Συνέντευξη Κατερίνας Μπατζελή στην Ισοτιμία

Σάββατο, 14/1/12
Κατερίνα Μπατζελή, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας, π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ και αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού του πλαισίου, αναμένει από τις εσωκομματικές διαδικασίες η βουλευτής Φθιώτιδας του Κινήματος και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Ενώ σχετικά με το θέμα της ηγεσίας απορρίπτει κάθε λύση μεταβατικού χαρακτήρα. Επίσης θεωρεί δεδομένη την απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην διεκδικήσει ούτε την πρωθυπουργία ούτε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εισπράτει φθορά, διότι είναι το μόνο κόμμα που «βάζει πλάτη» στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «έχει πέσει στα βαθιά», την ώρα που τα άλλα κόμματα απλά «δοκιμάζουν τη θερμοκρασία του νερού».

  1. Τι περιμένετε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου; Ημερομηνία εκλογής νέου Προέδρου ή έναρξη μιας πορείας ανασυγκρότησης, κατάληξη της οποίας θα είναι η ανάδειξη νέας ηγεσίας; Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι αναγκαίο να καταστεί «ορόσημο» για την επόμενη ημέρα όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά του πολιτικού συστήματος συνολικά. Είναι αναγκαίο ενωτικά και συλλογικά το ΠΑΣΟΚ να καταστεί ξανά «ρυθμιστής» και «πρωταγωνιστής» των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, μια «νωχελική» αυτοκριτική χωρίς τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του κινήματος και την αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού μας πλαισίου θα στερείται ουσίας και αποτελεσματικότητας και το κυριότερο δε θα βρει αντίκρισμα στην κοινωνία. Η οποιαδήποτε μεταβατικού τύπου πρόταση που συνδυάζεται για την παρουσίαση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές δεν μπορεί να είναι το επίκεντρο του πολιτικού μας διαλόγου.

  2. Μετά τη δήλωση του κ. Παπανδρέου, που δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, επανήλθε το θέμα από τον κ. Μπεγλίτη, που δήλωσε ότι το θέμα είναι «ανοικτό». Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Μέχρι να αποσαφηνισθεί η διαδικασία για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, βάσει του καταστατικού του δίνεται η δυνατότητα στα μέλη και πολύ περισσότερο στο νυν Πρόεδρο να είναι ξανά υποψήφιος. Πέραν όμως της καταστατικής δυνατότητας υπάρχει η πολιτική αξιολόγηση την οποία έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος για το ρόλο του και την πορεία του εντός του ΠΑΣΟΚ και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό μετράει και αυτό λαμβάνουμε ως δεδομένο.

  3. Μέχρι τώρα οι ενδιαφερόμενοι να διαδεχτούν τον κ. Παπανδρέου, πλην του κ. Χρυσοχοϊδη, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Πρέπει να το κάνουν στο Ε.Σ.; Η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στα όρια το να είναι δραματική και συνεπώς η ωριμότητα όλων των μελών του ΠΑΣΟΚ, των βουλευτών, αλλά και των υποψηφίων για αλλαγή σκυτάλης πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεμνότητα και σκεπτικισμό. Το πολιτικό σύστημα δε θα αλλάξει με αλλαγή προσώπων, αλλά με ανατροπή αντιλήψεων σε επίπεδο κομμάτων, κοινωνικών μηχανισμών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων. Ποιος άραγε έχει μονομερώς τη δυνατότητα αυτή τη δύσκολη στιγμή να αλλάξει όλα αυτά; Απαιτούνται νέα ισχυρά συλλογικά σχήματα.

  4. Οι υπουργοί που θα εμπλακούν, ως υποψήφιοι, στη διαδοχή, πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση; Αυτό εξαρτάται από τη διαδικασία που θα επιλεγεί, από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και εκείνου του Συνεδρίου που θα εκλέξει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτή η εσωκομματική διαδικασία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη λειτουργία της Κυβέρνησης Παπαδήμου, τότε ο κάθε υποψήφιος υπεύθυνα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του για τη χώρα και για τίποτα άλλο...

  5. Μέλη της κυβέρνησης, φερόμενοι ως υποψήφιοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, παίρνουν αποστάσεις από τη μνημονιακή πολιτική. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Η μνημονιακή πολιτική, αλλά και εκείνη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πέρα και έξω από την αποτελεσματικότητά τους μέχρι σήμερα κρίνονται από ευρωπαϊκής και διεθνούς πλευράς ως οι μοναδικές βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ιστορικής κρίσης του δημοσίου χρέους στη χώρα μας. Η οποία πλέον δεν αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, αλλά αποκτά συστημικό χαρακτήρα για την ίδια την Ευρώπη. Εκεί που όλοι κρινόμαστε είναι το κατά πόσο μπορέσαμε ως Κυβέρνηση και ως μέλη της Κυβέρνησης να πετύχουμε εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και πολλές από αυτές περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και ένα όχι τόσο κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον. Άρα ως Κυβέρνηση, αλλά και οι υποψήφιοι θα κριθούν επί αυτών των παρεμβάσεων και της αποτελεσματικότητάς τους. Φυσικά δεν μπορεί να γίνει ευρέως δεκτό ότι στελέχη τα οποία για δεκαετίες ήταν στο πολιτικό παρασκήνιο δεν θα κριθούν για τη συνολική τους πορεία και για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν ή επιδιώκουν να προσδιορίσουν την πορεία των επόμενων γενεών. Η κοινωνία μπορεί πραγματικά να ζητήσει μεγαλύτερες ανατροπές από αυτές που εμείς σχεδιάζουμε...

  6. Παρά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να εισπράττει τη φθορά. Μήπως πρέπει να πάρει αποστάσεις, μιμούμενο τα άλλα δύο κόμματα; Η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας θα κριθεί στο τέλος. Όσο δεν υπάρχει κατάληξη των δανειακών μας και δημοσιονομικών μας συμφωνιών με την Ευρώπη και τους διεθνείς οικονομικούς εταίρους, όσο στην κοινωνία δεν αποσαφηνίζεται η οριστική μας πολιτική, ενώ η οικονομία βάλλεται συνεχώς με νέα μέτρα μερικής αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο θα συνεχίζεται η φθορά του. Να τονισθεί όμως ότι και σε αυτή την Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που βάζει «πλάτη» και έχει πέσει στα βαθιά. Οι άλλοι κυβερνητικοί εταίροι απλώς «δοκιμάζουν» ακόμη τη «θερμοκρασία του νερού».

  7. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η μείωση των επικουρικών συντάξεων και του κατώτατου μισθού; Εσείς, θα το ψηφίσετε στη Βουλή; Εκείνο το οποίο προέχει για τις επικουρικές συντάξεις είναι ο εξορθολογισμός τους και η βιωσιμότητα των ταμείων. Για ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωποι με το φόβο της ανεργίας, απαιτείται μια συνολική πρόταση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων η οποία θα συνδυαστεί με τη ρευστότητα και την απασχόληση. Άλλωστε όσο ενισχύονται μέτρα ύφεσης τόσο η ανάπτυξη θα είναι μια «οφθαλμαπάτη». Νομίζω ότι αυτή την αρχή τη γνωρίζει και η Τρόικα και η Task Force, όπως άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων αυτορυθμίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους.