Επίκαιρη Ερώτηση Κατερίνας Μπατζελή για Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας


23 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη μείωση των κλινών του Νοσοκομείου Λαμίας
Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή «ασφαλώς και στόχος του Υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος Υγείας και ο οργανισμός του κάθε νοσοκομείου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας. Η αντιστοίχιση αυτή ωστόσο δεν εξυπηρετείται από τη μείωση των κλινών του νοσοκομείου Λαμίας. Αντίθετα, οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες».
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση της κ. Μπατζελή αποφασίστηκε η διασύνδεση των Γενικών Νοσοκομείων Λαμίας, Άμφισσας και Καρπενησίου, η οποία συνοδευόταν με αναδιάταξη των οργανικών κλινών όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Σήμερα το Νοσοκομείο Λαμίας διαθέτει έναν οργανισμό 450 κλινών και 1.308 θέσεις εργασίας. Με το σχέδιο διασύνδεσης των τριών νοσοκομείων προβλεπόταν η δημιουργία ενός ενιαίου νοσοκομειακού συγκροτήματος με σύνολο οργανικών κλινών 500. Σε αυτά τα πλαίσια η Λαμία θα είχε 340 κλίνες (από 450) και 1.020 θέσεις εργασίας.
Αν και άλλαξε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τη μη ύπαρξη ενιαίου οργανισμού των τριών νοσοκομειακών ιδρυμάτων, τελικά το νοσοκομείο Λαμίας θα λειτουργεί με 340 οργανικές κλίνες, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες με 450 κλίνες, πόσο μάλλον με 340.
Η τελική απόφαση της μη διασύνδεσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι το εγχείρημα της συνένωσης τριών νοσοκομείων από τρεις νομούς με την υπάρχουσα μορφολογία θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Εφόσον δεν πραγματοποιείται η ενοποίηση δεν είναι κατανοητό γιατί θα μειωθούν οι κλίνες κατά 21%. Άλλωστε η ανακαίνιση του παλαιού νοσοκομείου έγινε για την αντιμετώπιση της χωρητικότητας και την ανάπτυξη νέων κλινών και τμημάτων. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το νοσοκομείο Λαμίας δέχεται ασθενείς απ όλη την περιφέρεια Στερεάς (Ευρυτανία, Φωκίδα, Λιβαδειά, Ιστιαία ακόμα και Χαλκίδα) και έχει έναν ουσιαστικό περιφερειακό χαρακτήρα.

Επισυνάπτεται η επίκαιρη ερώτηση της κ. Μπατζελή.
Μπορείτε να διαβάσετε την επίκαιρη ερώτηση εδώ : www.kbatzeli.gr