Θέσπιση μητρώου αγροτών

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 13/4/10
Θέσπιση μητρώου αγροτών
«Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων-Ορισμός Επαγγελματία Αγρότη», ένα νομοσχέδιο-τομή για την ελληνική γεωργία.
Με το νέο πλαίσιο που προωθούμε, αναδιοργανώνουμε τον αγροτικό χώρο με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Ταυτόχρονα, με την ειδική κάρτα-ταυτότητα αγροτών καταστούμε δυνατή την παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας και την ουσιαστική στήριξη της με σεβασμό στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του περιβάλλοντος. Μέσα από τις νέες δομές που προωθούμε ενισχύουμε τους επαγγελματίες αγρότες.

Βάσει στοιχείων του 2009 και των ισχυόντων κριτηρίων, μόνο το 33% των 871.377 δικαιούχων ενισχύσεων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του ποσοστού όσων επιλέγουν την αγροτική ως κύρια δραστηριότητα και η παράλληλη στήριξή τους ώστε να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Η χαρτογράφηση της αγροτικής δραστηριότητας είναι ένα σημαντικό βήμα, μεταξύ άλλων, για την δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων, την σωστότερη διαχείριση του κόστους παραγωγής αλλά και την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από ουσιαστικές και αποτελεσματικές πολιτικές με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί επί της ουσίας τη βάση πάνω στη οποία θα στηριχθεί η αγροτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που θα συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για μια ποιοτική και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία. Το νομοσχέδιο είναι προϊόν ενός εξαντλητικού διαλόγου μηνών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των αγροτών και γενικότερα της κοινωνίας και επιδιώκει να αποσαφηνίσουν βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια του «επαγγελματία αγρότη».

Ειδικότερα:
Με το Σχέδιο Νόμου για την «Καταγραφή των Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων-Ορισμός επαγγελματία Αγρότη»

δημιουργείται Ενιαία Βάση Δεδομένων που στο εξής θα ονομάζεται «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (ΜΑΑΕ)

στο ΜΑΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (φυτική, ζωική και αλιευτική) που αποσκοπεί στη παραγωγή αγροτικών προϊόντων, επαγγελματική δραστηριότητα που αφορά διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λειτουργία Αγροτοτουριστικών Μονάδων

ορίζονται ως επαγγελματίες αγρότες που μπορούν εγγραφούν στον ΜΑΑΕ, φυσικά πρόσωπα, ενήλικοι άνδρες και γυναίκες που είναι α) κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, β) ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή συνταξιοδοτούνται απʼ αυτόν, γ) ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας τους και λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους και δ) οι απασχολούμενοι στη αλιευτική παραγωγή οι οποίοι κάτοχοι επαγγελματική άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

εγγράφονται στο ΜΑΑΕ επίσης τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, δηλαδή α) οι κύριοι, συγκύριοι ή νομείς αγροτικής εκμετάλλευσης και β) οι μισθωτές ή αγρολήπτες αγροτικής εκμετάλλευσης εφόσον η μίσθωση ή η αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως.