ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ» ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟΥΣ 90,4 ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ


14 Οκτωβρίου 2010

Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των ΔΕΚΟ ως απαραίτητο «συστατικό» ενός κράτους προνοίας υπό την προϋπόθεση της πλήρους εξυγίανσής τους, ώστε να μη λειτουργούν σε βάρος του ελληνικού λαού, τάχθηκε σε σημερινή της συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά 90,4 η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.
Ερωτώμενη για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς, αντί να κάνει εποικοδομητική πολιτική για να ξεπεραστεί η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, αποποιείται των πολιτικών δυνατοτήτων του και αναλώνεται με τις διαφορετικές τάσεις που κυριαρχούν στο ίδιο του το κόμμα.
Ταυτόχρονα, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στη Ν.Δ, η οποία, όπως είπε, επιστρατεύει μηχανισμούς «λήθης» και εγείρει θέμα «συγνώμης» του Υπουργού Οικονομικών για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί η ίδια απέναντι στους Έλληνες πολίτες και να καλύψει τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων, της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο τομέα.

Παρατίθεται αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης.

Δημ: Βλέπουμε από το πρωί ότι άνθρωποι που είναι 24 μήνες απλήρωτοι, αυτή τη στιγμή είτε να απομακρύνονται με χρήση χημικών από την Ακρόπολη, είτε να συλλαμβάνονται...

Δεν είναι η καλύτερη εικόνα που παρουσιάζουμε ως χώρα και μάλιστα σε ζητήματα τα οποία δείχνουν τον πολιτισμό της Ελλάδος σε όλο τον κόσμο. Όμως, από την άλλη πλευρά, τα ζητήματα τόσο της απασχόλησης όσο και των άλλων εκκρεμοτήτων, τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν, θα πρέπει να λυθούν άμεσα και να το γνωρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Δημ: Μου λέτε ότι οι ίδιοι δεν βοηθούν σε αυτό;

Το θέμα των συμβάσεων και της τροποποίησης που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς, το υπουργείο Πολιτισμού το αντιμετωπίζει σήμερα και προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στα πλαίσια του εφικτού.

Δημ: Το ίδιο συμβαίνει και στις ΔΕΚΟ; Είδαμε χθες την τεράστια αύξηση των ζημιών. Θα πρέπει να έχουμε μείωση μισθών ή να σταματήσουν να «πέφτουν» χρήματα στις ΔΕΚΟ;

Το ζήτημα των ΔΕΚΟ θα μου επιτρέψετε να το χωρίσω σε τρία μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να εξετάσουμε. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο σε ένα σύγχρονο κράτος να υπάρχουν οργανισμοί κοινής ωφελείας. Δεύτερον, θα πρέπει να εξεταστεί το πώς διαχειρίζονται διαχρονικά και μελλοντικά αυτοί οι οργανισμοί. Και τρίτον, ο ρόλος αυτών των ΔΕΚΟ, των καινούριων ΔΕΚΟ, των εκσυγχρονισμένων, στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Εάν μπούμε στην επικοινωνιακή δίνη του μισθολογίου και του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ οι οποίες βρίσκονται σε πτώση αυτή τη στιγμή και όντως δεν λειτουργούν καλά, λειτουργούν εις βάρος της ίδιας της κοινωνίας θα έλεγα, τότε φεύγουμε από τη βασική αρχή ότι ένα κράτος πρέπει να έχει και φορείς κοινής ωφελείας, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Δημ: Δε νομίζω ότι είναι αρκούντως νεοφιλελεύθερο να μη θέλει ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, να πληρώνεται ο αντίστοιχος στο δημόσιο με τα τριπλάσια χρήματα…

