25 Απριλίου 2012


Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στην εκπομπή «ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ» του Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή και τον Γιώργο ΓιουκάκηΚατερίνα Μπατζελή: Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται… η σταθερότητα της δημοκρατίας…, αλλά και ο ιδεολογικός προσανατολισμός των ίδιων των πολιτικών κομμάτων. Ενώ η 7η Μαΐου είναι η ημέρα λήψης άμεσων μέτρων κατά της ανεργίας.

«Η ψήφος που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι καθαρή. Καθαρή όχι σε ποσοτικό επίπεδο, δηλαδή αν θα βγάλει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία ή όχι, αν θα είναι τα δύο μεγάλα κόμματα μπροστά ή κάποιο άλλο κόμμα. Αλλά να είναι καθαρή ως προς τις διεκδικήσεις της ίδιας της κοινωνίας. Μια καθαρή εντολή θα δώσει σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε η Κατερίνα Μπατζελή, υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας σε συνέντευξή της στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Σταθερότητα σημαίνει συνεργασίες των κομμάτων εκείνων που θα συμπορευτούν με ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, με «πυξίδα» τις πολιτικές οι οποίες θα προσδιορίσουν το μέλλον της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και όχι μόνο συμφωνία ή μη επί της δανειακής σύμβασης.

Στις εκλογές αυτές δε διακυβεύεται μόνο η σταθερότητα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Αλλά ο ιδεολογικός επαναπροσανατολισμός των ίδιων των πολιτικών κομμάτων. Εκείνο που επιδιώκεται είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό «τόξο». Όπου με σαφήνεια θα ορίζονται τα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν είναι δεδομένη ούτε η ίδια η κοινωνία απέναντι στα κόμματα, αλλά ούτε και τα κόμματα είναι δεδομένα εντός της ίδιας της Βουλής».
Η 7η Μαΐου θα πρέπει να είναι ημέρα άμεσης αντίδρασης για τη στήριξη των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ημέρα μάχης για ό,τι με αφορά προσωπικά για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία ιδιαίτερα στον τόπο μου, όπου καθημερινά –και το λέω με πόνο- με πλησιάζουν άνθρωποι χωρίς δουλειά. Και σε αυτούς εγγυώμαι ότι θα παλέψω με πείσμα και δύναμη για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.Αναλυτικά η Συνέντευξη της κ. Μπατζελή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλουμε τα σχόλιά σας για τα ψηφοδέλτια επικρατείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ήταν επικοινωνιακά;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω πως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στα δύο κόμματα, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αυτή τη φορά είναι άλλου τύπου. Δηλαδή, στο ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να αναδειχθεί συμβολικά ένα πρόσωπο σαν τον Πύρρο Δήμα και από την άλλη πλευρά στη ΝΔ το θέμα της διαφάνειας ή της δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να αποτελέσει την προτεραιότητα σε μια διακυβέρνηση. Ξέρετε ότι πάντα τα ψηφοδέλτια επικρατείας είναι ψηφοδέλτια έκπληξης, γιατί διαχρονικά θέλοντας ο κάθε αρχηγός κόμματος να συμβολίσει κάτι για τις επόμενες μέρες ή το επόμενο διάστημα της διακυβέρνησης, επιλέγει πρόσωπα για να «σοκάρουν» εντός αλλά και εκτός της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας διαφωτίσετε για το πώς θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό πεδίο; Θα κρατήσω την τελευταία, χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου, όπου στην ουσία αυτό που δηλώνει είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο, μη νομίζετε, είπε. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Και εννοώ τι σημαίνουν όλα αυτά με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα που είχαμε μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: κ. Μπαλτατζή, η ψήφος που θα δοθεί από τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι καθαρή. Κι εννοώ καθαρή όχι σε ποσοτικό επίπεδο, δηλαδή αν θα βγάλει πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία ή όχι τα δύο μεγάλα κόμματα ή κάποιο άλλο κόμμα αλλά είναι να είναι καθαρή ως προς την εντολή που θέλει να δώσει. Και ποια είναι η εντολή; Πρώτον, ότι θα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να συνεχίσει αυτό το δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει, διότι, κατά τη γνώμη μου, πιθανά τώρα να αρχίζει το δύσκολο έργο, τότε ήταν να ορίσουμε ποιο έργο έχουμε να κάνουμε. Δεύτερον, να προσδιορίσουμε συμμαχίες οι οποίες πρέπει να γίνουν όχι μόνο και κατ’ ανάγκη επί του μνημονίου, αλλά προγραμματικές συμμαχίες. Διότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με μία δανειακή σύμβαση αλλά με πολιτικές οι οποίες θα προσδιορίσουν το μέλλον της, τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Σήμερα δεν είναι δεδομένη ούτε η ίδια η κοινωνία απέναντι στα κόμματα, αλλά ούτε και τα κόμματα είναι δεδομένα εντός της ίδιας της Βουλής.

Το ποιες συμφωνίες θα γίνουν με βάση τα δύο πρώτα σημεία που σας είπα είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Διότι αν τεθούν θέματα από τον κ. Σαμαρά παραδείγματος χάριν, θέματα τα οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ, κατ’ ανάγκη δε θα συνεργαστούν μαζί και προφανώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει συμμαχίες με άλλα πολιτικά κόμματα.

Ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ σαν κεντροαριστερό κόμμα είτε είναι αυτή τη στιγμή είτε πρέπει να βρει ξανά τον εαυτό του για να αποκτήσει την κεντροαριστερή φυσιογνωμία του η οποία ενδυναμώνεται μάλιστα τελευταία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να κάνει συμμαχίες και με άλλα κόμματα εντός της Βουλής. Κόμματα που θα προκύψουν με μια δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική συνείδηση.

Θεωρώ κ. Μπαλτατζή ότι αυτή τη στιγμή δεν βάλλεται μόνο πιθανά η κοινοβουλευτική σταθερότητα Αλλά και ο ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων. Επιδιώκουμε και επιδιώκεται να κάνουμε ένα νέο τόξο διαφοράς ή να ορίσουμε τα άκρα της δεξιάς και της αριστεράς. Αυτές οι εκλογές θεωρώ λοιπόν ότι θα συμβάλλουν σε αυτό τον επαναπροσδιορισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σέβομαι ότι για να υπάρξουν συνεργασίες πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτό μέχρι στιγμής μετεκλογικά μπορεί να αλλάξει. Σήμερα όμως δε διαφαίνεται από πουθενά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δε διαφαίνεται πουθενά για δύο λόγους. Πρώτον διότι το κάθε πολιτικό κόμμα προσπαθεί να συσπειρώσει και να περιχαρακώσει πάρα πολλές φορές τον πολιτικό και κοινωνικό του «ιστό» και δεύτερον ότι δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένες ποιες θα είναι οι πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά το Μάιο, τον Ιούνιο, κυρίως σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είναι αποσαφηνισμένα τα πράγματα;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Γιατί οι πολιτικές που εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε εντάσσονται μέσα στις γενικότερες ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες και αυτές θα επαναπροσδιοριστούν. Δηλαδή τα ζητήματα της λιτότητας ή του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, θα τεθούν πάλι επί τάπητος.

Διότι το σύστημα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο. Συνεπώς, για αυτό λέω ότι είναι και θέμα ιδεολογίας. Από εδώ και πέρα και θα υπάρχουν ισχυρότατες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, το θέμα της απασχόλησης, της ανεργίας, της ανακατανομής μπαίνουν ξανά στο τραπέζι από το μήνα Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. Και γιατί το μήνα Σεπτέμβριο; Γιατί εκεί θα ξανασυναφθούν οι συμφωνίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο αλλά και για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί μόνο στη μνημονιακή ατζέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κινείστε εσείς στη Φθιώτιδα; Αντιμετωπίζοντας απέναντι σας ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, ανθρώπους που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα την τελευταία διετία;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό το οποίο αντιμετωπίζω και το λέω πραγματικά με πόνο αλλά και με πεισμώνει για την επόμενη μέρα είναι ο άνεργος. Δεν αντιμετωπίζεται ο άνεργος. Και με πεισμώνει εννοώντας τι, ότι η επόμενη μέρα 7η Μαΐου είναι μέρα μάχης για όλους μας και για ότι με αφορά προσωπικά να αντιμετωπίσουμε την ανεργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, θα μπορούσε να ήταν μάχη του τελευταίου ενός έτους γιατί από πολιτικές στην πράξη φτάσαμε να έχουμε τέτοια έξαρση της ανεργίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι μια ολόκληρη ιστορία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη χώρα μας. Όταν έχουμε ένα παθογενές σύστημα, όταν εισάγουμε και δεν εξάγουμε, κάποια στιγμή αυτό θα σπάσει. Ας μην εθελοτυφλούμε και μη ξεχνάμε ότι η κρίση δεν είναι τωρινή. Αλλά δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήρθε να διαχειριστεί την κρίση και να σπάσει την εθνική σιωπή που μέχρι τώρα «απέκρυπτε» το πώς λειτουργούσε παραγωγικά η χώρα. Ο άνεργος δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά διαχρονικό. Δυστυχώς έσπασε» στα χέρια μας. Γι’ αυτό η 7η Μαΐου πρέπει να είναι ημέρα άμεσων πολιτικών για τη στήριξη των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.