Συνέντευξη της ΥπΑΑΤ στο ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα FM 98.9"

Με τους Δήμο Βερύκιο και Γιώργο Δημητρομανωλάκη, 13-5-10
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή καλημέρα.
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς τους πιάσατε; Τι ήταν αυτή η βόμβα που εξαπολύσατε χτες;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εδώ και πάρα πολύ καιρό ελεγχόταν η καλλιεργητική δραστηριότητα ορισμένων παραγωγών. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης γνωρίζουμε πλέον το πού καλλιεργείται το κάθε προϊόν και πού καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός. Μπορούμε πλέον να διασταυρώνουμε τις πραγματικές εκτάσεις, τις καλλιεργηθείσες και τις καλλιεργούμενες.

Αποδείχθηκε ότι στη περιοχή της Υλίκης, μια βραχώδη περιοχή όπως όλοι γνωρίζουμε, παραγωγοί δήλωναν ότι καλλιεργούσαν βαμβάκι και έπαιρναν την ενίσχυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσα λεφτά μιλάμε κα Μπατζελή;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι γύρω στις 180.000 ευρώ, σε εισαγωγικά λέω δεν είναι μεγάλο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπροστά στο άλλο πάρτι που γίνεται στο δημόσιο τομέα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν έχει σημασία μόνο το ύψος της απάτης, δε χωρίζουμε τους απατεώνες σε μικροαπατεώνες και μεγαλοαπατεώνες. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές. Ο φάκελος έχει πάει στον εισαγγελέα και εδώ θέλω να σας πω ότι μπορεί να δηλώνονται ότι είναι 30 παραγωγοί, όμως 2 από αυτούς είχαν ένα λογαριασμό με συνδικαιούχους γύρω στα 10 ονόματα. Σημαίνει ότι πολλοί απ' αυτούς μπορεί να μη γνώριζαν, να είχαν μπει τα ονόματά τους για να μπουν σε ένα λογαριασμό ή να δηλώνουν ότι έχουν μικρά αγροτεμάχια, αλλά ο μεγαλοδικαιούχος ήταν ένας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έγινε...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σιγά - σιγά θα ελέγξουμε πάρα πολλές γκρίζες ζώνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλές οι γκρίζες ζώνες;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Μετά από αυτή την υπόθεση που φέραμε στο φως και η οποία έχει πάρει το δρόμο προς τον εισαγγελέα, διότι εμείς πέρα των αχρεωστήτων καταβληθέντων τα οποία θα ζητήσουμε δεν έχουμε άλλο δικαίωμα, ο εισαγγελέας θα πει λοιπόν αν ήταν παράνομες ή όχι και μετά θα ακολουθήσουν οι ανάλογες κυρώσεις. Σας πληροφορώ ότι μας έχουν πάρει πάρα πολλά τηλέφωνα και μας λένε ότι ξέρουν παρόμοιες περιπτώσεις. Όταν σπάει ένα απόστημα και αρχίζει και μιλάει όλο το σύστημα, αυτό σιγά - σιγά μπορεί να ξεκαθαριστεί. Χωρίς να σημαίνει ότι όπου υπάρχει καταγγελία υπάρχει γεγονός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε όμως το μηχανισμό να το ελέγξετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό. Λέτε θα ζητήσετε τα χρήματα πίσω. Και αν δεν τα έχει;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τι εννοείτε και αν δεν τα έχει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι τι εννοώ τι δεν τα έχει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αγρίεψε η Κατερίνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα αυτά τα πήρε το 2007, μπορεί να τα χάλασε, να αγόρασε αυτοκίνητο, να αγόρασε τρακτέρ.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Με τους συνδικαιούχους που πήραν τα χρήματα αυτά, με τους συνδικαιούχους θα αποφασίσουν πώς θα επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στο κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι δεν τα έχει, λέω. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο να μην έχει λεφτά. Θα μπει φυλακή;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι θέμα εισαγγελέα από εκεί και πέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, άρα μπορεί και να μπει φυλακή.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν το γνωρίζω, δεν είμαι εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε φτιάξει κάποιο σύστημα ράμπο μέσα στο Υπουργείο Αγροτικής...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Τις επόμενες μέρες και νομοθετικά πλέον συγκροτούμε μια ειδική μονάδα εσωτερικού ελέγχου που θα ελέγχει όλες τις κοινοτικές και εθνικές επιδοτήσεις και τα επενδυτικά σχέδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το κάνετε αυτό σημαίνει ότι έχετε βρει ζουμί μεγάλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύκλωμα.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Το θέμα δεν είναι αν βρήκαμε ζουμί ή όχι, είναι αν πρέπει σε ένα Υπουργείο παραγωγικό και οικονομικό να υπάρχει ένας εσωτερικός έλεγχος. Δε γίνεται Υπουργείο να μην έχει εσωτερικό έλεγχο. Από εκεί και πέρα όλα τα πράγματα θα μπουν στη σειρά. Πλέον γνωρίζουμε τα αγροτεμάχια, γνωρίζουμε ποιες επιδοτήσεις πρέπει να παίρνει ο κάθε παραγωγός και τέλος Ιουλίου, που θα ολοκληρωθεί και αυτή η ψηφιοποίηση θα μπορούμε κατά 80% ή 90%, δε θέλω να πω κατά 100%, να έχουμε μια σαφή εικόνα των κοινοτικών επιδοτήσεων. Ποιοι τις παίρνουν και αν πρέπει να τις πάρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τόση ώρα που σας ακούω και με την αυστηρότητα και την αποφασιστικότητα που δείχνετε...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν είναι θέμα αυστηρότητας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, που δείχνετε και καλά κάνετε, το μέσο Έλληνα πολίτη τον ικανοποιεί...

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Είναι θέμα καθήκοντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε φοβάστε μήπως βγουν στο δρόμο, στην εθνική, εκεί στο κάστρο, τα τρακτέρ της Κοπαΐδας και κλείσουν το δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτό που κάνατε;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θέλω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, για περισσότερες επιδοτήσεις, για καλύτερο τρόπο διάθεσης του προϊόντος, δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με διάφορα παράσιτα που έχουν παρεισφρήσει στο αγροτικό επάγγελμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Κορομηλιά της Μεσσηνίας μας ήρθε τώρα ένα SMS και λέει «καλά όλα αυτά που κάνει η Υπουργός, αλλά πρέπει να καταπολεμηθεί και η γραφειοκρατία στο Υπουργείο, δεν μπορείς να κάνεις αίτηση το 2007 για βιολογικά, δεν ξέρω γιατί κόπηκε το μήνυμα και εγκρίθηκε στα τέλη του 2009.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για φωτοβολταϊκά εννοεί.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Όχι, δεν υπήρχε δράση, εννοεί βιολογικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βιολογικά μάλλον.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Θα σας πω ακριβώς. Γιατί γίνονται οι έλεγχοι; Θέλω να κατανοήσετε ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι έλεγχοι με τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Διότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις ήταν κοινοτικές. Όταν δίνονται σε παράταιρους, σε μη δικαιούχους, σε εκείνους που δεν δικαιούνται να πάρουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τι σημαίνει; Ότι «στεγνώνουμε» τους αγρότες και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας που πρέπει να δώσει τις επιδοτήσεις σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αποθαρρύνουμε και τους νέους αγρότες.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Πάνω απ' όλα. Επίσης θέλω να σας πω το εξής: Για τα βιολογικά προϊόντα -τα οποία είναι η αιχμή του δόρατος της παραγωγικής διαδικασίας και της ποιότητας των προϊόντων για κάθε Υπουργείο και ιδιαίτερα για το δικό μας- οι επιδοτήσεις από την προηγούμενη Κυβέρνηση δόθηκαν μαζεμένες, όλες μαζί. Δέσμευσαν τα κοινοτικά κονδύλια, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς κριτήρια. Εμείς καλούμαστε λοιπόν τώρα να καταβάλλουμε ενισχύσεις από τον εθνικό προϋπολογισμό σε περιοχές που έχουν ήδη προκαθοριστεί και όπου συχνά εφαρμόζονται προγράμματα απονιτροποίησης των εδαφών.

Φυσικά αυτό επιτρέπονταν από την τότε Υπουργική Απόφαση, που επέτρεπε εκεί που υπάρχει νιτροποίηση, νιτροποιημένα εδάφη, να έχουν και βιολογικά.

Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το «παζλ» των επιδοτήσεων και να τις μοιράσουμε σωστά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ούτε να κάνουμε το φοροεισπράκτορα ούτε τίποτα άλλο. Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται και παράγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καμιά καλή είδηση να δώσετε για τις συντάξεις του ΟΓΑ;

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Για τις συντάξεις του ΟΓΑ πρώτον δεν μπήκαν μέσα στο σύστημα, στην καινούρια πρόταση περί...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της περικοπής.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Του νέου ασφαλιστικού συστήματος...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, λογικό είναι, 300 ευρώ παίρνουν οι άνθρωποι.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εντάξει, εγώ πάντως σας είπα δεν μπήκε. Τώρα λογικό ή μη λογικό, το τι συμβαίνει αυτή την εποχή θα το δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό, πολύ σωστό, τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο και λογικό.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Στον ΟΓΑ θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους κανονικά και μάλιστα το μοντέλο του ΟΓΑ θα χρησιμοποιηθεί και για τη μεταρρύθμιση όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά σας ευχαριστούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ, γεια σας.

Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Να είστε καλά, γεια σας, καλή σας μέρα.