Η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να είναι ο πυρήνας των επενδυτικών προγραμμάτων στη Στερεά Ελλάδα

Η καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να είναι ο πυρήνας των επενδυτικών προγραμμάτων στη Στερεά Ελλάδα» τόνισε η κ. Μπατζελή, η οποία ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την έγκριση στο ΕΣΠΑ ένταξης δημοσίων έργων με προϋπολογισμό ύψους 753 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ένταξης 1.340 ιδιωτικών επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 180 εκατ. ευρώ στο νομό Φθιώτιδας.

Η κ. Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε στον Υπουργό κατά τη σημερινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή για την εξέλιξη του ΕΣΠΑ, ότι η απασχόληση πρέπει να είναι η βασική προϋπόθεση έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων και δράσεων, δημόσιων ή ιδιωτικών, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους σε ζητήματα τόνωσης και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Αναφερόμενη μάλιστα στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όπου η ανεργία στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα φθάνοντας περίπου το 24%, λόγω της αποβιομηχάνισης των περιοχών των νομών Βοιωτίας και Φθιώτιδας, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός και η επαναξιολόγηση των πολιτικών της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του σχεδιασμού της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Στην ενημέρωση που είχε η κ. Μπατζελή από τον Υπουργό γα τα ποσοστά απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για το διάστημα 31/12/2009 έως 31/12/2011 έφθασε τα 330.28 εκατ. ευρώ (ποσοστό 62,91%), ενώ όσον αφορά τις πληρωμές των επενδυτικών νόμων για το 2011 στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το σύνολο των πληρωμών έχει φθάσει τα 29.200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΠΔΕ και τα 18,200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, εγκρίθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ δημοσίων έργων ύψους 753 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και περίπου 180 εκατ. ευρώ για 1.340 επιχειρήσεις στο νομό Φθιώτιδας.

Επίσης κατόπιν ενημέρωσης της κ. Μπατζελή, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να τύχει μεγαλύτερης τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση έργων και μελετών, ώστε να ενταχθούν τελικά σε χρηματοδότηση του ΠΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητηθεί τεχνική βοήθεια για πολύ συγκεκριμένα έργα και δε θα υπάρξει γραμμική ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας του ΠΕΠ.