Βασικά σημεία oμιλίας της Κατερίνας Μπατζελή στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό Νόμο

29 Ιουνίου 2011

«Στο πλαίσιο της τετράμηνης αναζήτησης της πολιτικής συναίνεσης χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν βασικές διαρθρωτικές αλλαγές, δημιουργώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο βαρύ κλίμα και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιθετική συμπεριφορά των κερδοσκόπων κρινόταν από τη σταθερότητα του πολιτικού λόγου και η αντίδραση της κοινωνίας κρινόταν από την αξιοπιστία του αναπτυξιακού ορίζοντα όλων των πολιτικών» επισήμανε στα πλαίσια της ομιλίας της στη Βουλή η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή.
Η κ. Μπατζελή μεταξύ άλλων ζήτησε ενόψει και της σύνταξης του νέου φορολογικού συστήματος, επανεξέταση του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις, επέκταση του πόθεν έσχες πέραν της οικοδομής και σε άλλους παραγωγικούς τομείς όπως η ενέργεια, μεταποίηση, ο διατροφικός τομέας και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Βασικά σημεία της Ομιλίας της κ. Μπατζελή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

• Πρόκειται για μια πολιτική, την οποία είτε λόγω λανθασμένων χειρισμών είτε λόγω καθυστερήσεων, την μεγαλοποιήσαμε και τη συνδυάσαμε με την ενεργοποίηση της 5ης δόσης. Αυτός ήταν ένας χειρισμός που εκτιμώ ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Να μην συνδυασθεί ο νέος δανεισμός της χώρας, όποιος και εάν είναι αυτός, με τις όποιες μορφές δανειοδότησης με την 6η δόση.
• Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αφορά το πλαίσιο ενός τριετούς προϋπολογισμού όπου εκεί αναφέρονται, με βάση τα ισχύοντα οικονομικά στοιχεία, οι προβλέψεις και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και μέσα σε αυτό προφανώς αναφέρεται και η φορολογική πολιτική για να καλυφθεί το τμήμα καταρχήν των εσόδων.
• Αυτή τη στιγμή τα έσοδα είναι ο μεγάλος «ασθενής» της όλης μεγάλης προσπάθειας για προσέγγιση ή μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων.
• Το Μεσοπρόθεσμο σε αυτή την χρονική περίοδο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως η γέφυρα που θα συνδυάσει την πορεία της οικονομίας με τη διαχείριση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (2013-2015) και θα ορίσει την τακτική και στρατηγική για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Για τις αποκρατικοποιήσεις
• Οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίο «κακό» σε αυτή τη φάση. Είναι η μοναδική πολιτική, όπως σωστά ιεραρχούμε, που έχουμε για να μειώσουμε το χρέος, ενώ θα βοηθήσει να βγούμε στις αγορές.

Για τον Εφαρμοστικό Νόμο
• Τα βασικά φορολογικά μέτρα για τις επιχειρήσεις, όπως το πετρέλαιο, το πόθεν έσχες και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ρευστότητά τους.
• Δεν μπορεί η απόσυρση του πόθεν έσχες, μέτρο για το οποίο στην ουσία διαφωνώ, να ισχύει μόνο για την οικοδομή όπως στην ουσία έχει διαστρεβλώσει την ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους παραγωγικούς τομείς όπως η ενέργεια, μεταποίηση, ο διατροφικός τομέας.
• Όσον αφορά την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης για τις επιχειρήσεις, όπου είναι ένας βασικός συντελεστής παραγωγής, θα επιβαρύνει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και θα επηρεάσει τη ρευστότητα και ανταγωνιστικότητά τους.
• Τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να τις μειώσουμε σταδιακά και οργανωμένα. Το συνολικό ποσό φτάνει στα 30 δισ. ευρώ και το πληρώνουν οι επιχειρήσεις ασχέτως κέρδους. Ευελπιστώ ότι θα ενσωματωθούν με οργανωμένο τρόπο όλα αυτά στο νέο φορολογικό σύστημα.

Για την επόμενη ημέρα
• Εάν μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια η οικονομία μας εμπλουτιστεί με πόρους ανάπτυξης είτε με 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ είτε με τα 22 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή έμμεσα με τους πόρους αποκρατικοποιήσεων είναι υποχρέωση μας να δοθούν φοροαπαλλαγές για τα χαμηλόμισθα στρώματα, αλλά και για τους συνταξιούχους. Αυτό θα πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο πολιτικό μας στοίχημα.

Για τη συναίνεση και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
• Δυστυχώς αφήσαμε το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό διακύβευμα της χώρας μας σε έναν ανοικτό δημόσιο πολιτικό διάλογο χωρίς πλαίσιο ο οποίος διήρκεσε εδώ και τρεις, τέσσερις μήνες.
• Αυτός ο πολιτικός διάλογος έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο βαρύ κλίμα και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιθετική συμπεριφορά των κερδοσκόπων κρινόταν από τη σταθερότητα του πολιτικού μας λόγου, ενώ η αντίδραση της κοινωνίας κρινόταν και κρίνεται από την αξιοπιστία του αναπτυξιακού ορίζοντα όλων των πολιτικών μας. Μια κοινωνία η οποία περίμενε από εμάς τη διασφάλιση της επόμενης ημέρας του.
• Δεν μπορώ να κατανοήσω την πολιτική «αφέλεια», αλλά και την πολιτική «στενομυαλιά» πολλών συναδέλφων, οι οποίοι θεωρούσαν ότι στα πλαίσια του πολιτικού αυτού διαλόγου, ο οποίος γίνεται παντού με όλα τα μέσα, δεν γνώριζαν ή ότι δεν συμμετείχαν στα μέτρα τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι. Αποτελεί ουσιαστική πολιτική προσποίηση που θα κριθεί.