ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΣΚΑΪ 100.3 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

20 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Μπατζελή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ισχύει για την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει στη χώρα μας κυρώσεις;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι έχουμε ένα σύνολο κυρώσεων για την περίοδο 2004-2007, το οποίο φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Και αυτό χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία, η οποία είναι και η πιο άμεση αφορά τις ποινές που επιβάλλει η Ε.Ε στην Ελλάδα από τη μη σύσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληρωμών, το λεγόμενο ΟΣΔΕ, όπου επειδή δεν ολοκληρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζεται ένα ποσοστό κυρώσεων της τάξης του 10-15% με βάση τον Κοινοτικό Κανονισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιος φταίει που δεν ολοκληρώθηκε;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εμείς ως κράτος. Γενικά αναφέρομαι. Το σύστημα λοιπόν του ΟΣΔΕ τώρα όμως ολοκληρώθηκε. Φυσικά ταλαιπωρήθηκαν οι αγρότες και εμείς. Διότι καθυστερήσαμε να πληρώσουμε συνειδητά τις κοινοτικές επιδοτήσεις το 2009. Διότι είχαμε στόχο ότι πρέπει να κλείσει η ιστορία ενός μηχανογραφικού συστήματος… Πάρα πολύ απλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τόσο απλό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αποδείχθηκε λοιπόν ότι σε 9 μήνες το κλείσαμε και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής μας είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι αγρότες θα πάρουν τις επόμενες ημέρες προκαταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων με έγκριση της Επιτροπής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οπότε το σύστημα ΟΣΔΕ το κλείσαμε μέσα σε εννέα μήνες.
Γιατί είχαμε θέσει ως προτεραιότητά μας να κλείσει η ιστορία ενός μηχανογραφικού συστήματος.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΕΛΓΑ, το περίφημο «πακέτο» Χατζηγάκη ύψους πλέον των 500 εκατ. ευρώ θα σας πω το εξής. Όλοι είχαμε υποστηρίξει και οι ίδιοι οι φορείς ακόμη, ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε δοθεί από πλευράς ΝΔ θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Θα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί, να είχε γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή ότι έχουν πάθει ζημιά οι αγρότες. Και αφού πάρουν την έγκριση, να δώσουν τα χρήματα σε εκείνους που πραγματικά τα δικαιούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχε κοινοποιηθεί;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καθόλου. Δόθηκαν, εάν θυμάστε, τον Ιανουάριο του 2009 και μέχρι τον Ιούνιο του 2009 μέσα από την αλληλογραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είχαν πάρει ούτε επιστολή για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν αυτά τα χρήματα.
Εμείς τι έχουμε κάνει;
Ανασυγκροτήσαμε τον Οργανισμό του ΕΛΓΑ και συγκροτήσαμε ένα σύστημα διαφάνειας. Αυτό δεν ξέρω πώς θα το κρίνει ο ελληνικός λαός, αλλά εμείς το κάναμε γιατί έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε το σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για την περίοδο που ήσαστε εσείς Υπουργός;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Και ψηφίστηκε και η τροπολογία για την ανάληψη των χρεών του ΕΛΓΑ από το Δημόσιο πριν μερικές ημέρες. Δεν έχει σημασία αν ήμουν εγώ ή τώρα ο κ. Σκανδαλίδης. Είναι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Εμείς το χρέος του ΕΛΓΑ, 3,1 δισ. ευρώ, το οποίο έγινε επί της διακυβέρνησης της ΝΔ, το μεταφέραμε στον Εθνικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα αυτά τα λεφτά θα κληθούμε να τα δώσουμε πίσω;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με αυτά τα χρήματα θα επιβαρυνθεί εκτιμώ το χρέος, ολίγον το έλλειμμα, αλλά δεν παύει όμως να είναι μια σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε τους φακέλους μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξέρουμε όλοι μας τι πολιτική κάνουμε και με ποιους συνομιλούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μήπως αυτή η εξέλιξη και σε σχέση και με τα άλλα προβλήματα που έχουμε με τις ΔΕΚΟ, φέρουν πιο κοντά τα νέα μέτρα;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θέλω να σας πω το εξής. Ότι και αν δεν το κάναμε, το μόνο το οποίο θα είχαμε, θα ήταν ένας αδιαφανής, γκρίζος φάκελος, τον οποίο, όταν θα ερχόταν η Επιτροπή, εμείς θα έπρεπε να τον «κρύβουμε». Πόσο θα συνεχιζόταν αυτό; Προτιμήσαμε λοιπόν όλα στο τραπέζι, με διαφάνεια για να ξέρουμε πώς θα πληρώσουμε. Διότι έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να κλείσουμε το ταμείο του ΕΛΓΑ ή να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό λοιπόν έχει τελειώσει. Και θέλω να τονίσω το εξής επειδή ακούγονται διάφορες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ ότι αιφνιδιάστηκε από την Ανακοίνωση της Επιτροπής για την άμεση επιβολή κυρώσεων ύψους 370 εκατ. ευρώ. Διότι γνώριζε πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Και πάνω από όλα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε πει ότι με μαγικό τρόπο θα κλείσει το έλλειμμα του κράτους, προφανώς είτε δεν τον είχαν ενημερώσει είτε στο μαγικό δικό του κόσμο πρέπει να βάλει και το 1,3 δισ. ευρώ μέσα. Συνεπώς συνέχεια ανακαλύπτουμε καινούργια ζητήματα, τα οποία επιβαρύνουν καταρχήν εμάς τους ίδιους τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανακαλύπτουμε συνέχεια πρόσθετα βάρη, τα οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση πώς θα τα καλύψει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πώς θα τα καλύψει. Έχετε απόλυτο δίκιο. Και δε ξέρω κατά πόσο μια τέτοια διαχείριση πλέον θεσμικά, όπως συμβαίνει παντού και κυρίως στην Ευρώπη, αυτά τα ζητήματα, να περνούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Το πώς διαχειρίζεται ένας υπουργός, ένας γενικός γραμματέας αποτελεί όχι μόνο ζήτημα διαφάνειας, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημασία έχει πώς θα διαχειριστούμε το παρελθόν μας, το οποίο έρχεται ως τεράστιο βάρος στις πλάτες όλων μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η διαπραγμάτευση αυτή που την ξέρει και ο κ. Σκανδαλίδης, είναι σκόπιμο να διαπραγματευθεί να πληρωθεί σε δόσεις. Φυσικά η διαδικασία είναι ότι μπορούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα καθυστερήσουν, αλλά εμείς θα τα έχουμε πληρώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούμε εμείς να πείσουμε ότι τα λεφτά αυτά δεν ήταν εθνικές ενισχύσεις;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν πείθονται. Αν είναι εθνικές ενισχύσεις, θα τα επιστρέψουμε εις διπλούν. Δε νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τέτοια πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Μπατζελή σας ευχαριστούμε πολύ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ.