ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2010

Η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τη σύνταξη Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, η κ. Μπατζελή στην ερώτησή της προς την κ. Τίνα Μπιρμπίλη τονίζει ότι ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών, ως ένας δυναμικός τομέας με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η Στερεά Ελλάδα, λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, εγείρει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, των ήδη υφισταμένων και νέων, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την ακύρωση διοικητικών πράξεων αδειοδότησης από το ΣτΕ. Είναι σκόπιμο να προωθηθεί ο Ειδικός Χωροταξικός Σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα του τομέα.

Επισυνάπτεται η πλήρης ερώτηση:

«Υπουργέ,
Μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, είναι και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις Υδατοκαλλιέργειες, στο πλαίσιο της γενικότερης αναπτυξιακής πολιτικής.
Και αυτό, γιατί η έλλειψη Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών έχει ως συνέπεια να ακυρώνονται οι διοικητικές πράξεις αδειοδότησης των μονάδων από το ΣτΕ και μάλιστα όχι μόνο νέων μονάδων, αλλά και υφιστάμενων που έχουν χωροθετηθεί νόμιμα κατά το παρελθόν, με σοβαρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο.
Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής με σημαντική συμβολή στην εθνική οικονομία, λόγω της εξωστρέφειάς του (το 75% της παραγωγής τους εξάγεται).
Οι Οργανώσεις του κλάδου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθόσον το αρμόδιο Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., ενώ μέχρι προ μηνών παρουσίαζε σχετική κινητικότητα όσον αφορά τις διαδικασίες σύνταξης του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις υδατοκαλλιέργειες και είχε μάλιστα ανακοινωθεί ότι το σχετικό Σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Αύγουστο, το θέμα έχει παγώσει και έχει σταματήσει κάθε ενέργεια για την ολοκλήρωσή του.
ΕΠΕΙΔΗ
Η καθυστέρηση του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις υδατοκαλλιέργειες παρατείνει και οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα του κλάδου, σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς του, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού άλλων χωρών,
ΕΠΕΙΔΗ
Η επίλυση του προβλήματος της χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιέργειας έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του κλάδου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2007 – 2013, με άμεσο κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών πόρων σημαντικού ύψους,
ΕΠΕΙΔΗ
Οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας δυναμικός τομέας, η ανάπτυξη του οποίου έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία, αλλά και για την ανάπτυξη πολλών περιφερειών, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Στερεάς Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάστε:
- Για ποιους λόγους καθυστερεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της σύνταξης του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. για τις υδατοκαλλιέργειες;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, προκειμένου να υλοποιηθεί μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ για την ανάπτυξη του κλάδου των Υδατοκαλλιεργειών στη χώρα, καθώς και την προώθηση νόμου-πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, όπου έχει ήδη προετοιμασθεί από το ΥΠΑΑΤ».