Κ. Μπατζελή: Η σήμανση των προϊόντων «εγγύηση» ανάπτυξης για την περιφέρεια


4  Απριλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.

Κ. Μπατζελή: Η σήμανση των προϊόντων «εγγύηση» ανάπτυξης για την περιφέρεια
«Η πορεία της χώρας προς ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο απαιτεί σαφή ιεράρχηση των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, στοχευμένες τομεακές και κλαδικές πολιτικές, κυρίως σε τομείς που υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δυνατότητα εξειδίκευσης, δικτύωσης, κεφαλαιακού ενδιαφέροντος και υψηλής απασχόλησης», τόνισε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή στη σημερινή της ομιλία στη Βουλή ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις».
Η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης όχι μόνο τίθενται οι βάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τη δημιουργία ενός ελκυστικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως αναδύονται σημαντικές καινοτομίες, όπως η σήμανση των προϊόντων, που δίνει αναπτυξιακή «ανάσα» στην εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία  σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.
Πολιτική που πρέπει να βρεθεί  στην κορυφή της νέας παραγωγικής πυραμίδας της χώρας, ως «εργαλείο» αύξησης της ζήτησης των εγχώριων προϊόντων, προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής επιχειρηματικότητας,  ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, προστασίας των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και εδραίωσης της εμπιστοσύνης του καταναλωτή. Πέραν όμως της «απόκτησης» μιας αναγνωρισιμότητας του ρόλου τους στην εθνική οικονομία, η ισχυροποίηση των κλάδων θα πρέπει να συνδυαστεί και με την περιφερειακή εξειδίκευση που θα επαναπροσδιορίζει τη σχέση ανακατανομής των πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια. 
Η κ. Μπατζελή ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου κατέθεσε ακόμη συγκεκριμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για αντικατάσταση μέρους της δημόσιας δαπάνης που αφορά την εθνική συμμετοχή των έργων του ΕΣΠΑ με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων, μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των ΣΔΙΤ. Λόγω του πολύ μικρού ποσοστού που απαιτείται πλέον για την εθνική συμμετοχή, μετά τις τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δεδομένο αυτό πρέπει να εξεταστεί άμεσα, καθώς μπορεί να δώσει νέα και πολύ σημαντική δυναμικότητα στην υλοποίηση των επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε ακόμη στη σύσταση της «ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας» που προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο, στην ένταξη του Μητρώου Εξαγωγέων Αγροτικών Προϊόντων στο Μητρώο Εξαγωγών (ΓΕΜΕ), το οποίο σε συνδυασμό με το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων θα ελέγξει την πορεία των εξαγωγών, αλλά και τη διαμόρφωση των ίδιων των τιμών.
Επισήμανε ωστόσο ότι «η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την ταυτόχρονη κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου του Γ.Ε.ΜΗ με στόχο την άσκηση ενιαίας, κρατικής διοίκησης και εποπτείας του Μητρώου,  εγείρει έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο οδηγούμαστε εντέλει σε ένα μοντέλο διοίκησης βασισμένο στον κρατισμό και όχι στην αποκεντρωμένη διοίκηση».

Β.  
Η κ. Μπατζελή ενημερώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Υποδομών,  Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη για τη  συνέχιση του έργου «Νέα Κοίτη Σπερχειού – Α.Κ. Ροδίτσας του άξονα ΠΑΘΕ» κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.