Συνάντηση με ροδακινοπαραγωγούς

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε σήμερα με ροδακινοπαραγωγούς και φορείς του κλάδου.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τονίστηκε ότι η συμφωνία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Ν.Δ, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών, δεν αντιμετώπισε ούτε τα ουσιαστικά προβλήματα του τομέα, αλλά δεν υπήρχε και καμία διασφάλιση για την υλοποίηση της αποσπασματικής αυτής συμφωνίας.

Από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου τονίστηκε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα ζητήματα της αγοράς και της διασφάλισης εμπορικών τιμών για τα προϊόντα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από εδώ και πέρα με ευκαιριακά μέτρα, τα οποία επιβαρύνουν τους κρατικούς φορείς και μάλιστα χωρίς καμία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης των ροδακίνων που προέρχεται από τη συμφωνία της προηγούμενη ηγεσίας της Ν.Δ, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή ανακοίνωσε:


την άμεση έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ εντός 10 ημερών για τις ποσότητες των ροδακίνων που δε συγκομίσθηκαν λόγω ζημιών

την άμεση καταβολή των χρημάτων στους παραγωγούς που ήδη έχουν εισπράξει οι ομάδες παραγωγών από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για τις παραληφθείσες ποσότητες προς μεταποίηση

την εξασφάλιση εθνικής στήριξης από τον Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, απευθείας στους παραγωγούς, ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ των κατηγοριών του ροδακίνου, δηλαδή, μεταξύ εκείνων προς μεταποίηση και εκείνων των ποιοτικά υποβαθμισμένων.
Η κατανομή του ποσού αυτού θα γίνει, εφόσον επαναπροσδιοριστεί από τον ΕΛΓΑ, η τιμή αποζημίωσης για τα ποιοτικά υποβαθμισμένα ροδάκινα.


Την άμεση πληρωμή των εμπορικών τιμών από ορισμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στους παραγωγούς βάσει της συμφωνίας.

Την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις για την προώθηση του μεταποιημένου προϊόντος σε τρίτες χώρες και κυρίως στη Ρωσία.

την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο τη συλλογική αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους παραγωγούς ροδακίνων.


Δελτίο Τύπου, Αθήνα, 1/12/09