Ακριβώς αυτό τόνισα, ότι υπάρχει μία διαστρέβλωση πάνω στο τι σημαίνει ΔΕΚΟ στην Ελλάδα και πιθανόν και σε κάποιες άλλες χώρες. Καμία επιχείρηση δημόσιου οφέλους δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική –μισθολογικά πάντα μιλάω- σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα είναι πώς αυτοί οι δύο διαφορετικοί τομείς, που παράγουν μία διαφορετική οικονομία, είναι συμπληρωματικοί στην πορεία ανάπτυξης της χώρας. Δηλαδή στον ΟΣΕ, το να πάμε και να κρίνουμε μόνον μισθολογικά την κατάστασή του, νομίζω ότι είναι λάθος. Φυσικά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι 12 δις είναι ο δανεισμός των ΔΕΚΟ τα τελευταία χρόνια. Και το 2007, όταν η ΝΔ προσπαθούσε να το κάνει «σημαία» της εκσυγχρονιστικής της πολιτικής, αντί να τον εξυγιάνει, αύξησε το κόστος του κατά 32% περίπου. Αυτό όμως, πέρα και έξω από την κακή διαχείριση, πρέπει πάνω απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε εάν θέλουμε ΔΕΚΟ –που θέλουμε- και δεύτερον, πώς εκσυγχρονίζουμε τις ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα τον τομέα των μεταφορών, που να είναι συμπληρωματικός με όλες τις άλλες αν αναπτυξιακές πολιτικές. Και πώς με τη λειτουργία των ΔΕΚΟ καλύπτονται ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών ή ανάγκες κοινωνικών στρωμάτων τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα μεταφορικά μέσα.

Δημ: Βλέπουμε μία στοχοποίηση που συνεχώς εντείνεται στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Δεν ασκεί πολιτική που στηρίζεται από την κυβέρνηση; Εφαρμόζει δική του πολιτική;

Νομίζω ότι η τελευταία στοχοποίηση έχει γίνει από τη ΝΔ κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, με το να βγει να ζητήσει συγνώμη γιατί έκανε έναν υπαινιγμό -όχι αναφορά- στο όνομα του κ. Καραμανλή περί διεφθαρμένης χώρας. Που δεν ειπώθηκε έτσι, ούτε ακριβώς έτσι, που δεν είχε γίνει αναφορά για κανέναν πρωθυπουργό. Κλείνω όμως την παρένθεση αυτή. Πιστεύω ότι η ΝΔ έχει κολλήσει στο θέμα της συγνώμης εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου διότι στην ουσία προσπαθεί να εξιλεωθεί και η ίδια απέναντι στον ίδιο τον Καραμανλή. Εάν θεωρεί ότι με ένα συγνώμη του κ. Παπακωνσταντίνου έναντι του κ. Καραμανλή, γίνεται μία κάθαρση όλων των βεβαρυμμένων υποθέσεων που έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, νομίζω ότι πρώτον, ομφαλοσκοπούν και δεύτερον ότι δεν ενδιαφέρεται η κοινωνία εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητήσει συγνώμη στον κ. Καραμανλή για τα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του. Είναι πέρα και έξω από την πραγματικότητα η ΝΔ, προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα ενώ η κοινωνία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει άλλα ζητήματα πολύ πιο σοβαρά.

Δημ: Η ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι όταν θα έρθει στην εξουσία θα συστήσουν εξεταστική για να βρουν ποινικές ευθύνες ενός και μόνο προσώπου, του κ. Παπακωνσταντίνου…

Μιλάτε πάντα για τη διαδικασία του μνημονίου και τον τρόπο διαχείρισης. Η ΝΔ προφανώς στοχοποιεί την οικονομική πολιτική, διότι διαμέσου αυτής της στοχοποίησης προσπαθεί να καλύψει τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων και όλης της κακοδιαχείρισης. Θέλετε να δούμε τις ΔΕΚΟ που η ζημία αυξήθηκε κατά 31% από το 2007 μέχρι το 2009, σε μία περίοδο που ο κ. Χατζηδάκης προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει κι είχε μεγαλόπνοο σχέδιο; Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στο τερέν του ΠΑΣΟΚ για να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από μεγάλα προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη τόλμη και με μεγάλες μεταρρυθμίσεις προσπαθεί να επιλύσει και όχι να φυγοπονήσει. Με αυτή την τακτική λύνει και εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ, όταν και η κ. Μπακογιάννη αποχωρεί, δημιουργεί ένα άλλο κόμμα και ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ενοποιήσει ξανά με λαϊκό τρόπο την κοινωνική βάση της ΝΔ.

Δημ: Συμφωνείτε δηλαδή με τον κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σαμαράς είναι λαϊκιστής;

Συμφωνώ με την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς, αντί να κάνει εποικοδομητική πολιτική για να ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, αποποιείται αυτές τις πολιτικές δυνατότητες που έχει και εμπλέκεται σε μία εσωστρέφεια που το κόμμα του τον προκαλεί να κάνει.

Δημ: Εάν η χώρα δεν καταφέρει επιτυχώς να βγει στις αγορές το 2012, βλέπετε νέο μνημόνιο; Και άρα νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση, έστω κι αν μας κρίνουν πολύ αυστηρά ότι ακολουθούμε μία σκληρή πολιτική, περιοριστική σε πάρα πολλές δαπάνες προς κοινωνικά στρώματα, ένας είναι ο βασικός μας στόχος. Ότι πρέπει να κλείσουμε όσο το πιο δυνατόν γρήγορα τις υποχρεώσεις μας προς το μνημόνιο, δηλαδή προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ που μας έχουν δανείσει. Εδώ θέλω να ξεχωρίσω δύο πολύ μεγάλα ζητήματα. Όταν μιλάμε για αναδιάρθρωση του χρέους, οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι το πώς θα γίνει πιθανά η νέα αποπληρωμή του δανείου, που μας έχουν δανείσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΔΝΤ. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αναδιάρθρωση του χρέους, των οφειλών της Ελλάδας προς τους ιδιώτες, που εντάσσεται στο χρέος των 310 δις ευρώ, ένα τεράστιο ποσό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Το θέμα ενός καινούριου μνημονίου το έχει αποσαφηνίσει πλήρως τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν εμπλέκεται σε συζήτηση για το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ, γιατί είναι μια υπόθεση που αφορά τις χώρες που μας έχουν δανείσει. Και δεύτερον, ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ακολουθεί μέτρα και σταθμά έτσι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την κρίση την οποία βρισκόμαστε. Εξ ου και ο προϋπολογισμός τον οποίο καταθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δηλώνει ότι εφαρμόζει μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν το έλλειμμα πολύ πιο κάτω –έστω σε μικρή ποσοστιαία διαφορά- από αυτό το οποίο είχε εγγραφεί στο μνημόνιο.

Δημ: Δηλαδή δεν υπάρχει θέμα νέου μνημονίου;

Νέο μνημόνιο δεν υπάρχει. Οι χώρες που μας έχουν δανείσει, που έχουν πάρει εντολή από την εθνική Βουλή τους, θα συζητήσουν τους όρους με τους οποίους θα πάρουν πίσω τα χρήματα που μας έχουν δανείσει. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση αποπληρωμής των ομολόγων το 2012 και 2013. Αυτό το ποσό πνίγει την ελληνική οικονομία και σφίγγει πολύ τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα. Πιθανόν οι ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον δουν ότι η υλοποίηση των πολιτικών αναδιαρθρώσεων της οικονομίας, μεταρρυθμίσεων προχωράει πολύ καλά, να ζητήσουν την έγκριση της εθνικής Βουλής της κάθε χώρας να μεταφέρουν την αποπληρωμή μετά από κάποια χρόνια.

Δημ: Θα έχουμε τα πορίσματα για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου. Απ’ όσο μαθαίνουμε θα υπάρξουν και παραπομπές. Ήταν μόνο πολιτικό σκάνδαλο;

Προφανώς όχι.