Απαντήσεις έδωσε η Υπουργός με αφορμή επερώτηση της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.

Απαντήσεις για το σύνολο της Αγροτικής Πολιτικής της Κυβέρνησης έδωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή με αφορμή επερώτηση της Κ.Ο. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Η κ. Μπατζελή έδωσε έμφαση στα μέτρα άμεσης στήριξης των αγροτών όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 11%, η σταδιακή αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ στα 550 ευρώ ή 950 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, η ένταξη των αγροτών στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις δανείων και εγγραφών στον Τειρεσία αλλά και η επίσπευση της καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους.

Η Υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος τονίζοντας τις λύσεις που προτίθεται να δώσει η Κυβέρνηση, με άξονα την "Πράσινη Ανάπτυξη" που μέσα από την αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοντέλο "Πράσινης Γεωργίας". Η κ. Μπατζελή, διαπιστώνοντας τη μείωση κατά τουλάχιστον 10% του αγροτικού εισοδήματος τον τελευταίο χρόνο και τα φαινόμενα αποεπένδυσης στη γεωργία, επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν εντός του 2009. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Αγροτικό Κτηματολόγιο και την διαδικασία ψηφιοποίησης της γεωργικής γης που έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί από 2008 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την καταβολή των επιδοτήσεων 2010-2012 ώστε "για πρώτη φορά οι αγρότες να ξέρουν τις υποχρεώσεις τους από το μήνα Φεβρουάριο, έτσι ώστε όλες οι πληρωμές να γίνονται έγκαιρα".

Σε σχέση με τη δομή και τον Οργανισμό του Υπουργείου, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών "ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες Διευθύνσεις και να ξέρει ο κάθε πολίτης που να απευθύνεται".

Ταυτόχρονα, η Υπουργός χαρακτήρισε αναγκαία και ριζική θεσμική αλλαγή, κατόπιν διαδικασίας ευρέως διαλόγου, το σχεδιαζόμενο νέο πλαίσιο που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς "εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Ενώσεων και του συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος γενικότερα".

Σχετικά με την αύξηση των τιμών καταναλωτή και την ταυτόχρονη πτώση των τιμών των παραγωγών, η Υπουργός ανέπτυξε το Σχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά στη ρύθμιση και την εποπτεία της αγοράς.

Ενώ επισήμανε τις δυνατότητες νέων, εναλλακτικών δυνατοτήτων απασχόλησης του αγροτικού πληθυσμού που στοχεύουν "σε μια ποιοτική και συνάμα ανταγωνιστική γεωργία που θα αποφέρει προστιθέμενη αξία και εισόδημα σε όλους τους παραγωγούς, σε όλες τις περιοχές αλλά που θα σέβεται παράλληλα τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αγροτικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και τις σχετικές τοποθετήσεις των επερωτώντων βουλευτών, η κ. Μπατζελή, αφού ανέλυσε το πλαίσιο της Κυβερνητικής Πολιτικής καθώς και τη συμμετοχή των αγροτών στον Κοινωνικό Διάλογο, τόνισε:

"Ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος έχει το πολιτικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Σχετικά με τα αγροτοδικεία πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση μας ουδέποτε ποινικοποίησε τους αγώνες. Ποτέ δεν το έκανε στο παρελθόν, δεν θα το κάνει και στο μέλλον".