Η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή, ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για τα ζυθοποιεία


   30 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή ενέταξε στο σχέδιο νόμου για τη Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, τροπολογία με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων βουλευτών η οποία επιτρέπει την παραγωγή και άλλων, μη αλκοολούχων ποτών, πέραν του ζύθου στα ζυθοποιεία.
Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή «η άρση της απαγόρευσης παραγωγής και άλλων ποτών πέραν του ζύθου θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου όχι μόνο να ενισχύσουν τα έσοδά τους σε περίοδο κρίσης αλλά κυρίως να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις που βασίζονται στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με συνολικό κύκλο εργασιών πάνω από 546 εκ. ευρώ το 2009.
Παρόλα αυτά, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το ζύθο και τη λειτουργία ζυθοποιείων είναι κατά κύριο λόγο προϊόν μιας άλλης εποχής. Όπως ο Ν 2963/1922 και το Β.Δ. της 28ης Σεπτεμβρίου 1922 «Περί εκτελέσεως των περί φορολογίας του ζύθου νόμων».
Μεταξύ των ξεπερασμένων ρυθμίσεων, υπάρχει το άρθρο 16 του Π.Δ. 965/1980 [243 Α’ 20.10.1980], με το οποίο απαγορεύεται η συστέγαση ζυθοποιείων με εργοστάσια μη αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών και χυμών. Πρόκειται για μία διάταξη που ετέθη σε ισχύ υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, αλλά εμποδίζει αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις ζυθοποιίας να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, για να ανταποκριθούν και στη μείωση του τζίρου τους λόγω της κρίσης. Με την παρούσα τροπολογία αίρεται η απαγόρευση αυτή.