Παρέμβαση της Κατερίνας Μπατζελή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στη Γενεύη

Γενεύη, 22-3-2011

Συνεχίζεται σήμερα στη Γενεύη η ετήσια κοινοβουλευτική συνέλευση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), που διοργανώνουν από κοινού η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (21-22/3/2011).
Στη διήμερη σύνοδο δίδεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες βουλευτές από όλο τον κόσμο να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα παγκοσμίου εμπορίου και ανάπτυξης και ιδίως για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων του γύρου Ντόχα.
Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, που σε παρέμβαση της σήμερα για τη σχέση του διεθνούς εμπορίου με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο θέμα των γεωργικών διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι το καθεστώς του βαμβακιού στο πλαίσιο της ΚΑΠ είναι εξασφαλισμένο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του γύρου της Ντόχα και τα αιτήματα των αναπτυσσομένων χωρών, ενώ πλέον απαιτούνται οι αντίστοιχες παραχωρήσεις διεθνώς από τους άλλους παραγωγούς και εταίρους.
Η κα Μπατζελή έθεσε επίσης το θέμα της ενίσχυσης των γεωγραφικών ενδείξεων ως πολιτική προστασίας των ποιοτικών προιόντων, θέμα για το οποίο έτυχε υποστήριξης από τον εκπρόσωπο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
Τέλος έθιξε την αναγκαιότητα μίας συνολικής διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η οποία θα περιλαμβάνει και δράσεις, που αφορούν στις εμπορικές πτυχές, στις οποίες ο ΠΟΕ πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.