ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαινιάζει τη διαδικασία ενός ευρύ Κοινωνικού Διαλόγου που αφορά το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2010 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο διαβούλευσης ώστε από κοινού να καταλήξουμε όλοι μαζί στις νέες στρατηγικές και πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις.

Στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου και προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, θα σχηματιστούν Ομάδες Εργασίας με άξονα:

- Το μέλλον της ΚΑΠ
- Διαρθρωτικές πολιτικές – Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)
- Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ
- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος
- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά
- Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής
- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης
- Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο επίκεντρο των πολιτικών μας και του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης που προωθούμε, απαιτείται να αναδείξουμε την άλλη πλευρά της αγροτικής οικονομίας. Όχι της κατ΄ ανάγκη επιδοτούμενης γεωργίας, αλλά εκείνης της ανταγωνιστικής, της πολυλειτουργικής και της διατροφικής. Μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο προσδοκούμε ένα νέο μοντέλο-πρότυπο για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης σημείωσε: «Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση. Το εισόδημα και η απασχόληση μειώνονται και η αγορά αδυνατεί να ανταμείψει τον παραγωγό για ό,τι προσφέρει, παρά τις υψηλές τιμές που πληρώνει για τα τρόφιμα ο καταναλωτής. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου».