Υπογραφή συμβάσεων υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων LEADER Νομών Δωδεκανήσου και Λέσβου

Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 12/5/10
Υπογραφή συμβάσεων υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων LEADER Νομών Δωδεκανήσου και Λέσβου
Η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή υπέγραψε σήμερα τις συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και των Ομάδων Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου Α.Ε. και Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. για την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων LEADER, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013.
Σε δηλώσεις της, η κ. Μπατζελή τόνισε:

«Με την υπογραφή δυο ακόμα συμβάσεων για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων προσέγγισης LEADER για το Νομό Δωδεκανήσου και τη Νήσο Λέσβου, οι συμβάσεις που έχουν συνολικά υπογραφεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ ανέρχονται σε τέσσερις, μαζί με αυτές που υπεγράφησαν τις προηγούμενες μέρες με την Αναπτυξιακή Δράμας και την Αναπτυξιακή Καβάλας.

Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα του Νομού Δωδεκανήσου ανέρχεται σε 6.300.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων σε 9.400.000 ευρώ περίπου. Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα της Νήσου Λέσβου ανέρχεται σε 6.250.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων σε 9.000.000 ευρώ περίπου.

Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων LEADER και για άλλες περιοχές της χώρας με στόχο την ενθάρρυνση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στη Περιφέρεια.

Στη κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, προτεραιότητα μας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης της υπαίθρου και ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών της χώρας».

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER του Νομού Δωδεκανήσου αφορά 11 Δήμους (28 Τοπικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 913,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 65.672 κάτοικοι.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER της Νήσου Λέσβου αφορά 7 Δήμους (18 Τοπικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 402,62 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 20.544 κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι στο Νομό Λέσβου έχει επίσης, εγκριθεί τοπικό πρόγραμμα προσέγγισης LEADER για τη Νήσο Λήμνο και επίκειται η υπογραφή σύμβασης με την Αναπτυξιακή Λήμνου, ενώ μεγάλο τμήμα των περιοχών και των δύο νομών (Λέσβου και Δωδεκανήσου) περιλαμβάνεται στις περιοχές εφαρμογής του Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του ΠΑΑ. Παράλληλα, σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί για περιοχές και των δύο νομών στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Ε.Π. "Αλιεία".

Με την υπογραφή των συμβάσεων, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δράσεις των τοπικών προγραμμάτων και το διάστημα που ακολουθεί οι φάκελοι υποψηφιότητας θα είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, μέσα από τα γραφεία και τις ιστοσελίδες (www.ando.gr & www.etal-sa.gr) των δύο αναπτυξιακών.