Υπογραφή σύμβασης υλοποίησης τοπικού προγράμματος LEADER Νομού Καβάλας

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 6/5/10
Υπογραφή σύμβασης υλοποίησης τοπικού προγράμματος LEADER Νομού Καβάλας
Η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή υπέγραψε σήμερα την σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε. για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος LEADER Νομού Καβάλας, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013.
Σε δηλώσεις της, η κ. Μπατζελή τόνισε:

«Υπογράψαμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Δημόσιας Δαπάνης ύψους 7.000.000 ευρώ και προϋπολογισμού -ανάλογα και με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων- ύψους 10.000.000 ευρώ περίπου. Eίναι η δεύτερη σύμβαση που υπογράφουμε μέσα σε λίγες ημέρες, μετά από αυτή με την Αναπτυξιακή Δράμας στις 24 Απριλίου, δημόσιας δαπάνης ύψους 6.600.000 ευρώ και προϋπολογισμού ύψους 10.000.000 ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων LEADER και για άλλες περιοχές της χώρας με στόχο την ενθάρρυνση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στη Περιφέρεια. Στη κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε προτεραιότητα μας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης της υπαίθρου».

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος της Προσέγγισης LEADER (Άξονας 4) αφορά 8 Δήμους (48 τοπικά Διαμερίσματα) από τους συνολικά 11 Ο.Τ.Α. του Νομού.

Συνολική έκταση εφαρμογής 1.087 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμός 57.627 κάτοικοι.

Ειδικότερα, στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και η παραθαλάσσια ζώνη του Νομού Καβάλας, με άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, μέσω των δράσεων του τοπικού προγράμματος, προστιθέμενα οφέλη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.

Η νήσος Θάσος και τα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα που δεν χωροθετούνται στην περιοχή παρέμβασης LEADER θα στηριχτούν από τον Άξονα 3 του ΠΑΑ, ενώ παράλληλα σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στο πλαίσιο του άξονα 4 του «ΕΠ Αλιεία».

Με την υπογραφή της σύμβασης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δράσεις του τοπικού προγράμματος και το διάστημα που ακολουθεί οι φάκελοι υποψηφιότητας θα είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, μέσα από την ιστοσελίδα και τα Γραφεία της Αναπτυξιακής Καβάλας.