ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2010

Η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται τους τελευταίους 14 μήνες στην εξόφληση λογαριασμών των συμβεβλημένων γιατρών Φθιώτιδας με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.
Ειδικότερα, η κ. Μπατζελή στην ερώτησή της προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο τονίζει ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν φθάσει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να σκέφτονται άμεσα το ενδεχόμενο διακοπής της συνεργασίας τους με τον ΟΠΑΔ.
Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς-ασφαλισμένους εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς πολλές απαραίτητες εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται γιατί δεν περιλαμβάνονται στο Π.Δ του 1991, ενώ μέχρι σήμερα οι εξετάσεις ήταν κοστολογημένες και αποδεκτές από τον ΟΠΑΔ και το πρόβλημα επιλυόταν με Υπουργικές Αποφάσεις.

Παρατίθεται αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης.


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ΟΠΑΔ Φθιώτιδας

Υπουργέ,
Παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση λογαριασμών των συμβεβλημένων ιατρών της Φθιώτιδας με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η καθυστέρηση αγγίζει τους 14 μήνες, συγκεκριμένα σήμερα εξοφλούνται λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου 2009.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας οι συμβεβλημένοι ιατροί προτίθενται να διακόψουν τη συνεργασία με τον ΟΠΑΔ γεγονός που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για τους ασθενείς-ασφαλισμένους.
Ταυτόχρονα πάρα πολλές εξετάσεις απαραίτητες για πολλούς ασθενείς δεν πραγματοποιούνται γιατί δεν περιλαμβάνονται στο Π.Δ. του 1991.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι παραπάνω εξετάσεις ήταν κοστολογημένες και αποδεκτές από τον ΟΠΑΔ και το πρόβλημα επιλυόταν με Υπουργικές Αποφάσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια μέτρα θα λάβει για την επίσπευση της εξόφλησης των συμβεβλημένων ιατρών του ΟΠΑΔ;

2. Πως εξελίσσεται η έκδοση νέου Π.Δ. και των σχετικών αποφάσεων για τη διεύρυνση της λίστας των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΟΠΑΔ;