Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, 10-5-10

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: ΘΑ συναντήσουμε την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την κα Κατερίνα Μπατζελή. Καλή σας μέρα κ. Υπουργέ.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Να είστε καλά, ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Πώς βλέπετε αλήθεια τις προσπάθειες των χωρών της ζώνης του Ευρώ και συνολικά της Ευρώπης για μια κοινή γραμμή άμυνας και προπαντός προστασίας του κοινού νομίσματος; Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αυτό βοήθειας για τις χώρες της Ε.Ε. ενδέχεται να φτάσει και τα 700 δις €.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα μπορούσα να πω ότι επιτέλους αντέδρασε η Ε.Ε. σε μια θεσμική κρίση, σε μια κρίση της νομισματικής της πολιτικής και σε μια υπαρξιακή κρίση, λόγω των μεγάλων αλλαγών που γίνονται στο διεθνές οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο πολιτειακό σύστημα.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Η Ευρώπη μοιάζει να ξυπνάει. Άργησε, αλλά φαίνεται ότι ξυπνάει.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ξυπνάει δυναμικά και νομίζω ότι η περίπτωση της Ελλάδος ήταν ένα κίνητρο για να μπορέσει η Ευρώπη να βρει ξανά το δρόμο της. Φυσικά η Ελλάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία, πέρασε πάρα πολύ δύσκολα.

Έπρεπε να πείσει τις αγορές -πράγμα πάρα πολύ δύσκολο-, να πείσει τους κοινωνικούς και κοινοτικούς εταίρους -ζήτημα το οποίο έπρεπε να περάσει από ένα διευρυμένο διάλογο εντός της Ε.Ε.- και τρίτο και σημαντικότερο να μπορέσει να συγκλίνει τις διαφορετικές απόψεις που είχαν τα κράτη μέλη για το ξεπέρασμα αυτής της οικονομικής και θεσμικής κρίσης.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Κυρία Υπουργέ, το γεγονός ότι έχει ενεργό ρόλο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σηματοδοτεί κάτι για την Ευρώπη; Για το κοινό μας όραμα αν θέλετε, να μη πούμε μόνο για το κοινό νόμισμα, για την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Σηματοδοτεί κάτι; Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο και συμμετοχή στα της Ευρώπης συνολικά.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κύριε Σιαφάκα, εδώ και 2-3 χρόνια και ως Ευρωβουλευτής, πάντα όταν συζητούσαμε μέτρα για την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο είναι διεθνούς εμβέλειας, δεν είναι ευρωπαϊκής ή εθνικής, αναφερόμασταν σε μια συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και μάλιστα ο σκοπός όλων ήταν το πώς να γίνει ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναδιαρθρώσουμε αυτές τις οικονομικές συμμαχίες.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Άρα δεν κινδυνεύει, να το πούμε απλά, η Ευρώπη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ίσως θα λέγατε και το αντίθετο, ότι ενισχύεται.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει εάν κατορθώσει να διαχωρίσει το ρόλο της και να σταματήσουν τα κράτη να εκχωρούν τόσες πολλές αρμοδιότητες, εθνικής θα έλεγα πολλές φορές εμβέλειας, στο ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι ένα ιδεολογικό-πολιτικό ζήτημα και πιστεύω ότι με αφορμή τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος έρχεται σε σύγκρουση με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο έχει διαπλοκές και επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έλεγα ότι θα ενισχυθεί, εφ' όσον φυσικά τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και της ίδιας της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι τρία ζητήματα που πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα ώστε να ενδυναμωθούν οι πολιτικές ηγεσίες των ίδιων των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενεργοποιώντας και το ευρωομόλογο, κι επιμένουμε σ' αυτή τη διαδικασία διότι εκεί θα καταλήξουμε τελικά, πιστεύω ότι η Ε.Ε. μπαίνει ξανά στο σύστημα ή στο παιχνίδι του διεθνούς παγκόσμιου συστήματος ενδυναμωμένη θεσμικά και οικονομικά.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τώρα κα Μπατζελή, σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τα δικά μας εδώ, πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα απορροφήσει αυτές τις κοινωνικές εντάσεις, τους κοινωνικούς κραδασμούς και μπαίνουμε άραγε σε μια περίοδο κοινωνικών εντάσεων, αλλά και πολιτικής ρευστότητας;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Κύριε Σιαφάκα, θα επαναλάβω το εξής: η προσαρμογή μας στην καινούρια εποχή για την Ελλάδα έπρεπε να βασίζεται σε δυο γραμμές.

Η πρώτη στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να γίνουν σε εσωτερικό επίπεδο, ασχέτως του βαθμού της κρίσης ή των ελλειμμάτων ή του χρέους. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν και με τη διαφάνεια του συστήματος.

Και αυτό είναι το μεγάλο αίτημα όλων των κοινωνικών δυνάμεων, αλλά και του απλού πολίτη, αναφορικά με την διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων, των υπηρεσιών ...

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Πολλοί λένε ότι και ένα κομμάτι αυτό που περιγράφετε στρατηγικής. Δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ απαντά στην κρίση με τη διαφάνεια, με την προσπάθεια αν θέλετε διαφάνειας σε κάθε τομέα, κυρίως που έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καμία κερδοσκοπία, κανενός τύπου δεν μπορεί να σταθεί εφ' όσον υπάρχει διαφάνεια και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Και από κει και πέρα έχουμε να κάνουμε τις αλλαγές και τις προσαρμογές μαζί με την Ε.Ε., η οποία τελικά έχει δρομολογήσει -όπως κι εσείς γνωρίζετε- αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Τελευταίο ερώτημα κα Μπατζελή. Θέμα ανασχηματισμού υπάρχει; Η απάντηση εδώ είναι η κλασική, ότι αυτό είναι θέμα του κ. Παπανδρέου. Όμως διαβάζουμε ότι υπάρχουν τομείς -αν θέλετε και ο δικός σας ο τομέας είναι ένας τέτοιος- που περιγράφονται σε διάφορα δημοσιεύματα, που ίσως πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, κάποιες αλλαγές. Τι λέτε;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πιστεύω ότι πέρα και έξω από τα πρόσωπα, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε όλους τους παραγωγικούς και οικονομικούς τομείς. Διότι αν δεν υπάρχει αλλαγή σε ορισμένες πολιτικές σε θέματα εξοικονομήσεων, μεταρρυθμίσεων, διαφάνειας, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον πραγματικό στόχο, πέραν της διασφάλισης της χρηματοδότησης, ορισμένων δεδομένων.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Άρα πρέπει να γίνουν αλλαγές, ακόμα και στην κυβέρνηση;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Για το τι πρέπει να γίνει στα θέματα των πολιτικών, το κάθε Υπουργείο θα πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα του, τους στόχους του στα νέα δεδομένα και όχι σε εκείνα που είχε πριν από 7 μήνες. Να θέσει τους νέους στόχους τους οποίους προϋποθέτει η οποιαδήποτε συμφωνία με την Ε.Ε.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Θέμα εκλογών τίθεται; Γιατί χθες είχαμε ένα πρωτοσέλιδο και υπάρχουν και κάποιες φήμες.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα εκλογών. Τα σενάρια αυτά θέλουν να αποσταθεροποιήσουν αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη συμφωνία και επιτυχία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Τόσο της ενεργοποίησης ακόμα και των ευρωπαϊκών μηχανισμών, όσο και της διασφάλισης ότι η χώρα θα προχωρήσει δυναμικά χωρίς να χρεοκοπήσει.

Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ: Να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την παρέμβαση σας αυτή. Να είστε καλά, καλημέρα και καλή βδομάδα να ευχηθούμε.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Ευχαριστώ πολύ. Να 'στε καλά. Γεια σας.