Υλοποιείται πλέον η αποζημίωση ελαιοπαραγωγών για το 2009 μετά από κοινές και επίμονες προσπάθειες


20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών του νομού Φθιώτιδας, αλλά και άλλων τεσσάρων νομών της Ελλάδας λόγω της καταστροφής των ελαιοδέντρων από ακραία καιρικά φαινόμενα για την περίοδο 2009 μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.
Η εν λόγω ΚΥΑ «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2009» προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων που θα καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Κρατικών  Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ.
Όπως δήλωσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας κ. Κατερίνα Μπατζελή «η απόφαση αυτή δικαιώνει μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2009 για τις διεκδικήσεις των ελαιοπαραγωγών που είχαν βεβαιωμένα υποστεί σημαντικές ζημίες και ζητούσαν την παροχή αποζημιώσεων προκειμένου να καλύψουν σημαντικό  μέρος από το απολεσθέν εισόδημα τους τη χρονιά 2009».
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κατερίνα Μπατζελή από το Δεκέμβριο του 2009 ως τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αίτημά της προς το Υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει την κάλυψη των αποζημιώσεων από πόρους του ΕΛΓΑ ώστε να αποκατασταθεί η απώλεια εισοδήματος σε αποδεδειγμένα πληγείσες περιοχές. Λόγω όμως της αναδιάρθρωσης και αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθυστέρησε η ολοκληρωμένη πρόταση από το ΥΠΑΑΤ τον Αύγουστο του 2010 για αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών των πληττόμενων περιοχών στα πλαίσια του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). Πρόγραμμα το οποίο συμπεριελάμβανε και άλλα προϊόντα, πέραν της ελιάς.
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2010 προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας.
Μετά την έγκρισή της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2011 υπεγράφη στις 23  Νοεμβρίου 2011 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η υλοποίηση του προγράμματος, εφόσον μάλιστα διασφαλίστηκαν οι αντίστοιχοι δημόσιοι πόροι  στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου 2011 η σχετική ΚΥΑ υπεγράφη και από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται από τον ΕΛΓΑ, ως τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, πρόσκληση στους δικαιούχους για  έναρξη υποβολής των δικαιολογητικών. Για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της τελευταίες τριετίας πριν τη ζημιά και ο υπολογισμός θα γίνει ανά εκμετάλλευση.
«Αποδεικνύεται έμπρακτα το δίκαιο αίτημα των παραγωγών και η ιδιαιτερότητα της καλλιεργητικής περιόδου 2009, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι η σχέση ειλικρίνειας και εντιμότητας που έχω με τους παραγωγούς αποδίδει καρπούς και ταυτόχρονα ενδυναμώνει τη θέληση όλων μας για ενίσχυση των κοινών προσπαθειών μας, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία», τόνισε η κ. Μπατζελή μετά την επίλυση του θέματος.