Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή στο Ρ/Σ FLASH 96 και στο δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011


Κ. Μπατζελή: «Καμία πολιτική και μάλιστα μακροχρόνια και ανατρεπτική σε ζητήματα διάρθρωσης, βιωσιμότητας και δομής του κράτους δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να γίνει κατανοητή και αποδεκτή από την ίδια την κοινωνία».

Πέραν της διευθέτησης και αποσαφήνισης των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσει βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα ως μέρος της συνολικής πολιτικής για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε, ώστε οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή της σύμβασης να μη μας «πετάξει» εκτός Ε.Ε και ότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάπτυξη», τόνισε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ Flash 96 και στο δημοσιογράφο Αντώνη Κοκορίκο.
Η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι «πλέον αρχίζουμε να κολυμπάμε σε πολύ βαθιά νερά και τα οποία πρέπει να αποσαφηνίσουμε στον κόσμο. Καμία πολιτική και μάλιστα μακροχρόνια και ανατρεπτική σε ζητήματα διάρθρωσης και δομής κράτους δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να είναι κατανοητή και αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Δεν πρέπει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις να περιοριστούν μόνο στην επεξήγηση επιμέρους θεμάτων, όπως των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό συμμετοχής των τραπεζών και των ιδιωτών στο «κούρεμα», αλλά να «δούμε» από στρατηγική σκοπιά την πορεία της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να ρωτηθεί με οποιοδήποτε τρόπο - και δεν εννοώ μόνο με την έννοια του δημοψηφίσματος - κατά πόσο θέλει ή δε θέλει την αλλαγή της «χωροταξικής θέσης» της χώρας μας στην Ε.Ε».
Η πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται, εντός και εκτός Ελλάδας, ως ένα φοβισμένος αρχηγός ο οποίος κάνει το παν ώστε να βγει από το «κάδρο» των ευθυνών. Βλέπουμε ότι η …Πολιτική Άνοιξη επανέρχεται από την πίσω πόρτα στη Ν.Δ, με μια τακτική που δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα και ιστορικότητα των σημερινών ημερών. Δεν μπορεί ο κ. Σταμάτης, πρώην μέλος της Πολιτικής Άνοιξης να δηλώνει δημοσίως ότι μια συναινετική κυβέρνηση συνιστά χούντα» τη στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο λειτουργούν συναινετικά».

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Μπατζελή:

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Σήμερα έχουμε και τη συνεδρίαση της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ, αλλά δε γνωρίζουμε ακόμη αν θα μιλήσουν και οι Βουλευτές. Εσείς ξέρετε κάτι νεότερο;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το γνωρίζω. Δε νομίζω όμως ότι το αν θα μιλήσουν εντέλει οι Βουλευτές ή όχι στην Κ.Ο ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα στο επίκεντρο ή αποτελεί το μελλοντικό διακύβευμα της χώρας. Εκείνο το οποίο μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει σε κοινοβουλευτικό και οικονομικό επίπεδο είναι η νέα δανειακή σύμβαση. Εφόσον φυσικά μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες και τις εντάξουμε στο γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Γιατί δεν έχουμε μάθει τις λεπτομέρειες; Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία ή γιατί δεν μας έχουν ενημερώσει απλώς;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Νομίζω ότι ισχύει το πρώτο. Την 26η Οκτωβρίου υπήρξε μια συμφωνία ως προς τους γενικούς άξονες και η συμφωνία αυτή για να οριστικοποιηθεί και να ολοκληρωθεί απαιτεί διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα, ώστε να ενταχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το δεύτερο το οποίο αφορά και τη χώρα μας είναι ο τρόπος συμμετοχής του εθνικού τραπεζικού και ιδιωτικού τομέα και το τρίτο κατά πόσο αυτή η σύμβαση θα βοηθήσει τη ρευστότητα και την ανάπτυξη.
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που πρέπει να διερευνήσουμε είναι το κατά πόσον αυτή η δανειακή σύμβαση θα έχει μια βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα στις μελλοντικές αλλαγές που θα γίνουν στα πλαίσια της Ε.Ε και οι οποίες θα είναι κυρίως θεσμικές (αλλαγή Συντάγματος) και οικονομικής διακυβέρνησης, όπου για όλες τις χώρες εισάγεται πλέον σαφής ρήτρα περί ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών και συνεργασιών.
Αν λοιπόν αυτή η δανειακή σύμβαση θα είναι ξεχωριστή από την γενικότερη πορεία της Ευρώπης ή αν αυτή η συμφωνία ενταχθεί στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική ώστε οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή της σύμβασης να μη μας «πετάξει» εκτός Ε.Ε.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Βέβαια, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Spiegel λέει καθαρά ότι αυτή η συμφωνία αφορά μόνο την Ελλάδα και μάλιστα τονίζει ότι πρέπει να θέλουν άλλες χώρες μια τέτοια συμφωνία. Είναι δηλαδή το παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ε.Ε ή το μέσο συνετισμού των υπολοίπων χωρών.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Γνωρίζοντας τα λάθη, θεσμικά, οικονομικά, διαρθρωτικά, που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε περάσει στην άλλη πλευρά. Αυτή της «αυτομαστίγωσης». Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη και κυρίως η πολιτική της ηγεσία έχει οδηγήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και κυρίως τις μεσογειακές χώρες- μέλη σε αυτή τη σημερινή κατάσταση.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δεν την έχει οδηγήσει όμως χωρίς τη συνεργασία των ντόπιων.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η συνεργασία είναι σχετική. Όταν ισχύει και εφαρμόζεται το «αποφασίσω και διατάζω», γιατί εγώ μπορώ να ελέγξω τις τραπεζικές συμφωνίες και τις ανταλλαγές ομολόγων, καταλαβαίνετε ότι η συνεργασία αυτή είναι σχεδόν μονομερής.
Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να σας πω ότι διαβάζοντας τις αλλαγές και τους περιορισμούς που τίθενται από πλευράς Ε.Ε σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, είναι σαν να διαβάζουμε παλιές εφημερίδες στη χώρα μας. Ενός έτους πριν.
Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους μας είναι να δούμε πού οδηγεί αυτή η σύμβαση -πέραν της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους- τη χώρα μας, τις μεσογειακές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη τα επόμενα δύο χρόνια. Διότι όταν τεθούν αλλαγές στο Σύμφωνο της Ευρώπης, όπου θα οριοθετείται η συνύπαρξη των χωρών με διαφορετικούς τρόπους ή πολλαπλές ταχύτητες, εκεί θα πρέπει να προβληματιστούμε. Και εκεί ο λαός θα πρέπει να ρωτηθεί με οποιοδήποτε τρόπο κατά πόσο θέλει ή δε θέλει -και δεν εννοώ μόνο με την έννοια δημοψηφίσματος- να αλλάξει τη χωροταξική του θέση εντός Ε.Ε. Κολυμπάμε σε βαθιά νερά και για αυτά θα πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν πρέπει να περιοριστούμε απλά και μόνο στο αν π.χ. θα επιβιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή σε επιμέρους ζητήματα τα οποία θα δούμε συνολικά. Αλλά πρέπει να δούμε στρατηγικά την πορεία της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Πιθανά να μην είμαστε μόνοι μας σε λίγο καιρό. Αυτό πρέπει να το αποσαφηνίσουμε στον κόσμο αλλά και στο πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Σαμαράς σε αυτή τη μεγάλη διαπραγμάτευση παρουσιάζεται ως ένας φοβισμένος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος πράττει ο,τιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να βγει από το κάδρο των ευθυνών. Η Πολιτική Άνοιξη επανέρχεται στη Ν.Δ και στην πολιτική ζωή του τόπου από την «πίσω πόρτα» με μια τακτική που δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα και την ιστορικότητα σημερινών ημερών. Δεν μπορεί ο κ. Σταμάτης, πρώην μέλος της Πολιτικής Άνοιξης να δηλώνει δημοσίως ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνιστά κοινοβουλευτική χούντα» τη στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο λειτουργούν συναινετικά.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στη συμφωνία της Κυβέρνησης με τον ελληνικό λαό. Αυτή τη συμφωνία όμως με τον ελληνικό λαό η Κυβέρνηση φαίνεται να την έχει ξεχάσει και την απασχολεί περισσότερο η Συμφωνία Κυβέρνησης - Βρυξελλών. Αυτή η συμφωνία με το λαό έχει φτάσει τα όρια της. Δεν τολμά εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να εμφανιστεί πουθενά. Ούτε καν στις παρελάσεις.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα ήθελα να διαχωρίσω την παρέλαση της Θεσσαλονίκης από τις υπόλοιπες παρελάσεις. Στη Θεσσαλονίκη κατεγράφη ένα «χτύπημα» στο σύμβολο της Δημοκρατίας, ενώ στις υπόλοιπες επρόκειτο για ένα οργανωμένο σύστημα το οποίο δυστυχώς ή ευτυχώς βρήκε κοινωνική ανταπόκριση -έστω και μικρή- ώστε να δημιουργήσει πολιτικό ρήγμα και ένα επικοινωνιακό τοπίο το οποίο τα ΜΜΕ βοήθησαν πολύ.

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Όσον αφορά το κοινωνικό συμβόλαιο δεν πρέπει ο Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση, η ίδια η Κ.Ο να κάνουν κάτι; Γιατί σήμερα για την συμφωνία Κυβέρνησης - Βρυξελλών ενδιαφέρονται όλοι. Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε για την συμφωνία Κυβέρνησης - πολιτών.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καμία πολιτική και μάλιστα μακροχρόνια και ανατρεπτική σε ζητήματα διάρθρωσης και δομής κράτους δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να είναι κατανοητή και αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Προφανώς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση και εμείς ως πολίτες πιθανόν να μην έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρωτίστως ενδιαφέρονται για το αύριο των πληρωμών. Δηλαδή, το κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε μια κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη οικονομική κατάσταση ή σε μια άτακτη οικονομική κατάσταση όπου δε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της.
Αν δε διασφαλιστεί η εν λόγω δανειακή σύμβαση, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει όλες τις λεπτομέρειες, θα υπάρξουν άτακτες οικονομικές υποχωρήσεις που θα είναι επικίνδυνες. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες προσπαθεί να οργανώσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη δομή της νέας σύμβασης. Το ερώτημα που θέτω και δεν σας κρύβω μάλιστα και τον προβληματισμό μου είναι το εξής: αν αυτή η δανειακή σύμβαση μπορεί να είναι αποδεκτή και βιώσιμη από τον Ιανουάριο π.χ. στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ή όχι. Αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι φανταστείτε να βρεθούμε σε άλλους τόπους με μια δανειακή σύμβαση που δεν θα προστατεύεται από την Ε.Ε.