ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 RADIO 97,2 F.M KΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΧΩΜΕΝΙΔΗ

Στη νικηφόρο πορεία του Κλέαρχου Περγαντά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην αναγκαία και ενεργό συμμετοχή πολιτικών και πολιτών για την επιτυχία του Καλλικράτη, αναφέρθηκε η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Ant1 97,2 FM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Χρήστο Χωμενίδη.
Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, στην αναγκαία ύπαρξη του μνημονίου ως τρόπου χρηματοδότησης, αλλά και στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τον Έλληνα πολίτη.
«Το μνημόνιο μας διευκόλυνε να λειτουργήσουμε ως κράτος τα επόμενα χρόνια, έως ότου υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι δομικές αλλαγές, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κ. Μπατζελή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή πώς αισθάνεστε που είστε το πρόσωπο για το οποίο είπαν πολλοί ότι ουσιαστικά έγινε ο ανασχηματισμός;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν να πω ότι ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί πλέον είδηση. Έχει κλείσει αυτό το θέμα. Αυτό το οποίο μετράει από εδώ και πέρα είναι η εφαρμογή των πολιτικών και του προγράμματος που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Θα τα πούμε όλα αυτά. Εγώ όμως θέλω να ρωτήσω πώς αισθάνεστε εσείς που είστε εκτός Κυβέρνησης;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αισθάνομαι καλά. Αισθάνομαι ότι έχω πλέον χρόνο για να συμμετέχω ενεργά στις δραστηριότητες του Κοινοβουλίου. Και προσπαθώ, εγώ και οι άλλοι βουλευτές να αναδείξουμε το κοινοβουλευτικό έργο, τα προβλήματα της ίδιας της κοινωνίας, το πώς εκφράζονται σε εμάς που αποτελούμε ουσιαστικά τη «φωνή» των πολιτών στη Βουλή. Και πάνω από όλα προσπαθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά και στη ζωή αυτού του τόπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή είστε «στρατιώτης» στο ΠΑΣΟΚ;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ένας πολιτικός και μάλιστα Βουλευτής μπορεί να μη φέρει την ταμπέλα του «στρατιώτη», οφείλει όμως και πρέπει να είναι μαζί και να δένει όλο το σχήμα, κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί δε δεχθήκατε να εκτεθείτε ως υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς; Το ρωτάμε ευθέως.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας απαντήσω ευθέως. Το Κοινοβούλιο είναι ένας σημαντικός θεσμός της δημοκρατίας. Έχει 300 βουλευτές. Η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα είναι πλέον ένας καινούργιος θεσμός από την επόμενη χρονιά. Σε αυτούς τους θεσμούς μπορούν να εκλεγούν και πρέπει να εκλεγούν τοπικά και περιφερειακά στελέχη, τα οποία έχουν διαδραματίσει μια πορεία σε ένα θεσμό δύσκολο και τον οποίο γνωρίζουν καλά. Δεν πιστεύω όλοι μας να ξέρουμε όλα τα πράγματα. Αυτό το όλοι είναι για όλα δε νομίζω ότι είναι μια πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου κινήθηκε στη γραμμή της Κατερίνας Μπατζελή βάζοντας υποψηφίους ανθρώπους που δεν είναι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Στους τρεις μεγάλους δήμους δηλαδή έβαλε τον Καμίνη, τον Μπουτάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έβγαλε τη Μπατζελή από την Κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εγώ θα επαναλάβω ότι ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί είδηση πλέον. Έχει συζητηθεί πολύ. Αυτό πάντως που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε μια δύσκολη περίοδο και όλοι μαζί, βουλευτές, στελέχη της Τ.Α, ενεργοί πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό το θεσμό για να αποκτήσει σάρκα και οστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όμως θέλω να σας ρωτήσω, πριν πάμε εκεί, το εξής. Έβαλε o Παπανδρέου και όχι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Και η αντιπολίτευση. Και ο Σαμαράς. Έβαλε σε αυτές τις εκλογές, τις περιφερειακές ένα διακύβευμα. Που αφορά στο μνημόνιο και την πολιτική της Κυβέρνησης. Δεν θα ήταν λογικό εκεί να θελήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να βάλει προβεβλημένα στελέχη προκειμένου να διεκδικήσουν μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τα προβεβλημένα στελέχη σε ένα κόμμα δεν είναι μόνο οι βουλευτές. Προβεβλημένα στελέχη είναι και αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και εάν ένα κόμμα πιστεύει ότι τα προβεβλημένα στελέχη είναι μόνο αυτά της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο ίδιος ο Παπανδρέου διαχρονικά έχει αναδείξει περιφερειακά στελέχη και μάλιστα κάνοντας πολλές φορές και καινοτόμες παρουσίες και εκκεντρικές πολλές φορές θα έλεγα κινήσεις για να αναδείξει αυτά τα στελέχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλές εκ των οποίων δεν του βγήκαν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εκ των οποίων οι περισσότερες δοκιμάστηκαν και συνεχίστηκαν να δοκιμάζονται. Όλοι δοκιμαζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαν λοιπόν πολύ ποια είναι αυτή η Μπατζελή που αρνήθηκε στο Γιώργο Παπανδρέου μια τόσο τιμητική θέση; Ποια είναι αυτή η Μπατζελή που δε δέχτηκε να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Στερεάς, να πάρει το ρίσκο που στο κάτω κάτω είναι και πατρίδα της, που στο κάτω κάτω ο ίδιος ο Παπανδρέου την πήρε και την έβαλε στην Κυβέρνηση. Και την ανέδειξε αναγνωρίζοντας βέβαια τις ικανότητές της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εκ μέρους μου το τι πιστεύω για το ρόλο και τη σημασία του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτό το τόπο. Και το πιστεύω ακράδαντα και το έχω αποδείξει διαχρονικά στην πολιτική πορεία του ίδιου του Παπανδρέου εντός του κόμματος. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω. Και θέλω να το υπογραμμίσω γιατί πάντα ήμουν ένα στέλεχος που είχε ανεξάρτητες ιδέες και πάντα υποστήριζα ανεξάρτητα τις ιδέες τις οποίες πολιτικά πίστευα. Και μέσα σε αυτές ήταν πάντοτε ο Γιώργος Παπανδρέου και νομίζω ότι πάρα πολλές φορές, σε περιόδους κατά τις οποίες καταγράφηκαν προσπάθειες υποβάθμισής του, εγώ επέλεξα την αντίπερα όχθη, παρέχοντας φανερά την υποστήριξή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε κάποιοι ότι ήταν και το σκεπτικό του ίδιου του Πρωθυπουργού όταν αποφάσισε να βγάλει ένα μόνο στέλεχος εκτός Κυβέρνησης. Μάλιστα πάρα πολλοί είπαν όχι στον Πρωθυπουργό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ακριβώς λοιπόν γι’ αυτό. Επειδή είμαστε πολύ κοντά πολιτικά με το Γιώργο Παπανδρέου, είχε την άνεση να μου κάνει αυτή την πρόταση έναντι των άλλων, για τους οποίους πιθανό να είχε κάποιο άλλο σκεπτικό. Και αυτός ήταν και ο διάλογος που είχα με τον Πρωθυπουργό. Ένας διάλογος πολιτικός σεβόμενος ο ένας τον άλλο. Και νομίζω ότι αυτή η σχέση σεβασμού συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή σας πρότεινε να είστε υποψήφια Περιφερειάρχης. Του είπατε όχι με το επιχείρημα αυτό το οποίο είναι απολύτως σεβαστό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με πολιτικά επιχειρήματα. Και όχι προσωπικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τότε σας απάντησε ότι εν τοιαύτει περιπτώσει δε θα συμπεριληφθείτε στην νέα Κυβέρνηση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι. Το χειρισμό του ανασχηματισμού πάντα τον έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το χειρισμό μιας πολιτικής συζήτησης για αλλαγή ενός προσώπου από τη Βουλή να πάει σε ένα άλλο θεσμό, που δεν έχει εκλεγεί, αλλά πάει να εκλεγεί, όπως στη δική μου περίπτωση, είναι θέμα του ίδιου του προσώπου που του γίνεται η πρόταση. Η πρόκληση ήταν ότι τα γκάλοπ θεωρούσαν τη Μπατζελή ότι βγαίνει πρώτη σε όλους τους νομούς. Ένας Πρωθυπουργός όμως εξετάζει στεγνά το αποτέλεσμα. Ότι έχω σίγουρη μία περιφέρεια. Λόγω και της διαπροσωπικής σχέσης και της πολιτικής ευθύνης του, είχε αυτή την πίεση απέναντί μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τα άλλα δηλαδή δεν υπήρχε πρόβλημα. Δηλαδή, άμα είχατε πει εσείς όχι και είχε πει οκ βάζω κάποιον άλλο. Νομίζω ο κ. Περγαντάς πήγε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ο κ. Περγαντάς ο οποίος θα βγει από την πρώτη Κυριακή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα είχατε πει απλώς όχι και ήταν ο Περγαντάς και παραμένατε στο υπουργικό συμβούλιο, δε θα μιλάγαμε τώρα γι’ αυτό το ζήτημα. Υπάρχει κατά την αντίληψή σας σχέση αιτίας αποτελέσματος; Δηλαδή επειδή αρνηθήκατε τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη, ο Παπανδρέου σας έβγαλε από την κυβέρνηση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτή είναι μια ερώτηση που νομίζω πρέπει να απευθύνετε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Να επαναλάβω ότι ο ανασχηματισμός έχει κλείσει. Έχουμε νέα κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο είναι απλωμένο, αλλά παρά το γεγονός αυτό, είναι μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες έχει μπροστά της να υλοποιήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κατερίνα Μπατζελή είναι η μοναδική υπουργός, το μοναδικό πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από αυτό το υπουργείο, στο οποίο η καρέκλα είναι «ηλεκτρική» και αντιμετώπισε αποτελεσματικά και «αναίμακτα» μια δύσκολη και περίπλοκη αγροτική κινητοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήνουμε το θέμα αυτό και πάμε στη σημερινή καθημερινότητα που αφορά τους πολιτικούς και τους πολίτες. Εγώ ρωτώ ευθέως: Έχετε την εντύπωση ότι η καθημερινότητα για τον ελληνικό λαό μπορεί να βιωθεί; Είναι ανεκτή με τη φορολογία, τα μέτρα, την ακρίβεια;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση και πάνω από όλα είναι δύσκολη και η κοινωνική συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών. Γιατί έχουμε σημαντικές μειώσεις των εισοδημάτων τους. Έχουμε μείωση της ανταγωνιστικότητας. Ουδείς παράγει. Και με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε αύξηση της ανεργίας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντιμετωπίζεις; Ως Κυβέρνηση;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Γίνονται σημαντικότατες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί. Αλλά αυτό το ζήτημα της καθημερινότητας και μάλιστα βάσει και του καινούργιου προϋπολογισμού, όλοι ευελπιστούμε ότι θα δούμε σε αυτόν και κοινωνικά μέτρα, τα οποία θα βελτιώσουν, δε θα ισοσκελίσουν σε πρώτη φάση, την εισοδηματική κατάσταση των χαμηλόμισθων και κυρίως των συνταξιούχων.
Ο ίδιος Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα της μείωσης των συντάξεων με κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε αυτή η ηλικία, η τρίτη ηλικία να μπορέσει να περάσει όσο το δυνατόν αλώβητη την επόμενη χρονιά, η οποία είναι χρονιά σκληρή, διότι εφαρμόζονται τα μέτρα του 2010 και πιθανά κάποια συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία οφείλουμε να εφαρμόσουμε. Κι αυτό για να βρούμε και τα επαρκή ώστε να αντισταθμιστούν τα κενά του προϋπολογισμού, τα οποία πιθανόν υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον τομέα της υγείας. Από χθες έχουν σταματήσει οι προμηθευτές να προμηθεύουν τα νοσοκομεία. Τα υλικά αυτά έχουν να πληρωθούν πολλά χρόνια. Εκεί τι γίνεται;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μετά τα ελληνοτουρκικά, πιστεύω ότι το θέμα της υγείας στην Ελλάδα είναι το πιο πολύπλοκο ζήτημα διαχρονικά. Και εάν οι προμηθευτές π.χ. κόβουν τις προμήθειες, πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο των προμηθευτών και πώς έχουν διαχειριστεί τα ζητήματα των φαρμάκων, των υπερτιμολογήσεων. Σε αυτόν τον τομέα ο κ. Λοβέρδος τώρα και προηγουμένως η κ. Ξενογιαννακοπούλου προσπαθεί να βάλει μια τάξη. Διότι το κακό στην ελληνική οικονομία και τα υπουργεία και συμπεριλαμβάνω και το ΥΠΑΑΤ, δεν ξέρουμε με ποιους διαπραγματευόμαστε. Ποιοι είναι οι προμηθευτές. Πότε εμπλέκονται. Πότε πληρώνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν κ. Μπατζελή πηγαίνετε στην ιδιαίτερη πατρίδα, τη Φθιώτιδα, βρίσκεστε μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα «Κατερίνα πιάσαμε πάτο. Στις 15 κάθε μήνα θέλουμε δανεικά για να βγάλουμε το μήνα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει πολλά χρέη του κράτους, τα οποία έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι μας έχουμε συμβάλλει, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, στη δημιουργία αυτού του χρέους, σαν αντίληψη, σαν κοινωνική συμπεριφορά, σαν οικονομική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα έχουμε δηλώσει ότι προσπαθούμε με οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές να βελτιώσουμε και να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτίθεται ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να παράγει ένα δίκαιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των πολιτών. Εδώ βλέπουμε μια υπέρογκη φορολόγηση στη μεσαία τάξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σε αυτό. Τα χαμηλά εισοδήματα δεν φορολογούνται. Αντιθέτως μας έχουν κατηγορήσει ότι έχουμε αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα. Έχει τεθεί το πλαφόν των 12.000 ευρώ τα οποία δεν φορολογούνται, και από εκεί και πέρα έχει μπει μια πολύ μεγάλη κλίμακα διαφοροποίησης της φορολόγησης ως κοινωνικό στοιχείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι έμμεσοι φόροι του 24%;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Έμμεσοι φόροι δεν υπάρχουν 24%. Υπάρχει μια φορολόγηση. ΤΟ ΦΠΑ κρίνεται από εθνικές και κοινοτικές πολιτικές. Υπάρχει μια συζήτηση εάν θα αλλάξει η έμμεση φορολόγηση στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα.
Όντως, η έμμεση φορολογία είναι άδικη με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται. Όμως είναι μια φορολογία που μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, εφόσον εφαρμοστούν σωστά και κατόπιν να περάσει σε αναδιανομή τους.
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας. Δεν παράγει κανένας. Πλέον τα πάντα εισάγονται. Αυτό από μόνο του αυξάνει το κόστος ζωής στον Έλληνα, ο οποίος μάλιστα δέχεται και μία μείωση εισοδηματική.
Τώρα θα μου πείτε ότι έχουμε αργήσει για τον αναπτυξιακό νόμο. Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ένας αναπτυξιακός νόμος που θα επικεντρώσει όλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και όλους τους κοινοτικούς πόρους με στοχευμένες πλέον πολιτικές και τομείς, θέλει σκέψη και διαβούλευση.
Η οικοδομή όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και το ξέρετε ήταν μια πολύ μεγάλη δραστηριότητα που ήταν πέρα και έξω από την πραγματική οικονομία. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και μάλιστα της εξοχικής κατοικίας ήταν πολύ μεγάλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν όμως κινητήριος μοχλός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ήταν κινητήριος μοχλός δανεισμού των μικρομεσαίων, των καταναλωτών να πηγαίνουν να δανείζονται στην τράπεζα για να πληρώνουν 5.000 το τετραγωνικό σε μια εξοχική κατοικία.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι φερόμαστε με την ίδια νοοτροπία όπως φερόμαστε τα προηγούμενα 30 χρόνια και κοιτάμε το καθρεφτάκι όταν οδηγούμε και δεν κοιτάμε μπροστά, τότε έχουμε πρόβλημα. Και γι’ αυτό είπα προηγουμένως, ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος αυτό και για τα δεινά στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα.
Για τους παραπάνω λόγους φθάσαμε στο μνημόνιο. Το μνημόνιο μας διευκόλυνε να λειτουργήσουμε ως κράτος τα επόμενα χρόνια, έως ότου υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι δομικές αλλαγές, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Διότι φθάσαμε στο σημείο, μια χώρα μέλος της ΕΕ, να κινείται με πλασματικές ταχύτητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν έπρεπε να έχει γίνει;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω ότι τα μέτρα τα οποία εφαρμόσαμε έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα.