ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 160.000 ευρώ .

Τα πρόστιμα αφορούν τις εταιρίες ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Κατάστημα Αμαρουσίου, Λ.Κηφισίας) και την ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα για στην ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ καθώς κατά τη διαδικασία ελέγχων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικές με: Παραπλάνηση Καταναλωτή κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP).

Στην ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων (μεταξύ άλλων, περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών στους αποθηκευτικούς χώρους).

Εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα για την οποία λόγω της διαπίστωσης κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση σοβαρών παραβάσεων μεταξύ των οποίων, παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτή, κατοχή μη επιτρεπόμενων χρωστικών και έλλειψης άδειας λειτουργίας, αναμένεται εισήγηση του ΕΦΕΤ ως προς το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.

Επιπλέον, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή αποφάσισε τον αποκλεισμό της ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. από τα προγράμματα στήριξης και Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Υπ.Α.Α.Τ.

Σε δηλώσεις της, η κυρία Μπατζελή σημείωσε: «Τα ασφαλή τρόφιμα δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Η διασφάλιση υγιεινών προϊόντων από τις εμπορικές αλυσίδες θα πρέπει να σέβεται και την λογική της σήμανσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Με την αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ το επόμενο διάστημα στοχεύουμε σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς κατανάλωση. Οι παραβάτες εκτός από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν προς τους πολίτες-καταναλωτές, αποτελούν και αφορμή δυσφήμισης των αντίστοιχων κλάδων. Οφείλουμε στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στον επιχειρηματία να διασφαλίσουμε τη ομαλή και ασφαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας».

Αναφορικά με τις παραβάσεις και την επιβολή προστίμων, ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, πρόσθεσε: « Είμαστε άτεγκτοι σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα πολίτη».