους οίνους της περιοχής», δήλωσε η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για τη σχετική αναγνώριση.
Ειδικότερα με απόφαση του ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζεται το δικαίωμα χρήσης της ένδειξης Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φθιώτιδας για την περιγραφή λευκών, ερυθρών και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων, ημίγλυκων και γλυκών οίνων που παράγονται από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας με υψόμετρο μεγαλύτερο των 20 μέτρων και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Η χρήση του όρου ΠΓΕ υποδηλώνει την καταγωγή ενός οίνου σε μια γεωγραφική περιοχή μικρότερη, ίση ή και μεγαλύτερη ενός νομού. Οι γεωγραφικές ενδείξεις προστατεύονται από κάθε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο. Προϋποθέτει την τήρηση των προδιαγραφών και υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.
Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί της Φθιώτιδας έχουν τη δυνατότητα και το προνόμιο να προστατεύσουν τις ενδείξεις τους μέσω του Μητρώου Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει δικαίωμα να αναγράψει στην ετικέτα το προτεινόμενο όνομα της περιοχής.
Η κ. Μπατζελή τόνισε ότι «η κατοχύρωση του δικαιώματος ΠΓΕ Φθιώτιδας μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη του τομέα και δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστική αύξηση της προστιθέμενης αξίας και ταυτόχρονα την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου».